Úvod VybaveníBěhání Běhání v dešti: jak se obléct a v kterém počasí raději zůstat doma

Běhání v dešti: jak se obléct a v kterém počasí raději zůstat doma

od Magdaléna Ondrášová

Známé pořekadlo praví, že není špatného počasí, jen špatně oblečeného běžce. S tím souhlasím – až na několik výjimek. Běhám roky a podělím se s vámi o praktické zkušenosti.

V horkém létě déšť nevadí ani chodcům, natož sportujícím jedincům. S příchodem chladnějšího počasí už to tak není. Jak se tedy obléct, když nechci čekat, až přestane?

Funkční oblečení a jak vrstvit

Zatím co jindy funkční materiály pouze vřele doporučuji, při běhu v chladném či vlhkém počasí jsou podle mého nezbytností. Funkční oblečení odvádí vlhkost od těla a udržuje ho v teple. Základem je používat více tenčích vrstev místo jedné robustní. Je tak lepší si vzít dvě tenká trička a větrovku, než jedno tričko a teplou bundu.

Pro běh v dešti to platí také. Kdo teď čeká radu „a navrch pláštěnku“, je vedle, a to z prostého důvodu. Neprodyšný igelit sice zabrání provlhnutí se shora, ale to je přínosné například při turistice, kde se tolik nepotíte. Běháním si rozproudíte krev daleko více než chůzí. Tělo se vám prokrví, zahřeje a také se bude více potit. Pod pláštěnkou, která nepropustí nic dovnitř, ale ani ven, byste si tak vytvořili parádní bazén. Vše by ztěžklo a ještě byste si přivodili odřeniny.

Řešením je tak vrchní membránová bundička, která má dobrou paropropustnost, ale také „parádní“ pořizovací cenu. Vyplatí se koupit si ji, pokud to s běháním už myslíte smrtelně vážně.

Náhradním řešením je šustka, která poskytne částečnou bariéru mezi dešťěm a tričkem. Kapky k vám nejdou na přímo, nicméně část vlhkosti se dovnitř dostane. Ale i ven. Mám to vyzkoušené a běhám tak bez problému. Čím nižší venkovní teplotu však teploměr ukazuje, tím méně komfortní to je a ve dvou stupních nad nulou s ledovým deštěm bych si už trénink řádně rozmyslela a raději počkala, až déšť přejde (nebo začne sněžit).

Co se týče kalhot, volím klasické legíny, ideálně dlouhé nebo alespoň tříčtvrťáky, které kryjí kolena. Je lepší mít na sobě mokrou funkční látku, která má alespoň malou izolační funkci, než když vám ledový vítr napřímo ofukuje mokrou pokožku. V létě samozřejmě kraťasy.

Boty s membránou nebo bez?

U obuvi je to podobné jako s oblékáním. Při procházce nás mokré boty nenadchnou, u běhu ale nevadí. Během se prokrví i periferie končetin a i v mokré botě, dokud běžíte, nebývá zima. Vyvarujte se bavlněných ponožek, navlékněte funkční, dobře padnoucí běžeckou obuv a zkuste to.

I zde platí, že se snižující se teplotou klesá i tepelný komfort. A dost záleží na tom, jak každý individuálně snášíme chlad. Letní déšť ani neřeším, i v 15 stupních mi mokré boty nevadí, ale ve slejváku v pěti stupních už si běh rozmyslím.

Boty s membránou jsou výborný vynález. V létě (i letním dešti) mají sice více nevýhod než pozitiv, ale v zimě už je to jiná. Boty s membránou však mají svoje specifika a napsali jsme o nich samostatný článek.

Na co nezapomenout

Více než kdy jindy je důležité, abyste se po běhu v mokrém či chladném počasí ihned po ukončení tělesné aktivity převlékli do suchého, a to i na desetiminutový přesun domů.

Propocené či propršené oblečení by vás chladilo. Navíc po vyčerpávajícím běhu bude mít tělo problém se zahřát. Na to pomáhá co nejdříve doplnit energetické zásoby (ideálně si do termosky nachystat teplý sladký čaj – proč potřebujeme cukry do půl hodiny po tréninku jsme psali zde).

Do kterého počasí bych nevyběhla

I když se praví, že není špatného počasí, jen špatně oblečeného běžce, jsou chvíle, kdy běh raději odložím na příhodnější povětrnostní podmínky. Které to jsou?

  • Déšť v teplotách lehce nad nulou (o tom jsem psala výše).
  • Náledí. Mám sice boty s hřeby, ale těmi je vybaven málokdo. Bez nich se na led vůbec nepouštějte. Nebo s dobrou pojistkou.
  • Bouřka. Nemyslím tím letní liják. Byť by bylo venku ještě sucho, ale přicházely by hromy a blesky, běhat bych raději nešla. A už vůbec ne běhat do přírody či vrcholky kopců.
  • Vichr. Pamatujte na to, že se nad vámi nemusí jen ulomit větev stromu, ale i létající květináče z oken budov, či uvolněné předměty na ulici vás mohou ohrozit.

Tip na závěr. Na hlavu si nasaďte kšiltovku (a přes ni klidně kapuci). Běh s ní bez deště ve tváři je o dost příjemnější. Platí obzvlášť pro ty, co nosí brýle.

Užijte si běhání ve zdraví a sledujte naši rubriku běžeckých rad pro začátečníky.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky