Úvod ZdravíPohyb Chladivá mast je ideální v létě, přináší úlevu a regeneraci. Hřejivkou nastartujete svaly v zimě

Chladivá mast je ideální v létě, přináší úlevu a regeneraci. Hřejivkou nastartujete svaly v zimě

od Magdaléna Ondrášová

„Chladivky“ a „hřejivky“ patří do výbavy sportovců často. Pokud si k nim ještě hledáte cestu, řekneme vám, jak fungují a kdy je použít.

Tyto přípravky se prodávají ve formě olejů, emulzí, krémů i gelů a dostupné jsou volně v lékárnách či drogeriích. Jejich efekt skutečně pocítíte. Jak vysvětluje fyzioterapeut a sportovec Petr Soukup, fungují na bázi přírodních látek, které dráždí citlivé receptory na pokožce a působí i pod povrchem. Pojďme se podívat, kdy je ideální použít chladivou či hřejivou mast.

Chladivé masti na otoky, bolesti a po tréninku

Princip fungování chladivé masti je podobný jako chlad sám. Velice se tedy hodí k regeneraci, ale také na jakýkoliv typ zánětlivých onemocnění, otoky, bolesti kloubů či svalů. Dokážou potlačit pocit bolesti, ale také svědění.

Chladivka je příjemná obzvlášť v letním období. Pokud ji chcete použít jako prevenci zranění, je to vhodný kandidát na automasáž po náročném tréninku.

„Tyto produkty nejčastěji fungují na bylinné bázi mentolu, arniky, eukalyptu atd. a je potřeba vyzkoušet více produktů, než naleznete ten, který je top právě pro vás,“ nabádá k experimentování fyzioterapeut Petr Soukup s tím, že i struktura každému vyhovuje jiná, „nebojte se testovat a zjistit, co vám sedí nejlépe.“

Hřejivé masti v chladnějším období

Podobně jako u chladivých přípravků, i zde jsou využity rostlinné výtažky – kapsaicin (jinak obsažený v pálivých papričkách), skořice atd., které vedou k rozšíření podkožních cév, a tím zvýší prokrvení dané oblasti. Oproti chladivé masti ale hřejivá rozhodně nepatří na záněty.

„Osobně hřejivé masti využívám především v chladnějším období, a hlavně se koncentruji na svaly. Lze je využít především před náročným tréninkem/závodem v chladném počasí na udržení svalů v teple. Samozřejmě je možné i využití po tréninku na urychlení regenerace. 

Každý jsme trochu jiný, co se týče relaxace. Někdo reaguje pozitivně na teplo, jiní vyhledávají chlad. Poznejte potřeby svého těla a dle toho se zařiďte,“ radí Soukup.

Preventivní použití? Stejně jako v případě chladu i zde vidí Soukup velký benefit při práci s uvolněním svalů. 

Jak poznat, zda jde o namožení či zánět

Často se nám hobby sportovcům stává, že nás začne něco bolet a nevíme, o co jde, a jak se tedy k problému zachovat. Zatímco svalové problémy při klidovém režimu do tří až čtyř dní mizí a stav se zlepšuje, zánět je rozhodně na delší dobu. Jeho základní příznaky jsou zarudnutí oproti okolí, zvýšení teploty, otok, bolestivost dané oblasti a zhoršení hybnosti místa.

Chladivá svalová mast sice působí částečně i protizánětlivě, ale v tomto případě je určitě lepší zvolit cílenou protizánětlivou mast typu Traumaplant, Ibalgin, FastumGel, Voltaren atd.

Aplikujte na suchou kůži

Petr Soukup považuje za ideální aplikovat masti pomocí rukou na omytou a suchou kůži. I samotný tlak prstů na svaly a šlachy působí blahodárně, proto místo rozetření zkuste s opatrností mast vmasírovat. V případě laických masáží platí „méně je někdy více“.

Pozor na alergie

V případě citlivé kůže či alergických reakcí se podívejte na složení a zkuste jinou značku nebo vyzkoušet jiný princip masti. 

Hřejivé i chladivé masti nikdy neaplikujte na porušenou kůži. Takovému místu se vždy vyhněte a použijte ji jen v blízkém okolí.

Petr Soukup (*1987)

  • vystudoval Tělesnou výchovu a sport na FTVS UK a Fyzioterapii
  • mistr ČR ve sprint triatlonu
  • vicemistr světa v terénním triatlonu (do 19 let)
  • vicemistr světa v Ironmanu (kategorie 30 – 34 let)

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky