Úvod VybaveníBěhání Ponožky z neoprenu i novinka, která funguje. Tipy na promrzající chodidla

Ponožky z neoprenu i novinka, která funguje. Tipy na promrzající chodidla

od Vít Kněžínek

Nohy v teple, základ úspěchu. Zmrzlá chodidla a prsty u nohou dokáží běhání v zimě pořádně otrávit. S oblečením je to snadné – přihodíte jednu, dvě, tři teplejší vrstvy a je vystaráno i v tuhých mrazech. Vzít si několik ponožek na sebe ale není nejlepší nápad a výsledek nejspíš nebude stát za moc. Nic ale není ztraceno. Máme pro vás několik tipů, jak udržet chodidla v teple po celou zimu.

Rozdělení běžeckých bot na zimní a letní prakticky neexistuje. Pomineme-li ojedinělé výjimky potvrzující pravidlo, pak se letní a zimní kolekce všech běžeckých značek liší pouze barvou a případně evolucí konkrétního modelu na novější generaci. Boty uváděné na trh v zimě i v létě mají obvykle svršek z jemné a vysoce prodyšné textilie, která rychle schne a skvěle odvádí vlhkost pryč od chodidla. A taky okamžitě promokne, profoukne a promrzne.

Boty s membránou? Mají své pro a proti

Řešením může být pořízení boty s nepromokavým svrškem. Nejčastěji se setkáte s membránou Gore-Tex (GTX), ale čas od času se objeví i eVent, nebo jiné materiály. Rozdíly mezi jednotlivými membránami nebudou nijak zásadní a všechny zavedené běžecké značky pracují s osvědčenými materiály.

Proč ale řešit nepromokavost? Důvod je jednoduchý. Voděodolná membrána totiž zásadně snižuje prodyšnost svršku a tím vytváří uvnitř boty mnohem teplejší klima, než jak je tomu u klasických textilních bot. Navíc o toto teplo nepřichází díky větru, nebo studené vodě. Smysl to tedy má i za suchého počasí, kdy zkrátka chcete mít teplejší obutí, než obvykle.

Pozor, má to ale jeden háček. Nepromokavé boty využijete pouze od podzimu do jara. Nižší prodyšnost a vyšší tepelný komfort totiž způsobí, že při teplotách vysoko nad bodem mrazu se budete v botě doslova vařit a to rozhodně není nic příjemného. Ideální tak je mít alespoň dva páry bot, které střídáte podle počasí. 

Pořizování nového páru ale vyjde poměrně draho a rozhodně se nejedná o jedinou možnost, jak udržet své nohy v teple. Botám s membránou jsme se podrobněji věnovali v tomto článku.

Návleky

Skvělým společníkem pro zimní běhání je i běžecký návlek na kotníky. Jedná se o skvělý doplněk, který se přichytí k botě a chrání před chladem a vlhkem kotníky i achilovku. Kromě toho zabrání zatékání a zapadávání nečistot dovnitř boty.

Ponožky z neoprenu, merina a novinka k tomu

Jestli vás trápí spíš zmrzlé prsty, než kotníky, pak se zaměřte na ponožky. Nejtěžší kalibr představují neoprenové ponožky, které vyrábí například značky Oak Socks, nebo Inov-8. Několik milimetrů tlustá neoprenová ponožka vás podrží i v těch nejhorších běžeckých podmínkách – rozmoklý sníh, boty promočené skrz naskrz a teploty kolem nuly. Pozor si dejte na to, že chodidlo s neoprenovou ponožkou zabere v obuvi o něco více místa, než obvykle a u těsných bot to může být problém.

Méně extrémním řešením jsou nepromokavé ponožky, které se objevily teprve nedávno. Mezi nejrozšířenější výrobce patří značka Sealskinz a ohlasy na tuto vychytávku jsou veskrze pozitivní. Nezapomeňte ale na to, že podobně jako u nepromokavých bot i zde bude zásadně snížena prodyšnost a při intenzivnějším běhu se budete v ponožkách hodně potit, což by mohlo způsobit puchýře a oděrky.

“Nejobyčejnějším” řešením je pořízení zimních merino ponožek. Merino je druh ovčí vlny a u oblečení pro zimní sporty se těší obrovské oblibě pro své termoizolační vlastnosti. Merino totiž hřeje i když je mokré a z hlediska izolace funguje mnohem lépe, než většina syntetických vláken. Merino není pružné, proto se u ponožek používá pouze poměrově. Při nákupu si proto vždy ověřte, kolik merina v ponožkách skutečně je. Kvalitní hřejivé ponožky by se měly pohybovat nad 50% hranicí.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky