Úvod ZdravíVýživa Recept: domácí flapjack, pinkantní jerky a „zlaté mléko“. Zdravé svačinky

Recept: domácí flapjack, pinkantní jerky a „zlaté mléko“. Zdravé svačinky

od Karolína Hornová

Pořád zavření doma a pečení chleba už vás omrzelo? Zkuste domácí svačinky, které vám dodají spoustu energie a živin před sportem i po něm a díky obsahu prohřívacích látek zahřejí i při sportování venku. Přinášíme recepty na domácí flapjack s jemně štiplavým zázvorem, jemně pálivé jerky i „zlaté mléko“, relaxační nápoj s kořeny v ájurvédě.

Ke snídani a na doplnění energie: Domácí flapjack se zázvorem

Chuťově bude trošku připomínat štrúdl nebo punč z vánočních trhů. Obsahuje dvě přísady, které mají schopnost prohřát organismus: Zázvor obsahuje látku gingerol, která funguje podobně jako capsaicin v pálivých papričkách – prokrvuje cévy i jemné kapiláry a prohřívá organismus, aktivuje cévní systém a navíc díky obsahu vitamínů podporuje imunitu. Skořice působí podobně a navíc má dobrý vliv na zažívání. Obě látky disponují antibakteriálními účinky. Flapjack je díky ovesným vločkám přirozeně bezlepkový, má vysoký obsah kvalitních sacharidů a hodí se jako energetická tyčinka před a při výkonu.

Budete potřebovat:

  • 500 g ovesných vloček
  • 120 g másla
  • 70 g třtinového cukru (cukru můžete přidat poloviční množství a doplnit javorovým nebo jiným sirupem podle vlastní preference)
  • 2 lžíce medu
  • kávová lžička skořice
  • 1 hrubě nastrouhané jablko
  • 1 polévková lžíce nasekaného kandovaného zázvoru
  • hrst nasekaných pekanových ořechů

Předehřejte si troubu na 150 stupňů s využitím funkce pečení shora i zespoda. Máslo, cukr a med rozmíchejte v hrnci na mírném ohni – pomalu zahřívejte a stále míchejte, dokud nevznikne hustý, hladký sirup. Vmíchejte skořici a odstavte. Do mísy nasypte a smíchejte všechny „suché“ ingredience, tedy ovesné vločky, nasekané ořechy a sušené ovoce. Zalijte sirupem a pořádně promíchejte (ideální je hmotu prohníst rukama).

Tip: Pokud chcete flapjack „anglického typu“ s opravdu hladkou konzistencí, všechny suroviny můžete v této fázi rozmixovat v mixéru nebo blenderu nahladko.

Směs nasypte do pekáčku, vyloženého pečícím papírem nebo alobalem, nebo do speciální silikonové formy na tyčinky. Hmotu pečlivě rozprostřete a upěchujte pomocí dlaně (aby se na ni směs nelepila, můžete použít latexovou rukavici nebo mikrotenový sáček). Dávejte pozor, aby nikde nevznikaly vzduchové bubliny a hmota byla ve formě opravdu upěchovaná. Pečte 40 minut na 150 stupňů, dokud nebude těsto na povrchu nazlátlé.

Nechte vychladnout a krájejte na obdélníčky podle libosti.

Při a po výkonu: Domácí hovězí jerky s chilli a limetkou

Pokud dáváte přednost slané svačince, plné bílkovin, je sušené maso tím pravým pro vás. Chilli papričky obsahují látku capsaicin, která stimuluje krevní oběh. Pepř zrychluje metabolismus – zvyšuje produkci tělesného tepla a je mimo jiné také vhodným podpůrným kořením při hubnutí. Sušené maso jako takové má vysoký obsah bílkovin a je ideální svačinkou při celodenním výletě, ale také po tréninku.

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg zadního hovězího nebo roštěnce
  • 2 limetky
  • sušené mleté chilli (např. papričky Habanero)
  • kávová lžička soli a případně pepře podle chuti

Základem chutných sušených plátků je dokonale nakrájené maso. Ideální je, pokud máte k dispozici tzv. nářezák nebo budou ve vašem řeznictví tak hodní, že vám plátky rovnou nakrájí. S trochou šikovnosti to zvládnete i doma – pořádným dlouhým ostrým nožem. Před krájením je ideální maso nechat asi 15 minut v mrazáku, aby ztuhlo a lépe se krájelo. Krájejte plátky tlusté zhruba 3 mm.

Šťávu z limet promíchejte se solí a chilli a do vzniklé marinády naložte plátky masa. Pořádně promíchejte (ideálně zase rukama) ať se marináda dostane všude. Nechte přes noc v lednici. Plátky vyndejte, nechte okapat a sušte v sušičce na ovoce – nejprve cca 40 minut na 75 stupňů, aby se zničily všechny případné mikroby, pak zhruba 5-6 hodin na 65 stupňů. Pokud nemáte sušičku na ovoce, můžete maso sušit při stejné teplotě v troubě – budete ale potřebovat víc času, cca 9 hodin. Uchovávejte v uzavřené nádobě či sáčku bez přístupu vzduchu (a tím i vlhkosti).

Tip: Aby se maso v troubě usušilo co nejlépe, můžete plátky napíchat (navléknout) na špejle nebo vidlice na špíz, a na těch pak maso zavěsit na mřížku v troubě. Věšte do středu trouby a do spodního „patra“ nezapomeňte dát plech, na který bude odkapávat marináda.

Na regeneraci: Golden latte s kurkumou

Kurkuma je koření ceněné po tisíce let v ájurvédě. Kurkumin v ní obsažený má příznivý vliv na trávicí soustavu, stimuluje cévní systém a má protizánětlivé účinky. Konkrétně přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi a také zmírňuje bolest namožených svalů. Spolu se zázvorem zahřívá a zklidňuje tělo i mysl – nápoj s vláčnou chutí je tak ideální pro regeneraci po náročném dni. Regeneraci podpoří i obsah kvalitního tuku, který má pozitivní vliv na anabolické procesy po výkonu.

Budete potřebovat:

  • 2 šálky neslazeného mandlového mléka
  • čerstvý kořen kurkumy (odkrojte asi 1 cm) nebo kávovou lžičku sušené kurkumy
  • čerstvý kořen zázvoru (také cca 1 cm)
  • špetka skořice
  • 2 čajové lžičky kokosového oleje
  • 1 čajová lžička medu

Zahřejte mandlové mléko za stálého míchání společně s kurkumou, nakrájenou na tenoučké plátky, zázvorem (oloupaným a rovněž nakrájeným na tenoučké plátky), skořicí, kokosovým olejem a medem. Zahřívejte na mírném ohni a míchejte zhruba 5 minut. Přikryjte pokličkou, stáhněte plotýnku na nízký stupeň a prohřívejte dalších 5 minut. Stáhněte a přeceďte, abyste odstranili plátky koření.

Tip: Před podáváním můžete nápoj posypat trochou mleté kurkumy nebo skořice. Pokud vlastníte kvalitní kávovar a vládnete tryskou, nechte nápoj zcela vychladnout a před podáváním vyšlehejte jako pěnu na capuccino. V receptu uvádíme lehčí mandlové mléko, které nepůsobí případnou zátěž pro zažívání, ale můžete použít i to klasické.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky