Úvod VybaveníBěhání Test On Cloud X 2: Na běh i do fitka. Dynamické boty, milující rychlost a kratší trasy

Test On Cloud X 2: Na běh i do fitka. Dynamické boty, milující rychlost a kratší trasy

od Magdaléna Ondrášová

Multivyužití, lehkost a pevnost. Pokud bych měla boty na běhání On Cloud X 2 vystihnout třemi slovy, budou to právě tato. Do rukou se mi k recenzi dostala po dlouhé době běžecká bota, která se odlišuje od tuctu a můžete si ji oblíbit. Pokud ale hledáte obuv na běhání v zimě, narazíte.

Lehké a na asfalt

Jako první mě na testovaném modelu překvapila lehkost skloubená s pevností. Optické zdání mate, na to, že jde o tréninkovou obuv, jsou tohle celkem pírka. Při bližším ohledání je hned jasnější proč. Jazyk i pata nejsou nijak bohatě polstrované a speciální systém odpružení, tak typický pro značku On, také skýtá možnost, jak na materiálu, který tvoří váhu boty, ubrat.

Ve výsledku jsou pak boty lehké, ale musím říct, že konstrukčně přesto vyvedené v tom smyslu, že mi na nohách seděly pevně a pohodlně. V Cloud X jsem cítila opravdu jistotu, a to i ve chvíli, kdy jsem se vydala po nerovnostech lesní pěšiny nebo do měkkého bahna. Chci tím říct, že pokud neplánovaně sejdete z asfaltu, na tyhle boty se můžete opravdu spolehnout. Proč neplánovaně? Do terénu nejsou určené a také tam nepatří.

Nemilý aspekt návštěvy terénu jsou totiž příležitostně zaseknuté kamínky a bahno, které z „obláčků“ čistit nechcete. Nicméně to nemůžeme považovat u silničních bot za chybu.

On Cloud X 2

Boty na krátký běh a fitness
drop: 6 mm
hmotnost: 203 g (UK 6)
cena: 3 990 Kč
klady: multifunkční bota
zápory: nevhodné pro využití v zimě, na mokru

Co jim nejde

Nemůžu říct, že by šlo o velký problém, přesto ale nesmím zapomenout zmínit, že na mokrém asfaltu lehce podkluzují. Proto pozor po dešti.

Druhou věcí stojící za zmínku je tuhnutí materiálu podešve (obláčků) pod bodem mrazu. Co to v praxi znamená? V mínusových teplotách tlumí tyhle boty méně než v plusových.

Tryskomyši

Právě se dostávám k tomu, co mě nadchlo nejvíce a tudíž, co vás asi i nejvíc zajímá. Přestože jde o tréninkové boty, rozhodně to nejsou žádné flákačky. Musím říct, že se mi v nich skutečně běhalo dobře a hlavně, měla jsem chuť běžet rychle. Cloud X vám na vyšší tempo rozhodně nebudou říkat NE. Tyhle boty mají odpich. Sedí dobře na noze, to už jsem říkala, a k tomu jsou i pod chodidlem pevné. Nepropružují, a tak jde došlap rychle do odrazu a jeho síla je využitá hlavně pro pohyb vpřed. Přitom nemůžu říct, že bych měla pocit tvrdosti a opráskaná chodidla ani po 13 kilometrech. Nutno ale dodat, že vážím 54 kilogramů a těžší běžec by s tím už mohl mít problém. Pro delší běhy bych přesto raději sáhla po polstrovanějším a tlumenějším modelu a Cloud X doporučila na běhy do 10 kilometrů.

V popisu určení modelu Cloud X je i fitness využití a chůze. Zde mohu potvrdit, že v tomto ohledu nezklamaly. Využila jsem je na domácí cvičení HIIT, obstály na výtečnou. Nepodkluzují, jsou stabilní, nevím, co víc si přát. Samozřejmě jsou tyto boty tužší, s tím je třeba počítat.

Taktéž na chůzi se mi osvědčily a jejich elegantní bílá barva tomu i nahrávala. Do města i na rodinnou procházku, chodí se v nich skvěle.

Otázkou, kterou nyní nezodpovím, zůstává, jak se chovají „obláčky“ po několika stovkách kilometrů. Vyšlapávají se? Pokud ano, jak to pak bude se stabilitou, budu-li je využívat multifunkčně na běh, fitness i chůzi? Věřím, že žádné zlé scénáře nebudou, protože značka On si dokázala už mezi běžci vybudovat jméno a podle ohlasů těch, kteří v botách běhají dlouho, to vypadá, že konstruktéři vše domysleli.

Shrnutí

Pravověrným běžcům On Cloud X poslouží na běhy do 10 – 15 kilometrů a klidně i jako bota, kterou využijí pro tempový trénink. Dobrou volbou bude spíše ale pro ty, kteří mají běh pouze jako doplněk a potřebují do botníku jedny boty takzvaně na všechno. Nebo doběhnout do venkovní posilovny, zacvičit si a zpět. Do fitka, na pás… Celkově je to bota lehká, pevná, svižná a velmi příjemně prodyšná. V zimě použijte určitě teplejší ponožky.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky