Úvod TréninkBěžecký trénink Makačka, která vás posune dál. Využijte bílé nadílky jako silovou přípravu na další sezónu

Makačka, která vás posune dál. Využijte bílé nadílky jako silovou přípravu na další sezónu

od Magdaléna Ondrášová

Bílé nadělení, které se na nás sype, je skvělou příležitostí, jak posílit nohy. Věřte mi, vycházím z vlastní zkušenosti. Že tomu tak je, vás nemusím ani dlouze přesvědčovat, zjistíte to sami už po několika minutách běhu.

Jistě si vybavíte pocit, jaké to je kráčet v sypkém písku u moře nebo běhat při beach volejbalu. Nejen došlapem, ale každým odrazem se propadnete o několik centimetrů vzad, což je vyčerpávající. A podobný efekt čekejte i ve sněhu.

Zásady tréninku ve sněhu

Běh v čerstvém bílém sněhu patří mezi moje radosti. Krásně to křupe a bílo kolem nabíjí. Přináším tipy, které mohou obzvlášť začátečníkům přijít vhod.

Tempo: řiďte se vlastním pocitem nebo tepovkou, nikoliv tempem. Neuzpůsobíte-li běh námaze, velmi rychle se vyčerpáte.

Vzdálenost: neřiďte se uběhnutými kilometry ale časem tréninkem stráveným. V hlubokém sněhu poběžíte při stejné námaze pomaleji, než po pevném povrchu. Z toho důvodu si i vyberte kratší okruh.

Styl: je stabilnější došlapovat větší plochou, která se vzorkem podešve zakousne do podkladu, než patou (ostatně tvrdé došlapování přes patu není vítané nikdy). Zkraťte krok a došlapujte pod těžiště. Pokud při odrazu příliš podhrabujete (přestože máte trailové boty), zkuste se méně odrážet přes špičku a více od celého chodidla.

Tipy tréninku

Pokud máte děti, jistě se postarají o trénink „výběhy kopců se zátěží na bobech“. Bezdětní si mohou naordinovat kopečky tak, jak jsou zvyklí i jindy. Pokud vyjedete kvůli běhu za humna, nezapomeňte, že běžkařům se nikdy neběhá ve stopě a na sjezdovkách můžete využít jen jejich okraj, na některé sjezdovky je úplně chodcům vstup zakázán.

Já osobně se kopečky ale v čerstvém sněhu netrápím. Už tak je běh v sypkém povrchu namáhavý. Nohy bez pevného podkladu jsou daleko více namáhané a proberete k životu šlachy a svaly, které jindy tolik nezapojujete. Noha se musí vypořádat s nerovnostmi a zpevněním do všech stran. Proto pozor, ať to napoprvé moc nepřeženete.

Bez čeho se neobejdete

Kromě oblečení do zimy je více než vhodné použít k běhu ve sněhu trailovou obuv, která se umí zakousnout do měkkého povrchu. Kromě toho skýtá větší ochranu pro kotníky, je pevnější a lépe se tak vyhnete podvrtnutí, podklouznutí a pádu.

Aby vám nepromrzaly nohy, doporučuji přečíst si článek Vítka Kněžínka o neoprenových ponožkách, návlecích a botách s membránou.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky