Úvod Jídlo Energii doplňujte i při sportu. Co je hlavní vzpruha a rozdíl mezi tyčinkami

Energii doplňujte i při sportu. Co je hlavní vzpruha a rozdíl mezi tyčinkami

od Lucie Pilátová

Je celkem jedno, jestli děláte sport na vrcholové úrovni nebo zda si chodíte jen tak zaběhat, vyrážíte na cyklovýlety či se sportem bavíte rekreačně jinak. Aby vás nezmohla únava už v půlce, je dobré tělu dodávat energii v podobě svačinek, ovšem těch správných. Více si povíme s trenérem a špičkovým triatlonistou Petrem Soukupem.

Při sportu jsou hlavní vzpruhou sacharidy. Pokud se hýbeme na výkon, je nezbytné pohlídat si jejich příjem, protože nám dodávají již zmíněnou energii. Současně tak nemusíme dolovat energetické zásoby z organismu, konkrétně z glykogenu, což je polysacharid uložený ve svalech a játrech.

Není tyčinka jako tyčinka

Oblíbeným doplňkem aktivních či rekreačních sportovců jsou tyčinky. Na trhu se dají nalézt takzvané energetické a proteinové. I když to tak na první pohled nemusí vypadat, je mezi nimi zásadní rozdíl a měli byste pečlivě vybírat, po které sáhnete.

Energetické tyčinky – jak napovídá název, čekejte spoustu energie. Obsahují totiž hodně sacharidů, rychlých cukrů a tuků. Hodí se spíš pro vytrvalostní sportovce, kteří potřebují třeba během tréninků energeticky povzbudit. Pozor ale na to, že nejsou příliš vhodné pro jedince, kteří potřebují při sportu shodit pár kilo, jelikož jsou zkrátka hodně kalorické.

Proteinové tyčinky – jestli vám toho proteiny zas tak moc neříkají, tak bílkoviny by už měly. A stále mluvíme o jednom a tom samém. Bílkoviny neboli proteiny tvoří základní stavební kameny v lidském těle. Jsou nepostradatelné při budování svalové hmoty a regeneraci svalů. Oblíbené jsou nejenom mezi sportovci, ale i všemi ostatními, kteří potřebují zhubnout. Kromě kvalitního, ideálně syrovátkového proteinu, by taková tyčinka měla obsahovat minimum sacharidů a určitě vlákninu, abyste po krátké době neměli hlad.

Inkospor Energy Gel

Energie, která se dá vypít

Často bývá pro sportovce pohodlnější formou „tekutá energie“. Mohou to být různé nápoje, koncentráty nebo gely. Prodávají se v lahvičkách, plastových sáčcích, jejich použití je jednoduché a zejména při vytrvalostních sportech praktické. A z čeho se dá vybírat?

Iontové nápoje – v první řadě je třeba říci, že jsou vhodné pro všechny druhy fyzických aktivit vyžadujících energii. Nápoj obsahuje sacharidy, minerální látky a další aktivní složky, které se vám budou hodit po jakémkoli náročnějším výkonu. „U iontových nápojů je dobré vědět, že existují různé typy,“ upozorňuje trenér Petr Soukup. „Existují tři, hypotonický, izotonický a hypertonický. Rozlišují se podle hladiny minerálů a cukrů. Který kdy užívat si přečtěte v tomto článku.

Energetické gely – ty bývají oblíbené zejména u vytrvalostních sportovců. Obsahují rychlé cukry, minerály a vitaminy. Při jejich konzumaci během závodů je třeba upozornit na jeden důležitý detail. Jakmile si takový povzbuzovač vezmete na začátku závodu, měli byste ho přibližně po tři čtvrtě hodině konzumovat až do konce, abyste si udrželi stabilní hladinu cukru a nedošlo k poklesu výkonnosti.

Energetické koncentráty – jejich složení je podobné jako u předcházejících energizantů. Pokud jde o způsob užívání, platí pro ně to samé jako v případě gelů.

„Než si pořídíte jakýkoli energetický doplněk na závody, je dobré ho před výkonem, třeba v tréninku otestovat, jestli vám vyhovuje, tedy chutná a není vám po něm špatně,“ dodává Petr Soukup.

Kupované versus domácí

Ne všechny tyčinky, které najdete na pultech obchodů, by dostaly razítko zdravé výživy i skutečně sportovního výživového doplňku. Je třeba tedy hledat kvalitu a nejít „po ceně“. Druhou variantou je domácí výroba. V takovém případě si totiž vyladíte nejenom složení každé tyčinky, takže bude nutričně vyvážené, ale i chuť, které dáváte přednost. Svou roli tady hrají oříšky, práškový protein, datle, sušené ovoce. Příprava takové domácí svačinky dá sice víc práce, ale zato zcela stoprocentně víte, co do sebe soukáte.

Pokud patříte k lidem, pro které je příjemnější tekutá forma energie, z pohledu domácí přípravy se nabízejí smoothies. Opět máte šanci je vyladit podle zásad zdravé výživy a plánovaného fyzického výdeje. V tomto případě zužitkujete energii z čerstvého ovoce, kde základ může tvořit například banán a k němu přidáte ořechy, proteinový prášek, rozmixujete a je hotovo. Nevezmete si ho ovšem do kapsičky sebou.

1 komentář

M. 15. 7. 2021 - 12:11

Do kapsičky je možné vzít si i domácí smoothie, nebo přesnídávku, nebo trochu vody. Těsní to výborně. :-)
http://www.plnitelnekapsicky.cz/plnitelne-kapsicky/plnitelna-kapsicka-domky-skvrna/

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky