Úvod VybaveníBěhání Ochrana přírody, která vás nebude nic stát. Sáhněte třeba po botách z odpadků oceánů

Ochrana přírody, která vás nebude nic stát. Sáhněte třeba po botách z odpadků oceánů

od Vít Kněžínek

Ekologie a udržitelnost jsou jedním z hlavních témat poslední doby. Výjimku netvoří ani oblast běžeckého vybavení. Zatímco oblečení se recykluje relativně snadno, tak s botami je to mnohem složitější. Ročně se přitom vyrobí přes 24 miliard párů bot, takže se v žádném případě nejedná o zanedbatelný problém.  Mnozí výrobci se proto snaží přijít s materiály, nebo procesy, jak zredukovat množství odpadů a snížit tak ekologickou zátěž.

Na první pohled by se mohlo zdát, že řešit u běžců ekologické dopady extrémistické a zbytečné. Potřebujeme minimum vybavení, nespalujeme pohybem žádné palivo, nepotřebujeme žádnou složitou infrastrukturu… Množství ročně vyrobených bot je ale extrémní a díky kombinaci nejrůznějších materiálů se tento výrobek dá jen velmi těžko recyklovat. Číslo 24 miliard se přirozeně netýká pouze běžeckých bot, ale celkové produkce obutí bez ohledu na kategorii. Běhání je ale pomyslným majákem a ideovým lídrem, který má vliv i na další kategorie bot. Právě běžecké boty jsou navíc hybnou silou při vývoji nových postupů a materiálů, které se pak projeví i u všech ostatních typů bot.

Jaká je cesta?

První a nejjednodušší možností by mohlo být, že běžecké boty budou odolnější a my jich nebudeme potřebovat tolik. Tak jednoduché to ale není. Výrobci se touto cestou logicky nechtějí vydat, protože by se jim výrazně zkrátily příjmy. Není to ale jenom o tom vydělat co nejvíc peněz. Běžci jim totiž jdou na ruku, protože chtějí co nejlehčí, nejvzdušnější, nejměkčí a tak dále boty. Kdyby vám v obchodě dali na vyzkoušení 400gramovou běžeckou botu s koženým svrškem, tak byste pravděpodobně příliš nadšení nebyli. Jsme už zkrátka zvyklí na jiný standard a pohodlí většina z nás upřednostní před výdrží. Nejeden čtenář má jistě někde doma “staré dobré” tenisky z devadesátých let, které pořád bez problémů drží pohromadě a nemají prošoupanou podrážku. A teď si představte, že byste na maratonu vyměnili své nové objemovky za tuhle těžkou, tuhou a tvrdou botu. Tohle zkrátka není cesta.

Štítek do výslužby a materiál z odpadků

Jaké nám tedy zbývají možnosti? Čím dál častěji se můžeme setkat s projektem, kdy určitá značka nabízí model, který má v balení štítek pro dopravce, který zajistí bezplatné navrácení použité boty někam, kde se o ni postarají. Tato služba se obvykle týká speciálních modelů, které mají upozornit na problematiku recyklace.

V poslední době se objevilo hned několik takových bot jako například ON Running Cyclon, nebo Salomon Index.01. Značka Nike se vydala jinou cestou recyklace se svým programem Nike Grind. Adidas pak vsází na projekt Parley, kde se recyklované materiály (plasty vylovené z moří) využívají k výrobě nových bot. Zajímavou variantou je i materiál Bloom, který pro výrobu tlumicí pěny využívá směs klasické EVA pěny a materiálu získaného sběrem vodní řasy algae, která znečišťuje vodní zdroje po ocelém světě. S pěnami a materiály Bloom se můžete setkat u části kolekce Vivobarefoot a na cestě je i nová ekologická outdoorová bota od INOV-8.

Všechny uvedené případy ale tvoří pouze maličké procento z celkového počtu všech běžeckých bot na trhu a slouží primárně jako osvěta, než jako efektivní řešení problému. Snad s výjimkou adidas Parley, který se týká větší části kolekce. 

Co pro lepší svědomí a čistší planetu můžeme dělat my sami? Ideální variantou je omezit nákup nových bot a jejich využití “do posledního dechu”. Velmi dobře funguje celá řada projektů, které se zaměřují na posouvání použitých bot tam, kde je to nejvíce potřeba. Setkat se můžete se sbírkami běžeckých bot pro děti (a běžce obecně) v afrických státech. Svůj program má i Runczech, který vám dá výměnou za obnošený pár běžeckých bot výraznou slevu na nový pár. Vaše staré boty pak poputují do Armády spásy. Použité boty jistě ocení i v místní charitě a dalších podobných organizacích, které zajistí předání materiálu tam, kde najde uplatnění.

1 komentář

Stenly 23. 4. 2021 - 7:27

Ono recyklace je hodně složitý problém obecně, ne jen ve sportu. Osobně chápu použití vylovených materiálů pouze jako tokové eko PR, firma si tvoří u naivnějších běžců image jakéhosi ochránce přírody. Ta představa, jak se někdo přehrabuje na pláži v hromadě bordelu aby tam našel pouze určitý druh plastu (PET?) a dodal do fabriky, kde na něj již netrpělivě čekají je úsměvná. Ten kdo pracuje v průmyslu a ví jak probíhá zásobování a kontrola kvality vstupních surovin asi ví své. Recyklace již obnošených bot ale i oblečení (je jedno že výrobce tvrdí že je 100% recyklovatelné – není) je oříšek pro budoucnost. Nenapadá mě jak zabránit současnému stavu kdy drtivá většina těchto věcí končí na skládce či spalovně. Problém je použití různých materiálů PP, PA PES atd. a navíc i jejich kombinace, jak tohleto chcete recyklovat? Nechci dávat laciné návody či se vysmívat současnému stavu, je to jen takový povzdech nad neutěšeným stavem, který (zatím) nemá rozumné řešení navzdory eko výkřikům značkových firem, které si jenom kupují běhající naivky.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky