Úvod VybaveníBěhání Recenze: Za Enduro, GPS hodinky s výdrží, jakou jste u Garminu ještě nikdy neviděli, připlatíte

Recenze: Za Enduro, GPS hodinky s výdrží, jakou jste u Garminu ještě nikdy neviděli, připlatíte

od Magdaléna Ondrášová

Exkluzivní představení speciálu od Garminu. Enduro má brutální výdrž za cenu osekaných funkcí, ale s funkční GPS. Měli jsme možnost dostat do rukou novinku za poměrně vysokou cenu, která si přesto svůj specifický okruh uživatelů najde.

Americké značce Garmin se podařil husarský kousek. Ze značky, která byla spojována s automobilovými navigacemi se během několika let stal přední světový výrobce sportovní elektroniky, a především chytrých sportovních GPS hodinek. Mezi těmito hodinkami má výsostní postavení řada Garmin Fénix (psali jsme o ní nedávno v tomto článku) a jakékoliv zmínky o jejich nových verzích budí zaslouženou pozornost.

Speciál Garmin Enduro

Ne, v tomto článku se nedočtete o řadě Fénix 7, i když kdo ví, zda model Enduro nemá něco z její budoucích funkcí? Garmin Enduro je nový model hodinek, který je postavený na platformě Fénix 6X. Nejedná se o novou řadu, ale o vytrvalostní speciál, který by se dal postavit po boku modelů Garmin D2 (letecký speciál), Garmin Tactix (vojenský speciál), Garmin Quatix (jachtařský speciál), Garmin Descent (potápěčský speciál) nebo Garmin MARQ (luxusní modely). 

Nejedná se o variantu modelu Fenix 6X, ale o hodinky postavené na platformě Fénix 6X, které jsou upravené pro speciální využití při extrémně dlouhých vytrvalostních závodech. Unikátní funkcí hodinek je nízká hmotnost a dlouhá výdrž baterií, které je podřízeno maximum. Vypadá to, že Garmin takto ukazuje jak stálé, tak nové konkurenci, že umí dělat hodinky pro masu i specifické účely. V tomto případě hodinky, které jsou lehké a vydrží – dokonce v obou parametrech předčí jakoukoliv konkurenci. 

Design

Enduro vychází z modelu Fénix 6X a bude k dostání v ocelové variantě nebo variantě titan s odolnou DLC povrchovou úpravou. Oba modely budou mít nylonový pásek.

Dlouhá výdrž si ale umí vybrat svou daň a tou jsou v případě modelu Enduro některá omezení (při srovnání s modelem Fénix 6X). Prvním a nejvýraznějším omezením je absence podrobných map. Hodinky umí navigovat, ale neumí zobrazit podrobné mapy. Jak víme z modelu Fénix 6X, zobrazování podrobných map a navigace nad mapou může a má vliv na životnost baterií. Kromě map chybí u Endura také hudební přehrávač a hodinky mají i menší kapacitu interní paměti. Osobně si myslím, že mají i nižší výkon procesoru, což by vzhledem k omezeným funkcím a důrazu na výdrž bylo logické. Model Enduro má solární napájení a chytrou správu režimu spotřeby. Zkrátka všechny funkce hodinek jsou podřízené dlouhé výdrži na jedno nabití…

Enduro jsou vybavené zvláštním nylonovým páskem, který jsem doposud neměl možnost nikde vidět. Má totiž suchý zip a možnost úpravy délky na obou koncích. Ty jsou provlečeny osičkami a můžete si hodinky usadit na ruce anebo kdekoliv jinde (na oblečení nebo sponě od popruhu batohu) přesně podle potřeby.

Tenhle pásek je elastický, takže má malou vůli a neškrtí, ani když ruku ohýbáte do prazvláštních úhlů. Je velmi pohodlný a podobně jako výdrž i pásek oceníte právě při dlouhých aktivitách, kdy jakákoliv maličkost a nepohodlnost začne pomaličku, pak víc a nakonec hodně vadit. Nad tímto páskem se někdo opravdu zamyslel. Kdyby ale přece jen nefungoval, dá se na osičky pro jistotu uchytit klasický 26 mm QuickFit pásek z modelu Fénix 6X.

U podobných pásků mívám obavu, aby po dlouhodobém nasáknutí potem nezapáchaly (měl jsem jeden konkurenční pásek, který smrděl jako lepidlo Herkules hned po vybalení z krabičky). Je trochu nepraktické, že pásek po propocení nebo namočení neschne tak rychle, abyste si jej po aktivitě (třeba plavání) hned oblékli na ruku, podobně jak jste zvyklí v případě klasického silikonu. Je ale možné, že se v české distribuci objeví v balení navíc právě náhradní silikonový řemínek. 

V každém případě nylonový pásek se suchým zipem usadí i takto velké hodinky přesně tam, kde je potřebujete a v kombinaci s hmotností hodinek jsou i Endura na ruce nepostřehnutelná – dokud si nesundáváte oblečení nebo batoh – ty se o hodinky mohou zadrhnout.

Displej

Displej je shodný s modelem Fenix 6X Pro Solar. Nachází se na něm jen sportovní svítivě zelený lem mezi lunetou a proužkem solárního napájení. A není dotykový – samozřejmě. 

Čím se Enduro odlišuje?

Enduro, jak název evokuje, má slušnou výdrž. K tomu, aby jí Garmin dosáhl, musel někde ubrat. A to na:

  • podtaktování procesoru hodinek
  • odebral mapy
  • odebral přehrávání hudby z hodinek
  • snížil kapacitu vnitřní paměti

Co naštěstí neubral:

  • NFC vysílač a platby Garmin Pay jsou zachované

Co za tyto ústupky dostanete?

Hodinky stvořené pro záznam expedic, extrémně dlouhých aktivit, anebo jen hodinky, u kterých zapomenete, kde je nabíjecí kabel, protože jej budete potřebovat tak jednou za měsíc nebo případně i méně, pokud se smíříte s úsporným režimem.

V bodech se dají klíčové vlastnosti modelu Enduro shrnout takto:

  • Designováno pro závod – vypadá to, že kromě shrnutí toho, co umí stávající Fenix 6X (stále zobrazený displej s transreflektivní vrstvou, která je dobře čitelná na slunci), mají Enduro optimalizovaný výkon procesoru (anebo snad dokonce i nový procesor), který se současnou baterií a GPS čipsetem dokáže odebírat méně energie než Fenix 6X. 
  • Oba modely (titan i ocel) jsou navržené s ohledem na minimální hmotnost. 
  • Výdrže: až 80 hodin v plnohodnotném GPS režimu s 1sekundovou aktualizací a záznamem veličin. Při režimu „Max GPS“ se dostaneme na až 300 hodin GPS záznamu a nebo až 65 dní v režimu chytrých hodinek. Při zapnutí režimu úspory baterie (= pouze režim hodinek), jsme na více jak 130 dnech a i to je tak trochu nesmysl, jelikož v tomto režimu se hodinky dokážou solárně dobíjet a běžet de facto neustále.
  • Nový výpočet hodnoty VO2Max pro trailový běh (běžné modely mívají VO2Max pro běh a případně cyklistiku). 
  • Ultra Run sportovní profil – ten umožní sledovat i čas strávený na občerstvovačkách. 
  • Climb Pro pro trailový běh – zobrazuje vám veškeré informace o nadcházejícím výstupu. Tato funkce je vylepšená funkce Climb Pro, kterou známe již dnes. 

Ultra Run je profil, který byl již v testování u Fenix 6 i Forerunner 745 v podobě beta testování. Výhody jsou hlavně v přetransformování tlačítka Lap na funkci „čekání“. Ta se používá na občerstvovačkách, které nechcete počítat do času běhu, přesto celkový čas aktivity běží dál. Něco jako  depo v triatlonu. 

Jak si vede Enduro v porovnání s aktuálními modely?

EnduroFenix 6x Pro SolarForerunner 945
Rozměr51x51x15 mm51x51x15 mm4ýx47x14 mm
Displej1.4” (3.6 cm)1.4” (3.6 cm)1.2” (3 cm)
HmotnostOcel 72g, Titan 58g66g/52g bez pásku82 g50 g
MapyNeTopoActive Europe + Topo Czech PROTopoActive Europe + Topo Czech PRO
Zdroj: Michael Novák

V praxi

Primárně hodinky testoval delší dobu kolega, od kterého mám velmi spolehlivé informace. Naběhal s nimi již stovky kilometrů. Během jedné aktivity s GPS a tepákem v mrazu seberou kolem jednoho procenta baterie. To je velmi slušné číslo. Pokud se hodinek déle nedotýkáte, přechází čipset na jakousi úsporu, která způsobí, že hodinky mají po stisku tlačítek viditelnou prodlevu. Na rozdíl od Fenix 6X, kde jsou reakce okamžité. Ale po rozjetí hodinek do provozních otáček je vše opět rychlé. To je ona optimalizace pro výdrž.

Dost citelně se opět zkrátí výdrž při zapnutí měření okysličení krve 24/7. Zde se odhadovaná výdrž zkracuje například ze 140 dní na 23 dnů. 

Cena ocelové verze je 23 990 Kč. Dle mého názoru je to hodně. Určitě to nejsou hodinky, které byste měli koupit namísto stávajících Fénixů, pokud ale nemáte zrovna specifické požadavky na výdrž, pohodlí a hmotnost na ruce. Pak ano. Toto jsou hodinky pro outdoor – navigaci, čas strávený venku, v horách, na skalách, na kole, na ultratrailu. Mají kompletní navigační funkce, jen postrádají mapy, a to ze dvou důvodů. Za prvé kvůli optimalizaci výkonu pro zvýšení výdrže a druhým důvodem je zmenšení paměti v hodinkách. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky