Úvod VybaveníBěhání Na sníh i led boty s hřeby. Existuje ale i levnější varianta

Na sníh i led boty s hřeby. Existuje ale i levnější varianta

od Vít Kněžínek

Až se jaro zeptá, co jste dělali v zimě, nebudou ho zajímat výmluvy na špatné počasí, nebo ledovku na oblíbených běžeckých trasách. Vydržet s pravidelným pohybem celou zimu je pro celý následující rok naprosto zásadní a současná situace nám moc jiných možností, než je běh nedává. Máme pro vás proto několik tipů, aby vás nerozházely žádné zimní nástrahy, sníh a led nevyjímaje.

O tom, jak při běhání v zimě udržet v teple své nohy i celé tělo jsme už psali. 

Tentokrát přichází na řadu doporučení týkající se bot. Ledovka a uklouzaný sníh dokáží změnit poklidné proběhnutí v adrenalinový a nebezpečný zážitek. Řešení přitom není nijak složité. Existuje hned několik vychytávek, které si s ledem pod nohama hravě poradí.

Nesmeky

Nesmeky jsou vpodstatě návleky na boty s hroty na podrážce a vyrábí se ve dvou základních verzích. Do méně náročných podmínek vám budou stačit gumové nesmeky s tenkými karbidovými hroty. Běháte-li ale v náročném terénu jako je led v kombinaci s hlubokým sněhem, pak se vám budou hodit spíše řetízkové nesmeky, které připomínají zimní řetězy na pneumatiky od auta.

Nesmeky se nazouvají na klasické běžecké boty a manipulace s nimi je poměrně jednoduchá. Pozor si musíte dát na správné uchycení, ale už po pár nazutích a vyzutích vám to bude připadat jako hračka. Nejvíce tento doplněk oceníte v případě, že na sněhu a ledu běháte spíše výjimečně a nevadí vám nesmeky nosit s sebou pro případ potřeby. Běžet s nimi delší úsek po zpevněných cestách je totiž velmi nepohodlné a ideální postup je, že nesmeky nazouváte a zouváte v průběhu tréninku, nebo závodu podle potřeby.

Pořizovací cena začíná už na několika stovkách, což z nesmeků činí ideální nástroj pro výjimečné, nebo nárazové použití. Jestli na sobě nechcete šetřit, pak zaměřte svou pozornost na nesmeky Kahtoola Nanospikes a Microspikes, které patří mezi špičku v této kategorii. Za zmínku stojí i značky jako Grivel, nebo Nortec. Jestli ale víte, že se ledu a sněhu nevyhnete v pravidlených intervalech, pak bychom doporučili zainvestovat do následující, mnohem pohodlnější, efektivnější a spolehlivější části výstroje.

Běžecké boty s hroty

Hrotové běžecké boty na první pohled připomínají klasické krosovky, ale na rozdíl od nich mají v podešvi celou řadu kovových, nebo karbidových hrotů. Tyto hroty se s absolutní spolehlivostí zakousnou do měkkého povrchu, nebo do ledu a vy se tak nemusíte bát podklouznutí ani v těch nejhorších podmínkách. 

Obrovskou výhodou hřebovek ve srovnání s nesmeky je nesrovnatelně vyšší komfort obzvlášť na tvrdším podloží a ve vyšších rychlostech. Hroty jsou zde součástí boty a kromě cvakání kovu při dopadu si dost možná ani ničeho zvláštního nevšimnete. To ovšem neplatí při běhání po asfaltu. Na rozdíl od nesmeků se sice v hřebovkách dá po tvrdém povrchu popoběhnout, ale určitě to není nic příjemného.

Výjimkou v tomto směru je nová generace hřebovek OROC od značky Inov-8, kde se využívá konstrukce tzv. dvouhřebu (Twinspike), který zvládá běh po prakticky libovolném povrchu. Kromě Inov-8 má vynikající hřebovky i švédský specialista na led a sníh, značka Icebug. Zapomínat nesmíme ani na tradiční trailovou značku Salomon.

Nevýhodou ve srovnání s nesmeky je vysoká pořizovací cena a také skutečnost, že hřebové boty využijete za celý rok pouze na malé množství tréninků. Na druhou stranu – v botníku se vám nezkazí a pokud to se zimním běháním myslíte vážně, pak se jedná o neocenitelného společníka, se kterým už nemusíte řešit, co máte pod nohama.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky