Úvod Nezařazené Vybíráme poprvé chytré hodinky. Tipy na konkrétní modely a co umí

Vybíráme poprvé chytré hodinky. Tipy na konkrétní modely a co umí

od Karel Holub

Chytré hodinky nebo náramky už dávno nejsou jen výstřelkem pro mladé, technicky zaměřené nadšence a mají co nabídnout i starší generaci aktivních uživatelů. Pokud patříte mezi ty, kteří poprvé hledají, co si na své zápěstí pořídit, zde je přehled základních produktů a jejich předností napříč trhem.

Potřebujete vůbec chytré hodinky?

Chytré hodinky a nositelná elektronika obecně mohou nabídnout spoustu užitečných funkcí aktivním lidem v každém věku. Chytré hodinky často dokážou sledovat vaše denní aktivity a zdravotní parametry, poskytnout užitečné informace a připomínky, nebo třeba v případě pomoci přivolat pomoc a upozornit vaše blízké na možné zdravotní problémy nebo nehodu. 

Chytré hodinky vás dokáží upozornit, že je potřeba vzít si léky, doplnit tekutiny, ale také na to, že je vhodné jít se projít nebo se zklidnit dechovým cvičením. Také vám dokážou naplánovat program pro zlepšení fyzické kondice nebo třeba pomoc s navigací na výletě. A v neposlední řadě můžete chytré hodinky využít i jako hudební přehrávač a knihovnu pro svoji oblíbenou hudbu nebo třeba audio knihy a podcasty.

Na co se zaměřit při výběru

  • propojení s vaším telefonem – pokud používáte chytrý telefon, ujistěte se při výběru chytrých hodinek, že si spolu budou dobře rozumět. Některé totiž mohou být uzavřené pouze na jednu platformu a nemohli byste tak jejich funkce využívat naplno
  • výdrž baterie – chytré hodinky obvykle vydrží nabité jen jednotky nebo nízké desítky dní a pak je nutné je připojit na nabíječku. Zjistěte si předem, jestli výdrž baterie odpovídá vašemu životnímu stylu a zamýšlenému využití
  • zdravotní funkce – pokud chcete, aby hodinky pomáhaly hlídat i vaše zdraví, ujistěte se, že mají kvalitní senzory pro měření srdečního tepu a dalších parametrů. Některé hodinky totiž umí měřit ledacos, ale měření je čistě orientační a může být i značně nepřesné
  • řemínek a zapínání – hodinky budete mít na ruce často celý den i noc a je proto důležité, aby jejich nošení bylo pro vás pohodlné. Některé hodinky navíc umožní snadnou výměnu náramku a můžete tak snadno měnit jejich vzhled podle situace.
  • bezpečnostní funkce a sledování polohy – některé chytré hodinky umožňují nahlásit nouzový stav nebo zdravotní problémy uživatele na předem zvolené kontakty a to včetně aktuální polohy uživatele. Pokud chcete takové funkce funkce využívat, zjistěte si, jak jsou v daných hodinkách dostupné a jak je aktivovat

Vybrané modely

Apple Watch

Produkty společnosti Apple jsou populární napříč generacemi a jsou pověstné svojí spolehlivostí a jednoduchým používáním. Jejich cena je na první pohled vyšší, ale uživatel za ni dostane skutečně dobře a přesně fungující chytré hodinky nabité funkcemi. Hodinky od Apple jsou navázané na další produkty od této firmy a pokud je chcete využívat měli byste mít od Apple i chytrý telefon.

Na trhu je aktuálně dostupných několik variant a generací Apple Watch a každý si tak může vybrat ideální poměr funkcí a ceny. Většina modelů nabídne velmi přesné měření srdečního tepu, měření spánku nebo možnost SOS volání přes připojený telefon. Apple Watch umí rozpoznat pád a rovnou zavolat záchranářům, pokud je to nutné. Některé modely pak dokážou sledovat i anomálie srdečního rytmu a uživatele upozornit, aby včas vyhledal pomoc nebo konzultaci lékaře.

Zajímavou funkcí nejen pro lidi s vadami sluchu může být i upozornění na vysokou úroveň okolního hluku. Připojená aplikace Zdraví pak poskytuje uživateli velké množství informací o zdravotním stavu a kondici, nabídne i sledování příjmu tekutin, vedení stravovacího deníku včetně výpočtu vydaných a přijatých kalorií, nebo třeba meditační a dechová cvičení. Samozřejmostí jsou pak funkce pro sledování vašich aktivit. Měřit tak můžete spoustu parametrů například pro běh, jízdu na kole nebo plavání, ale také třeba pro jogu, tanec nebo cvičení. V neposlední řadě vám Apple Watch dokáží pomoc s navigací na vašich výletech a provést vás po předem zvolené trase ať už jdete pěšky nebo jedete na kole.

U některých modelů můžete přímo na hodinkách odbavit i telefonní hovory bez nutnosti vytahovat telefon. U modelů s připojením LTE dokonce nemusíte mít telefon na blízku a můžete hodinky využívat pro volání nebo odesílání zpráv. A je dobré vědět, že Apple Watch můžete používat i k placení. Ne snad že byste je nechali v obchodě jako zástavu, ale využít můžete Apple Pay a platit podobně jako bezkontaktní kartou.

Apple Watch si můžete vybrat ze dvou velikostí ciferníků a jejich ovládání je možné jak přes dotykový display, tak pomocí funkčního tlačítka. Apple také nabízí nespočet variant řemínků a vybrat si tak můžete z široké palety barev i materiálů. Hodinky je potřeba relativně často nabíjet, ale obvykle zvládnou celý den provozu a aktivity a na nabíječku je tak budete připojovat nejčastěji jednou denně.

Samsung Galaxy

Samsung Galaxy jsou stylové chytré hodinky nabité funkcemi a senzory. Je možné je propojit jak s telefony se systémem Android, tak s telefony od společnosti Apple, ale nejlépe si samozřejmě rozumějí s telefony od mateřské firmy Samsung.

Hodinky Samsung Galaxy jsou na trhu dostupné v několika variantách a modelech a většina z nich nabízí kompletní sadu funkcí a senzorů jak pro sledování vašich aktivit, tak zdravotního stavu. Najdete tady měření srdečního rytmu, měření spánku nebo počtu kroků a množství spálených kalorií. U některých modelů je také k dispozici měření úrovně okysličení krve a dokonce i měření krevního tlaku a EKG. Přesnost a spolehlivost takových měření závisí na množství faktorů a nemusí být za všech okolností úplně vypovídající. Nicméně je možné ji dobře využít pro sledování dlouhodobých trendů a výkyvů, nebo jako první upozornění, které je vhodné ověřit spolehlivějším přístrojem.

Samozřejmostí je pro hodinky Samsung Galaxy Watch sledování a měření vašich aktivit. Hodinky neustále sledují a měří počet kroků, úroveň srdečního tepu nebo frekvenci dýchání a na základě měření pak umí doporučit aktivity a programy pro zlepšování kondice. Hodinky můžete snadno využít na měření vzdálenosti, času nebo třeba průměrné rychlosti vašich aktivit a výletů, nebo k zaznamenání trasy a zajímavých bodů, které jste prošli. Hodinky mají široké možnosti měření různých druhů aktivit a každý si tu najde tu svoji ať už je to chůze, běh, cyklistika nebo třeba jízda na koni, lyžích nebo plavání.

Hodinky umí s využitím připojeného telefonu přivolat pomoc. V případě nouze stačí jeden dotek a hodinky odešlou tísňové volání nebo zprávu na předem zvolené kontakty. Samy také umí detekovat pád a přivolat pomoc. Hovor pak můžete odbavit přímo z hodinek bez nutnosti hledat a vytahovat telefon. 

Samsung Galaxy se vyrábí v různých velikostech a vybírat můžete i ze široké palety barev a materiálů pouzdra i řemínků. Zároveň je možné měnit i vzhled ciferníku a hodinky tak přizpůsobit jakékoliv situaci. Hodí se ke košili i sportovnímu triku.

Podrobný test například Samsung Galaxy Watch Active2 můžete přečíst zde.

Fitbit Sense

Americká společnost Fitbit se pohybuje na poli chytrých náramků a hodinek již od roku 2014. Jejich zařízení se vyznačují vysokou spolehlivostí, velmi dobrou použitelností a širokou řadou funkcí pro měření aktivit i sledování zdravotních parametrů.

Fitbit Sense je možné propojit s telefony se systémem Android i iOS a na obou platformách naplno využít jejich funkce. Hodinky mají zajímavý design a skvěle čitelný display. Nabízejí celou škálu možností pro měření různých sportovních a pohybových aktivit a také nepřetržité sledování zdravotních parametrů. 

Jejich optický senzor měří přímo ze zápěstí srdeční tep a EKG. Fitbit Sense dokáže dokonce měřit úroveň stresu a doporučit techniky pro jeho zvládání. K tomu jim pomáhá EDA senzor, který umí snímat úroveň elektrické aktivity přímo z vaší kůže. Hodinky také umí monitorovat úroveň okysličení krve a dokáží průběžně sledovat a zaznamenat vaši tělesnou teplotu. Je to vlastně takový osobní lékař na vašem zápěstí, který průběžně zjišťuje a vyhodnocuje vaše zdravotní parametry a dokáže vás včas upozornit na možný problém. Samozřejmě i tady bychom naměřené hodnoty měli brát spíš jako orientační a vždy je konzultovat s lékařem dříve, než začneme panikařit.

Fitbit Sense můžete vybírat z relativně omezeného množství barevných provedení, ale za rozumnou cenu dostanete velmi kvalitně zpracované hodinky s dobrou výdrží baterie. Na nabíječku budou chtít připojit každých 5 až 6 dní v závislosti na tom, jak intenzivně budete využívat jejich funkce. Stejně jako mnohé další chytré hodinky umí Fitbit Sense nabídnout celou řadu funkcí ve spojení s chytrým telefonem. Umí tak upozornit na příchozí hovory nebo zprávy a dokonce vám umožní hovor odbavit přímo z hodinek bez nutnosti vytahovat telefon. Také vám umožní bezkontaktní platby a díky základní úrovni vodotěsnosti se s nimi nemusíte bát zmoknout nebo sprchovat. 

Tyto hodinky jsme dříve podrobně testovali:

Garmin Venu Sq

Garmin je jistým etalonem ve světě sportovních a chytrých hodinek a náramků. Jejich model Venu je vydařeným zástupcem značky, který dokáže za velmi příznivou cenu nabídnout kvalitní zpracování a užitečné funkce. Garmin Venu jsou dostupné v několika variantách, které se liší hlavně velikostí a tvarem, ale i některými funkcemi a v neposlední řadě i cenou. My se podíváme na model Garmin Venu Sq, který v čtvercovém těle se zaoblenými rohy ukrývá množství zajímavých a užitečných funkcí.

Garmin Venu Sq mají krásný, barevný a dobře čitelný display s dotykovým ovládáním. Na spodní straně těla hodinek je optický senzor pro měření srdečního tepu, který umí změřit nejen tep, ale také úroveň okysličení krve. Měření srdečního tepu probíhá nepřetržitě a hodinky tak sbírají údaje o vaší denní aktivitě a zdraví. Následně pak umí vyhodnotit úroveň energie vašeho těla, kterou zobrazí v parametru tělesné baterie (body battery). Jednoduše tak můžete sledovat, jestli je dnes lepší trochu si odpočinout, nebo se klidně vrhnout do tréninku. Hodinky umí monitorovat i váš spánek a také úroveň stresu. Oba tyto parametry pak promítají právě do ukazatele nabití nebo vybití vaší tělesné baterie. Garmin Venu Sq nejsou ale jen pasivním sledovatelem vašich aktivit. Dokáží vám také pomoc s dechovým cvičením nebo pitným režimem. Zejména ve dnech se zvýšenou fyzickou aktivitou může být užitečný ukazatel toho, kolik byste měli vypít a kolik už jste vypili.

Garmin Venu Sq je možné propojit s telefony se systémem Android i iOS a na obou platformách můžete jejich funkce využít naplno. Připojená aplikace Garmin Connect vám pak umožní nejen snadno nastavit hodinky a sledovat naměřené hodnoty, ale může posloužit také jako tréninkový deník nebo dokonce jako osobní trenér, který vám navrhne tréninkový program na míru. Hodinky vám také nabídnou možnost bezkontaktních plateb, příjem a odbavení oznámení z připojeného telefonu a také možnost přijmout nebo odmítnout hovor. Garmin Venu Sq také umí automaticky detekovat pád a přes připojený telefon kontaktovat pomoc. 

Hodinky Garmin Venu Sq si můžete upravit podle vlastního vkusu nebo situace a vybrat si ze široké nabídky řemínků, které je velmi snadné měnit a střídat. Hodinky si můžete pořídit ve variantě Music, která navíc přináší možnost přehrávat vaší oblíbenou hudbu rovnou z hodinek. Stačí připojit bezdrátová sluchátka a můžete si na tréninku nebo výletě pustit svoje oblíbené album nebo třeba poslouchat audio knihu.

Více se dočtete v podrobném testu:

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky