Úvod VybaveníBěhání Víte, k čemu je poslední dírka? Pomůže od volné paty. Tipy na šněrování

Víte, k čemu je poslední dírka? Pomůže od volné paty. Tipy na šněrování

od Magdaléna Ondrášová

Zavázat boty si umí každý, ale možná někoho překvapí, jaké množství variant navléknutí tkaniček si může zvolit. Jiné šněrování přitom může vyřešit pálení chodidel, otlačený nárt a další nepříjemnosti.

Pokrok jde kupředu a nejen tretry na kolo už dnes mají rychlostahovací šňůrky a BOA kolečka. Jenže právě díky tradičním tkaničkám můžeme dosáhnout velmi dobrých výsledků a doladit padnutí běžeckých bot k dokonalosti.

Pokud jste vlastníkem ne úplně standardního tvaru chodidla, může se vám stát, že i přes pečlivý výběr správné velikosti bot a tvaru svršku po pár proběhnutí zjistíte, že jste zas tak dobře nevybrali a boty ne úplně dobře sedí. Vyzouvá se pata, dělají se otlaky na nártu nebo černají nehty na palcích. Představujeme šest různých druhů vázání, které by vám pomůžou zmírnit vaše problémy nebo je úplně eliminovat.

1. Standardní úvaz

Takhle budou vaše boty na běhání vypadat po vybalení z krabice. Jde o standardní úvaz, který rovnoměrně rozprostírá tlak po celé ploše nártu, drží chodidlo na svém místě, a pokud nemáte žádné problémy, není důvod ho měnit.

2. Převrácený standardní úvaz

Nikde nic netlačí, ale rozčiluje vás, že se při běhu tkaničky neustále povolují a nedrží tak, jak byste si představovali? Zkuste standardní úvaz, ale tkaničky provlékat očkem v opačném směru. Tím zvýšíte odpor a výrazně snížíte povolování.

3. Zafixování paty

Pokud se vám při běhu vyzouvá pata, máme tady pro vás další typ úvazu. Vyzouvání může být způsobeno užší patou, širší patní miskou v obuvi na běhání nebo třeba vzdáleností posledního očka.

Zde přichází na řadu poslední očko, které bývá na většině bot na běhání opuštěné a možná jste si do teď lámali hlavu, k čemu je. Mnohdy ani není ve stejné linii s ostatními očky a je posazeno níže (záleží na modelu). Do něj provlečeme na stejné straně tkaničku a vytvoříme smyčku, do které provlékneme konec tkaničky z druhé strany (viz obrázek výše). Získáme ještě jeden křížek výše na nártu než dosud a využitím poslední dírky se kraj boty více obemkne kolem kotníku.

4. Paralelní úvaz

Pokud máte problém s vysokým nártem, zkuste paralelní úvaz, který jde pouze horní stranou svršku a získáte tím drahocenné místo pro váš nárt. Snížíte tím tlak i o polovinu oproti standardnímu úvazu. Protilehlá oka se spojují přímo a mezi oky na jedné straně jdeme vždy ob jedno (viz fotografie výše).

5. Úvaz s vynecháním

Pokud předchozí paralelní úvaz tkaniček uvolnil tlak málo a v určitém místě cítíte stále nepříjemné pnutí, zkuste standardní úvaz a problematické místo úplně vynechat.

6. Diagonální úvaz

Černé nehty na palcích u nohou mohou být způsobené buď nestabilně ukotveným chodidlem v botě (v kombinaci se seběhem z kopce už je to tutovka), nebo je způsobené nízko posazeným svrškem boty a pro tento případ tu máme diagonální úvaz. Ten dokáže přizvednout oblast kolem palce a tím získá trochu prostoru pro vaše prsty. Dejte pozor, ať provlékáte tkaničky ze správné strany a nezvedáte tak část u malíčku.

Inkospor Energy Gel

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky