Úvod Inspirace Pět důvodů, proč nezačít běhat aneb co vám běžci neprozradí

Pět důvodů, proč nezačít běhat aneb co vám běžci neprozradí

od Magdaléna Ondrášová

Článků, proč je běhání zdravé a kterak začít, už vyšlo mnoho. Tento bude trochu jiný. Osvětlí vám, co vás čeká, pokud tomuto koníčku podlehnete a na vás pak je, zda chcete toto riziko podstoupit.

S jídlem roste chuť. Otřepaná fráze platí i pro hobby zvané běhání, a proto vás musíme varovat. Jestliže se zakousnete do prvních kilometrů a nepodlehnete počátečnímu zmaru, velmi rychle si tento koníček oblíbíte natolik, že mu budete věnovat více, než byste kdy předpokládali. Nebudete chtít přestat a (s nadsázkou) přijdou následující problémy.

1. Přijdete o kámoše

Hltání stovek kilometrů ročně zúží počet vašich oblíbených témat na dvě. Dominovat bude běhání. Pokud bude vyčerpáno, budete ochotni mluvit ještě o zdraví. Jestli to tahající lýtko přeběhat, nebo ne a či aplikovat hřejivku nebo ledovat. Zůstanou vám tak na blízku sice znudění ale nejpravověrnější kamarádi a ti, kteří také běhají. Zbytek dřív či později mávne rukou a půjde si hledat normálního kamaráda.

2. Bude z vás asociál

Hospody, noční filmový maraton a nezřízená pijatika začnou postrádat sexappeal. Po alkoholu se vám totiž hůř běhá, a když přetahujete večerku, začnete být nervózní, jestli ráno vstanete na běhání dost čerství. Hospoda se jeví jako skousnutelná zábava, ale kdo má poslouchat ty kecy, když chcete zůstat u jednoho nebo dvou piv a poté, co zase svedete téma k tempu, intervalům a závodům, začnou pozvánky do hospody tak či tak řídnout. Večery budete nadále trávit v teniskách nebo doma.

3. Vítr v peněžence

Přímo úměrně tomu, jak se vám začne rozšiřovat botník (a to něco stojí!), zjistíte, že se vám nedostává „normálního“ obutí poté, co vám manželka zakáže nosit běžeckou obuv i do práce (natož pak na společenskou akci s ní). I v šatníku začne sportovní oblečení vytlačovat to z bavlny. Za čas se navíc přistihnete, jak při rodinném hlasování o cíli dovolené, potají googlujete, jaké jsou tam možnosti běhání, nebo zda se tam zrovna neběží nějaký závod a nenápadně manipulujete manželku do této destinace. A zakrývaje sloupec s cenou, započnete výčtem pozitiv v superlativech, proč právě letní Mont Blanc je lepší, než horké Chorvatsko plné pláží a zoufalé pohody.

4. Otravné nákupy na druhou

Tento bod volně navazuje na předchozí. S narůstajícím počtem kilometrů půjde vaše váha dolů a jednoho krásného dne z vás spadnou i poslední kalhoty, co ještě držely silou první dírky na pásku. A tento den stane se pro vás trýznivým. Nejen že tenhle maraton po obchodech se nezapíše do vašich běžeckých statistik, ale utrácet hromadu peněz za nové ošacení a ke všemu ne z funkčního materiálu, … ach. V duchu opláčete novou silniční objemovku v jásavých barvách, která z téhle výplaty fakt nebude. Řešíte, jestli koupit velké ale akorát dlouhé rifle z dospělého oddělení nebo krátké, zato padnoucí v pase z dětského a v tom potkáte známé, kteří sjedou vaši kostru od hlavy k patě a v jejich očích uvidíte strach zeptat se, jestli jde o stres nebo rakovinu.

5. Zapomeňte na úlevy

Od té chvíle, co běhání propadnete a nevynecháte ani v zimě, zjistíte, že už vlastně nebýváte nemocní. Běhání vás v zimě otužilo, takže už nemáte jedinou šanci, jak se zahrabat doma do postele a být tak na čas vyřazen z luxování a nákupů. Naopak. Váš elán do běhání bude doma mylně pochopen jako přemíra nezužitkované energie a bude vám ještě naloženo domácími pracemi navíc.

Ano, je to tak a žádné písmenko zde nelže. Endorfiny vyplavené při běhu dokážou z normálního člověka vytvořit běžeckého závisláka. Pohledem neběžeckých kolegů v práci tedy hubenou trosku, která si nedá pomoci a tvrdošíjně odmítá léčbu.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky