Úvod ZdravíVýživa Kolik a čeho při sportu v horku pít? Kofein a studené vynechte a dodržujte raději tyto zásady

Kolik a čeho při sportu v horku pít? Kofein a studené vynechte a dodržujte raději tyto zásady

od Magdaléna Ondrášová

Kolik vody je potřeba pít, když běháme či jinak sportujeme a stačí čistá voda? Pojďme si s odborníkem na výživu a sportovcem Davidem Rejlem říct, kolik vody je málo i to, kolik tekutin je příliš, a jestli je například nutné pít při běhání. 

Je součástí každé buňky, její pomocí vyplavujeme škodliviny z těla. Tělo je jí tvořeno ze 70 procent. Řeč je o vodě. Že pít je důležité, ví každý z nás. Ale opravdu je nutné pít ony „tři litry denně“? A jak moc doplňovat tekutiny například při běhání, kdy se více potíme?

Pitný režim není složitý a není třeba z něj dělat vědu. Přesto je třeba dodržovat některé zásady, protože voda je pro naše tělo nesmírně důležitá. Zda dát na pocit žízně osvětluje David Rejl: „Voda udržuje homeostázu a zajišťuje transport látek. Když má tělo vody nedostatek dostaví se pocit žízně, ale to už došlo k narušení rovnováhy a tělo se tento stav snaží vyrovnat, proto je důležité pocitu žízně předcházet. Nesmí se to, ale přehánět, aby nedošlo k otravě vodou nebo dlouhodobému přetěžování ledvin.“

Doplňování tekutin při sportu

Při zátěži je jisté, že se musí příjem vody hlídat, neboť se potem a dýcháním tekutiny z našeho těla ztrácejí a v teplém počasí se problém násobí. Dokáže hobby sportovec odhadnout, dá se spočítat, jaký příjem je dostatečný? „Správné množství je individuální, máme sice doporučení typu 20 až 40 mililitrů na jeden kilogram tělesné váhy nebo dva až tři litry vody denně, ale potřeba vody se během roku mění v závislosti na počasí a venkovní teplotě, ale také na typu diety, sportu atd. Proměnných je tedy celá řada,“ odkazuje na selský rozum odborník a dodává jednoduchou poučku, „30 minut po každém jídle vypijte sklenici čisté vody a k tomu během dne popíjejte podle potřeby, např. zelený čaj.“

Inkospor Recovery Drink

Při sportu, obzvlášť ve velmi teplých podmínkách, se nadměrně potíme a potřeba vody stoupá. Například běhání je specifické v tom, že mít vodu s sebou není tak jednoduché. Kdy tedy pitný režim v průběhu tréninku řešit? Do 60 minut běhu se bez něho obejdete, nebo stačí čistá voda bez bublinek. V zimních měsících je potřeba vody nižší, v letních je ale dobré mít ji vždy po ruce. David Rejl však dodává, že při delším nebo intenzivnějším tréninku byste se určitě měli poohlédnout po iontových nápojích.

Minerály a iontové nápoje, proč?

S tekutinami (potem) odcházejí z těla i minerály/ionty a vnitřní prostředí se nám mění. Iontové nápoje jsou proto velice vhodným doplňkem, hlavně pokud běháme delší nebo intenzivnější tréninky a chceme předejít dehydrataci. „Iontové nápoje regulují objem a osmolalitu tělesných tekutin. Isotonické nápoje jsou vhodné po krátkém, ale intenzivním tréninku k doplnění minerálů. Hypotonické jsou vhodné pro dlouhé tréninky, a to zejména během letních měsíců, kdy se více potíme,“ vysvětluje ve zkratce rozdíl David Rejl. 

Který iontový nápoj je isotonický či hypotonický si přečtete na jejich obalu. Někdy bývá ten samý přípravek vhodný na oba typy tréninku, rozdíl je jen v přípravě – naředění přípravku vodou. 

Pokud potřebujete doplnit minerály v domácím prostředí a iontový nápoj není na dosah, můžete si pomoct například kokosovou vodou, himalájskou solí a šťávou z citrusových plodů: „Kokosová voda je výborná jako základ pro isotonické nápoje. Citrusové plody jsou výborné pro hypotonické nápoje. K ochucení můžete použít např. med nebo různé sirupy.“ Odborník na závěr dodává, že vyhnout byste se naopak měli velice sladkým nápojům a těm, které obsahují kofein, protože ten dehydratuje.

Zásady pití v souvislosti se sportem:

  • Pijte už v průběhu dne před tréninkem a napijte se i před ním.
  • Nepijte velké množství tekutin najednou, ale pravidelně po doušcích.
  • Se studeným nápojem má tělo více práce (se zahřátím). Pijte nápoj pokojové teploty.
  • Při intenzivním nebo dlouhém tréninku sáhněte po iontových nápojích.
  • Nesahejte po nápojích s bublinkami a kofeinem.
  • Pijte dříve, než přijde pocit žízně.
  • Nevíte-li, zda při sportu pijete dostatečně, zkuste se zvážit před výkonem a po něm.

Přehřátí a vyplavení minerálů z těla může způsobit i závažné zdravotní komplikace. Pokud sportujete v horkém počasí, přečtěte si i naše další články:

Svět iontových nápojů: kdy je pít a k čemu jsou vlastně dobré

Kolaps z horka je život ohrožující. Zjistěte, jak jednat

Může dítě iontový nápoj? Vše o stravě sportujících dětí s odborníkem na výživu

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky