Úvod VybaveníCyklistika Canyon Neuron CF 9.0 SL: kolo pro velký kluky a kdo si hraje, nezlobí

Canyon Neuron CF 9.0 SL: kolo pro velký kluky a kdo si hraje, nezlobí

od Marek Odstrčilík

Hned na úvod musím říct, že tenhle článek nebude rentgenové pitvání každého komponentu (to umí skvěle ve Velo nebo 53×11 a není důvod dělat chytrého, když tomu zase tak dobře nerozumím), ale bude o pocitu z kola, které velkého kluka vrátí do let, kdy blbnout v lese byla skoro povinnost. Představuji vám Canyon Neuron CF 9.0 SL, celopéro, které vás v terénu rozhodně nenechá ve štichu.

Tady se pravověrní bikeři zasmějí, protože pro ně je to normální, ale pro mě bylo už rozbalení kola jedním velkým wau. Na horském kole několik dlouhých let nejezdím, a tak na mě čekalo spousta novinek, které na posledním horákovi fakt nebyly. “Tobiši, ono to má teleskopickou sedlovku,” říkám synovi, který se v kolech fakt vyzná a pomáhal mi ho dávat dohromady – i testovat. Oči se mi o kus rozšiřují a já fascinovaně páčkou jezdím nahoru a dolů. “Ty jo, vepředu je jednoplacka,” pokračuji a dech se mi zrychluje, když ji hladím něžnými pohyby.  “Sleduješ ten design,“ blaženě, jak v situaci “tenkrát poprvé” přiblblým hláskem skoro šeptám. “To je všechno u kol teď normální,” prohodí syn a dodává: “Počkej v lese!”

Pokud jste někdo, kdo se v lese na kole rád ztratí, chce zkoušet sjíždět po kamenech a kořenech tam, kde se třeba normálně neodváží, vyjet strmý terén posetý překážkami, tak Neuron je přesně pro vás. A v tomhle měl můj Tobiš naprostou pravdu. Kolo vás vrátí do sladké doby kravení a vy se na několik hodit prostě zapomenete a jen blbnete a blbnete do padnutí. 

Canyon i těm (jako já), kteří nemají techniku, dovolí pro ně do té doby skoro nemožné. Sjíždění ostrých rozbitých cest je hračkou a kolo skvěle díky geometrii a parádně fungujícímu odpružení od Foxu se zdvihem 130 mmumožní schovat svoje “neumění” v terénu. Vidlice funguje výborně a pobere kde co. Stejně tak se kolo chová i ve výjezdech, kde se jako bagr ve verzi light prokousává terénem. V tomhle si Neuron užijete, až nabydete dojmu, že nic není nemožné projet. Zažijete povznášející pocit dobrodružství a svobody, na to dám svoji helmu POC na špalek. 

Tuhost rámu dělá samozřejmě karbon a pokud k tomu přidáte v témže materiálu i ráfky od Reynolds, tak se můžete spolehnout na to, že pokud šlápnete, tak i pojedete. Mám pocit, že tohle ale spíš ocení hubenější cyklisté, tedy ne tak úplně já. Můj Tobiš na tom valil jako blesk, kdežto já byl na delších výletech, na rovinatějších úsecích spíš utrmácený a moc mi to nejelo. Takže radši jsem vyjížděl na kratší okruhy, které byly protkány kameny, kořeny, sjezdy a výjezdy. 

Rozhodně je to fešák do nepohody. Foto: Marek Odstrčilík

Kolo je osazeno řazením od SRAM, a to konkrétně 12rychlostním X01 Eagle akazetou GX Eagle 10-50T. Se SRAM jsme nikdy neměl úplně dobré zkušenosti, ale jak jsem v úvodu podotkl, vlak mi v “horácích” dost ujel a já musím konstatovat, že fungovalo naprosto přesně a bezchybně. Jednopřevodník vpředu je každopádně paráda. Jediné, co bude chtít výměnu, pokud budete chtít jezdit v blátě a za mokra, jsou pláště Maxxis Forekaster 2,35, které určitě lépe sedí na suchém podkladu. Pro lepší pocit z jízdy bych možná zvolil i výměnu brzdových kotoučů, jelikož se lehce při delších sjezdech zahřívají. Ale to je popravdě asi všechno, co se tomuhle kolu dá vytknout.

S tímhle vyjdete opravdu skoro všechno. Foto: Marek Odstrčilík

A kdo by si ho měl pořídit? No, pokud chcete jezdit rychle a daleko, tak bychspíš zalovil v řadě LUX, ale jestli chcete s radostí malého děcka blbnout v rozmanitém terénu, tak neváhejte. Kolo je nadmíru pohodlné, takže na něm klidně můžete vyjet na celý den. Canyon Neuron CF 9.0 SL je trailový krasavec s vynikajícím odpružením vážící 12,8kg a stojící 111 799kč , který umožní i nešikům projet a vyjet to, co by si třeba netroufli. 

Více o kole




Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky