Úvod Vybavení Asics vypustil jedny z nejrychlejších bot na trhu. Podrobili jsme testu Metaspeed Sky

Asics vypustil jedny z nejrychlejších bot na trhu. Podrobili jsme testu Metaspeed Sky

od Vít Kněžínek

Závodní karbonový speciál ASICS METASPEED Sky se teprve začíná prodávat, ale my jsme získali jeden model k řádnému testování již dříve. Přinášíme recenzi, která osloví hlavně běžce, kteří hledají opravdu rychlou botu.

Kolik se toho může za rok změnit? Ptáte-li se na běžecké boty a položíte-li otázku na jaře roku 2021, pak bude odpověď znít – neuvěřitelně mnoho. Před rokem byla na trhu prakticky jediná závodní bota s karbonovým plátem a Vaporfly NEXT% měly mezi závodními běžci naprosto neotřesitelnou pozici. Rok se s rokem sešel a všechno je jinak. Nike se sice stále drží na špici, ale počet konkurenční bot srovnatelných kvalit roste.

Nejnovějším přírůstkem mezi karbonovými závodními speciály je METASPEED Sky od japonské značky ASICS a tato novinka se bez debat řadí mezi nejpovedenější a nejrychlejší boty, které při silničním závodě můžete obout. 

První pokus Asicsu se jmenoval METARACER a na trhu je už více, než půl roku. Naši recenzi si můžete přečíst zde.

METARACER je velmi povedená bota, ale už od pohledu se jedná o model blízký tradičním botám. Obsahuje sice karbonový plát, ale celková konstrukce se od nejlepších karbonových bot výrazně liší. Hlavní “problém” spočívá v příliš nízké vrstvě tlumící pěny. Díky tomu je METARACER sice skvěle živá a reaktivní bota, ale zároveň postrádá pověstné nakopnutí, které zažijete při běhu ve Vaporfly, Adios Pro, nebo Endorphin Pro.

Aby závodní karbonová bota přinášela maximální benefit (studie hovoří o cca 2% zrychlení při stejném energetické náročnosti ve srovnání s klasickými botami), pak kromě karbonu musí obsahovat správně vyladěnou tlumící pěnu. A musí jí obsahovat pokud možno co nejvíc. Karbonový plát společně s pěnou je navíc potřeba správně vytvarovat a samozřejmostí je co nejnižší hmotnost.

Už první pohled na METASPEED Sky odhalí, že Asics se vydal správnou cestou. Bota je velmi mohutná, agresivně zakřivená a zároveň velmi lehká (198 g ve velikosti UK 8). Pohled do technické specifikace bude možná lehce překvapivý. I přes optickou mohutnost totiž tlumicí vrstva dosahuje mohutnosti “pouze” 31 milimetrů, což je necelý centimetr pod limitem uvedeným v pravidlech World Athletics. (víc informací v tomto článku).

Připočteme-li navíc několik milimetrů za výšku podešve a vnitřní stélky, pak pod čtyřcentimetrovým limitem zůstává naprosté minimum prostoru a vše je tedy v pořádku. 

ASICS METASPEED Sky

  • hmotnost: 198g (UK8)
  • drop: 5 mm
  • výška tlumení: 31 mm
  • karbonový plát: ano
  • cena: 6 399 Kč
  • výhody: špičková rychlost a dynamika. Vlastnosti srovnatelné s nejrychlejšími botami na trhu, velmi dobrá přilnavost za sucha i za mokra, prostorný a prodyšný svršek s pevným usazením chodidla
  • nevýhody: vysoká tuhost zhoršuje stabilitu na nerovnostech a nemusí vyhovovat běžcům s výraznou pronací

Foto: Vít Kněžínek

Překvapivě nízký je i drop 5 milimetrů. Většina závodních bot totiž pracuje s výrazně agresivnějším sklonem a tím pádem i s vyšším dropem. Nižší drop u METASPEED Sky je opravdu cítit a bota po obutí pocitově tlačí těžiště do pat. Jakmile se ale rozeběhnete, tak díky výrazné kolíbce není poznat nic zvláštního. Radost každopádně budou mít běžci zvyklí na minimalistické obutí a na modely s nízkým dropem obecně. Pokud na nižší drop nejste zvyklí, pak se nemáte čeho obávat – lýtka, ani achilovky nedostávají zabrat o nic víc, než v jakékoliv jiné závodní botě.

Stejně jako vyznavači nízkého dropu mohou mít radost i běžci se širším tvarem chodidla. Všechny karbonové závodky jsou totiž zpravidla velmi úzké. ASICS ale zohledňuje v domácích (japonských) podmínkách typický tvar chodidla a přichází s botou, která má prostornou přední část a úzkou patu. Fit je vždy subjektivní záležitost a bude se lišit běžec od běžce, ale kombinace prostoru pro prsty se spolehlivým ukotvením paty má potenciál fungovat velmi dobře prakticky pro kohokoliv. Více prostoru pro příčnou klenbu by mohlo mít zásadní vliv na lepší životnost svršku. Ultralehké materiály v kombinaci s úzkým tvarem, což je pro tento typ bot typické spojení, rády praskají právě v ohybu kolem metatarzů a více prostoru sníží tlak v tomto místě. 

Zajímavá je podešev s kruhovým designem. Ta využívá gumovou směs ASICSGRIP s velmi dobrou přilnavostí. Ze všech karbonových závodek se jedná o jednu z nejspolehlivějších podrážek. Většina ostatních výrobců s gumovým vzorkem totiž šetří a přilnavost (obzvlášť na mokru) pro ně není zásadním prvkem, který tím pádem upozaďují.

To nejdůležitější jsme si nechali na závěr. Tlumicí vrstva je tvořena zbrusu novou pěnou FLYTEFOAM Blast Turbo. Pod tímto komplikovaným názvem se skrývá pěna na bázi nylonu. Jedná se o identický typ pěny, jako ZoomX od Nike, takže očekávejte to nejlepší na trhu, co můžete dostat. Tato pěna je extrémně lehká (což potvrzuje celková hmotnost boty) a zároveň extrémně pružná (což zjistíte okamžitě po obutí).

Uvnitř tlumicí vrstvy je po celé délce vsazen zakřivený karbonový plán. Troufám si tvrdit, že ASICS vsadil na tlustší vrstvu karbonu, než bývá zvykem, protože pocitová tuhost je o poznání vyšší, než u jakékoliv jiné boty. Společně s agresivním zakřivením pod špičkou dostáváme kombinaci, která vás doslova katapultuje do dalšího kroku.

Přechod z dopadové do odrazové fáze je opravdu bleskurychlý. Asi není potřeba zmiňovat, že METASPEED Sky je bota určená pro rychlé tempo. Jak moc rychlé tempo by to mělo být se nedá přesně určit. Já v rámci testování běhal nejčastěji v rozmezí 3:00 až 3:20/km. Až do čtyř minut na kilometr si bota zachovávala svou dynamiku, ale při ještě pomalejším běhu už to nebylo to pravé, kdy agresivita boty byla spíše na obtíž, než k užitku. Takové chování je ale pro karbonové závodní boty naprosto typické. Je velmi pravděpodobné, že se najdou běžci, kterým bude tato bota vyhovovat i při tempu např. 5:00/km, ale obecně platí, že čím rychleji poběžíte, tím více oceníte pozitivní přínos karbonu a pěny s vysokou energetickou návratností.

Vysoká tuhost karbonového plátu má kromě urychlení kroku ještě jednu vlastnost. METASPEED Sky aktivně diktuje, jak má vaše chodidlo pracovat. To v praxi znamená, že tyto boty nemají rády, pokud má běžec nezpevněné kotníky, nebo velmi výraznou pronaci. Stejně tak si dejte pozor při běhu po terénních nerovnostech, které se přes karbonový plát přenáší do celé boty a vaše chodidla a kotníky se s nimi musí vypořádat. 

Ve výsledku je METASPEED Sky závodní botou, kterou ASICS doslova vrací úder. Kromě velmi pozitivního dojmu z testování stojí za zmínku i výkony americké běžkyně Sary Hall, která v prototypu tohoto modelu drtila během posledního roku jeden osobák za druhým. 

METASPEED Sky se svou rychlostí a dynamikou vyrovná tomu nejlepšímu na trhu a díky širšímu svršku, nebo nižšímu dropu má potenciál oslovit běžce, kteří s klasickými závodkami, které používají velký sklon a úzký fit, nebyli spokojeni.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky