Test: Čelovka s dlouhou výdrží nadchne i ultramaratonce, Fenix HM65R-T

Čelovka Fenix HM65R-T. Foto: Dan Orálek

K vyzkoušení se nám dostala čelovka od Fenixu a to v modelu HM65R-T. Její určení, kromě méně zajímavých činností jako turistika, kempování nebo rybaření, je také běhání a speciálně je zmiňován ultratrail. Recenze se proto ujal ten z nejpovolanějších, jeden z nejlepších českých ultramaratonců Dan Orálek.

Každý běžec při hledání čelovky bude kombinovat několik vlastností, které většinou půjdou proti sobě. Tedy každý chce, aby to co nejvíce svítilo, aby to nic nevážilo a zároveň by měla svítit, co nejdéle – nejlépe pořád. Potom se hodí, aby pohodlně seděla na hlavě a ještě k tomu byla vodotěsná, protože někteří se potíme hlavně na hlavě a navíc jsou dny, tedy vlastně noci, kdy prší. Pokud si přečtete oficiální popis čelovky, tak zjistíte, že tohle všechno se povedlo splnit právě v tomto kousku. Zbývá ověřit jestli tomu, tak opravdu je.

Popis

Čelovka působí poměrně kompaktním dojmem, a protože je baterie ukrytá přímo pod dvěma reflektory, tak odpadají různé dráty, které vedou dozadu za hlavu v případě, že baterie je oddělena od svítilny. Reflektory jsou dva. Jeden širokoúhlý a druhý s dosvitem do dálky. Kromě toho mají každý trochu jiné zabarvení. Každý reflektor má svůj spínač a mezi nimi jsou diody, které ukazují úroveň nabití baterie. Spínače jsou na horní straně čelovky, a pokud jsou zaklopená ve standardní poloze, tak jsou tlačítka chráněná kovovým překryvem proti náhodnému sepnutí při převozu v zavazadle.

Ovšem zamknout čelovku lze i elektronicky, a to podržením obou tlačítek na tři sekundy. Odemknutí je celkem logicky reverzní. Kromě toho je na těle čelovky vodotěsně překrytý otvor USB – C pro nabíjení akumulátoru Fenix 18650 (3500 mAh), který je součástí balení. Pokud náhodou nahradíte akumulátor lithiovými bateriemi, tak se dobíjení výrazně nedoporučuje. Akumulátor (nebo baterie) je tedy vyměnitelný a otvor je uzavřen šroubovacím víčkem, které je opět vodotěsné. Pásek, který drží čelovku na hlavě se utahuje kolečkem.

Použití 

Nasazení na hlavu a přizpůsobení pásku čelovky je dílem okamžiku. Velmi oceňuji kolečko na povolení a utažení pásku. Tohle řešení jsem na čelovce viděl poprvé a je nesrovnatelně pohodlnější a rychlejší na ovládání než klasický systém spon, na kterém vždy strávím hodně času než ho pochopím. Celkově byl pocit při nasazení dosti pohodlný.

Při delším nošení už to může být trochu horší, protože opět je tady potřeba řešit kompromis, a to mezi pevným usazením čelovky a otlačeným čelem (případně u někoho, kdo je na to citlivý i třeba bolestí hlavy). Není to ovšem chyba, ale vlastnost. Čelovka dobře drží na zpocené a mokré hlavě a samozřejmě pokud by klouzala, tak ji lze rychle utáhnout kolečkem. Tím, že čelovku nakloníte do polohy, aby vám svítila směrem před vás, a ne pánubohu do oken, zároveň odkryjete tlačítka na horní straně čelovky. Tady ještě doporučuji před vyběhnutím stisknout jedno z tlačítek, když máte čelovku v ruce, a hned uvidíte stav nabití akumulátoru podle počtu rozsvícených modrých diod – 4 jsou plně nabito.

Náklon je aretován a drží i v případě, že se rozběhnete rychleji nebo budete v terénu poskakovat jak kamzíci. Delší stlačení jednoho z tlačítek rozsvítí patřičný reflektor. Tlačítko vlevo je širokoúhlý a tlačítko vpravo ten dalekonosný. Reflektor se rozsvítí vždy v nejnižší intenzitě. Přepínaní mezi jednotlivými režimy, které jsou pro oba reflektory tři, provádíte opakovanými stisky tlačítka a samozřejmě to běží cyklicky. Testoval jsem čelovku v noci po asfaltu i v poměrně náročném terénu. První stupeň na široko (pět lumenů) vám stačí na přibližnou orientaci na silnici, ale v terénu to asi nezvládnete. Na druhou stranu byste mohli dle manuálu absolvovat závod za polární noci, protože čelovka by měla vydržet až 300 hodin. Tak to jsem opravdu netestoval.

Druhý široký stupeň (70 lumenů a 36 hodin) už stačí na pohodlný běh i na nerovném povrchu, ale pro těžký terén je určitě vhodný až třetí režim (400 lumenů a 12 hodin). Zatím jsem se nezmínil o druhém reflektoru a ten má o dost ostřejší výkon, protože začíná na 130 lumenech s výdrží 24 hodin. Následuje režim 400 lumenů na 12 hodin a taky to umí 1 300 lumenů po dobu čtyř hodin. Ten poslední režim je podle mě ideální, když potřebuje dohlédnout na druhou stranu Grand Canyonu, nebo naprosto oslnit protijedoucího řidiče (to nedělejte, mohl by zpanikařit a nabourat přímo do vás), a také se hodí pro soutěžení, kdo má větší dostřel čelovky.

Zajímavé je, že každý reflektor má jinou teplotu světla. Ten široký má o trochu teplejší odstín. Mně osobně se nejvíc v terénu osvědčila kombinace široký reflektor na stupeň dva a zároveň ten dálkový na stupeň jedna. Důvodem je, že vidíte ostře detaily před sebou a zároveň máte přehled i okolí mimo úzký kužel dálkového reflektoru. Oči vás nebolí a zároveň vnímáte všechny detaily, které byste jinak určitě našli na špičkách svých bot. Vzhledem ke krytí IP68 může klidně začít pršet a určitě ten závod nezabalíte kvůli nefunkční čelovce. S tímto krytím si můžete jít dokonce zaplavat, takže by se dala asi využít i pro adveture závody. 

Test výdrže

Při testu jsem nastavil moji nejoblíbenější kombinaci tedy široký reflektor na dvojku a dálkový na jedničku a nechal čelovku svítit v šuplíku, protože délka svícení přesahuje nejen můj aktuální možný trénink, ale také možnou délku tmy. Čelovka byla plně nabitá a vydržela cca 18 hodin, což je dost i na dvoudenní závod přes noc.

Vlastnosti

Níže uvádím základní vlastnosti čelovky

  • Hmotnost: 141 g
  • Materiál: hořčíková slitina
  • Dálkový reflektor: 1 300 lumenů (4 hodiny), 400 lumenů (12 hodin), 130 lumenů (24 hodin). Barva – denní bílá (5 500 – 6 500 K).
  • Široký reflektor: 400 lumenů (12 hodin), 70 lumenů (36 hodin), 5 lumenů ( 300 hodin). Barva Neutrální bílá (4 000 – 5 000 K)
  • Zdroj světla: Cree XP-G2, Luminus SST-40
  • Odolnost: IP68 (2 metry pod vodou 30 minut). Pád z výšky 2 metry
  • Zdroj energie: akumulátor Li-ion Fenix 18650 (3500 mAh). Nabíjení přímo v čelovce
  • Inteligentní řízení výkonu při přehřátí nebo při snížení kapacity, aby se prodloužila výdrž

Hodnocení

Pro

  • Skvělá výdrž
  • Více než dostatečný výkon
  • Dostatečná regulace svitu a výborná čitelnost terénu při běhu
  • Odolnost vůči prostředí
  • Možnost nabití akumulátoru přímo v čelovce – není potřeba tahat speciální nabíječku
  • Snadné přizpůsobení čelovky na hlavě

Proti

  • Relativně trochu vyšší váha – daň za dlouhou výdrž a vysoký výkon

Závěr: Pro ultramaraton a speciálně pro náročné ultratraily skvělá volba.

O autorovi: Dan Orálek je jeden z nejlepších českých ultraběžců. Byl prvním Čechem, který absolvoval Badwater Ultramarathon, jenž se běží v americkém Údolí smrti. Pětkrát získal titul mistra republiky ČR v běhu na 100 kilometrů. K jeho největším úspěchům patří 5. místo na nejslavnějším ultramaratonu světa, Spartathlonu. Každý měsíc se na RUNGO.cz dělí o své zkušenosti i to, jak je na tom aktuálně se svým tréninkem.

Podobné příspěvky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2

4 komentáře

Dvořák Štěpán 13. 10. 2021 - 16:38
Dobrý den. Jen chci upozornit na drobnou dvojitou chybu. V úvodním textu vám chybí písmeno "R": ... jeden z nejlepších českých ultamaratonistů Dan Orálek. A ta druhá významnější chyba je, že Ultramaraton běhají ultramaratonci. Ultramaratonista neexistuje.
Marek Odstrčilík 13. 10. 2021 - 16:50
Ahoj, diky za upozornění :). Opraveno. Marek
Dvořák Štěpán 13. 10. 2021 - 16:58
Také díky. Ještě jednou se to slovo opakuje v nadpisu :)
Marek Odstrčilík 13. 10. 2021 - 17:01
Díky :D
Add Comment