Úvod ZačátečníciRady a chyby Miluji běhání v letním dešti

Miluji běhání v letním dešti

od Magdaléna Ondrášová

Běhám už velkou spoustu let, ale do dnes si pamatuji, jak jsem na začátku měla spoustu otázek. S odstupem let vím, že mnoho z nich zbytečných. Například: Může se běhat v dešti?

Z počátku mého běhání jsem vlastně neřešila nic. Nejdříve jsem při svém žití v cizině doprovázela na kole kamarádku, která běžela, a šlo mi jen o to, povídat si. Záhy jsem to chtěla zkusit bez kola a bylo to fakt jednoduché, nechala jsem se vést kamarádkou, která zkušeně přecházela do indiánského běhu podle toho, jak mě slyšela dýchat. A zanedlouho jsem s ní běhala v kuse její rovinatý okruh o několika kilometrech. Jen jsem si povídala, nechala se vést a neřešila.

Otázky mě začaly napadat, až jsem se z pobytu v cizině vrátila domů a byla jsem na běhání sama. Běhaly jsme, jen když bylo hezky a nyní mě napadlo, může se běhat v létě i za deště? Internet ještě zdaleka nebyl dostupnou záležitostí plnou rad. A tak jsem to zkusila – a zjistila, že je to ještě lepší, než když je hezky. Tedy pokud:

  • Nefouká vichr.
  • Není bouřka.

Když prší, tak (stejně jako ostatní) zalézám do nory a nic se mi nechce. Pokud ale lenost porazím a vyběhnu, na druhém až třetím kilometru se stane zázrak. Najednou se prohřeji, vlije se do mě energie a prostoupí mnou radost. Běžím a je mi jedno, že šlapu do kaluží, stejně jsem „durch“. Krásně se mi dýchá a jsem svěží.

Nastoupí endorfiny a je mi krásně. Na ulicích není živáčka, a když už někoho potkám, schovává se pod deštníkem, hlavu vtaženou mezi ramena, nebo zoufale přeskakuje kaluže mezi vchodovými dveřmi a těmi od auta. Nikdo se neusmívá a mně se zrovna tak chce, připadám si jako blázen. Chce se mi běžet pořád dál, jako bych s každým krokem dobíjela baterku. 

Možná vám připadám jako blázen, i já se v tu chvíli tak cítím, ale běhání v dešti prostě miluji. Naposledy jsem si to uvědomila včera, když jsem do jednoho takového upršeného počasí vyrazila a během deseti kilometrů potkala jen dva běžce. Řekla jsem si, já jim to musím napsat, že můžou! Pokud jste s během začali teprve nedávno s tím, že otázku běhání v dešti nemáte ještě zodpovězenou, běžte to zkusit. A dejte mi vědět, jak to dopadlo.

S příchodem podzimu a zimy má běhání v dešti své limity. O tom jsem se rozepsala v tomto článku.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky