Úvod VybaveníBěhání Bezpečnost především. Nástrahy běhání v noci

Bezpečnost především. Nástrahy běhání v noci

od Vít Kněžínek

Slunce vychází pozdě a zapadá velmi brzy a většina z nás tak nemá na výběr, než běhat za tmy. Nemáte-li možnost běhat v lese, kde hrozí srážka tak maximálně se srnkou, nebo zajícem, tak byste neměli zapomínat na svou bezpečnost. Své k tomu píše guru běžeckých bot a ostřílený běžec, Vítek Kněžínek.

Vidět a být viděn jsou dvě naprosto odlišné věci. Běh po ulicích, nebo cyklostezkách s pouličním osvětlením obvykle nevyžaduje další zdroj světla, abyste si viděli pod nohy. Čelovka, nebo ruční svítilna tím pádem není nepostradatelná. Její úloha ale nemusí být jenom v tom, aby osvítila ubíhající cestu pod nohama. Osvětlený “objekt” je mnohem lépe vidět a vy tak výrazně zvyšujete šanci, že si vás chodci, cyklisté i řidiči stihnou včas všimnout. 

Čelovka a reflexní prvky

Přímo hororový scénář je běžec oblečený v černém, bez reflexních prvků, čelovky, nebo blikačky. Právě takových ale můžete ve městech potkávat obrovské množství. Jestli se mezi ně řadíte i vy, pak se zkuste zamyslet nad tím, jestli neudělat něco pro své bezpečí. 

Naprostým základem by měl být výběr oblečení s co největšími plochami reflexního potisku. Pokud už máte šatník plný a vaše svršky reflexní prvky postrádají, pak se dá vše snadno, rychle a levně vyřešit pružnými reflexními pásky, které si můžete dát kolem paží a kotníků.

Reflexní prvky jsou ale pouze základní a především pasivní krok. Chcete-li mít jistotu, že vás na stezce, nebo na přechodu opravdu nikdo nepřehlédne, pak je dobré vybavit se kromě pasivního svícení i tím aktivním. 

Čelovku si proto berte i když byste zvládli trasu proběhnou i bez ní. Vždycky se dá pustit na nejslabší režim a oznámit tak všem před vámi, že se blížíte. Zvažujete-li nákup nové svítilny, pak se zkuste podívat po modelech, které jsou vybaveny zadní bezpečností červenou diodou.

Blikačka a reflexní vesta s vychytávkou

Další užitečnou vychytávkou, která se dá pořídit za pár korun je barevná blikačka. Tahle malá drobnost udělá hodně muziky. Intenzivní blikající barevné světlo je prakticky nepřehlédnutelné. Ideální jsou takové blikačky, které mají tvar kolíčku a dají se tak snadno připnout kamkoliv za pas kalhot, na spodní lem bundy, nebo na batoh.

Pro ty běžce, kteří se pohybují po frekventovaných cestách a chtějí mít stoprocentní jistotu, že pro své bezpečí udělali maximum jsou tady speciální běžecké reflexní vesty s integrovanými diodami. Tyto vesty jsou obvykle velmi minimalistické, takže se dají používat nejen v zimě přes bundu, ale i v létě na lehké běžecké triko, aniž byste se pod vestou nadměrně potili. Tyto vesty bývají často osazeny LED diodami, takže kromě odrážení světla i svítí ze všech stran. Budete pak sice připomínat běžící vánoční stromek, ale nikdo vás nepřehlédne a hlavně už nebudete muset řešit čelovku, nebo jakékoliv další blikačky.

Samostatným tématem je běh se sluchátky. Většina z nás běhá s hudbou v uších a nedokáže si představit, že by to bylo jinak. Sluchátka sama o sobě nejsou nic špatného, ale pokud přestanete skrze hudbu slyšet své okolí, tak byste měli adekvátně změnit své chování. Vždy se pořádně rozhlédněte, kontrolujte si “záda”, držte se na svém kraji chodníku/stezky a nedělejte žádné nečekané prudké pohyby. Cyklisté i jiní běžci se kolem vás mohou pohybovat vysokou rychlostí a jejich šance na včasnou reakci je ve tmě ještě menší, než obvykle. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky