Úvod Nezařazené V prádle, nebo „naostro“: Jak zásadní běžecké dilema řeší gynekoložka?

V prádle, nebo „naostro“: Jak zásadní běžecké dilema řeší gynekoložka?

od Karolína Hornová

Sportovat a především běhat ve spodním prádle, nebo bez? To je otázka, která dělí běžce na dva tábory, která je opředená mnoha (nejen) zdravotními mýty, a na kterou si každý z nás musí najít odpověď sám. Aby bylo její hledání snazší, zeptali jsme se gynekoložky MUDr. Kamily Žižkové: Je běhání „naostro“ nehygienické, nebo jím naopak svým intimním partiím prokazujeme dobrou službu?

Otázka, zda běhat ve spodním prádle, nebo „naostro“, je předmětem zarputilých diskusí už od dob Ronalda Hilla, maratonského závodníka, textilního chemika a vynálezce jak běžeckých šortek se všitou síťkou, tak i běžeckých „elasťáků“. Tento průkopník funkčního oblečení nevědomky zasel všem běžcům do hlavy palčivou otázku, jejíž řešení má, zdá se, mnohá pro i proti: Běhat naostro, nebo raději sportovat ve spodním prádle? Protože to není jen věc estetiky a pocitu, ale i intimní hygieny, položili jsme tuto otázku i gynekoložce MUDr. Kamile Žižkové, kterou můžete znát jako autorku oblíbeného osvětového profilu @moje_gynpor na Instagramu.

Hygiena a pohodlí na prvním místě

„Teplo, vlhko a tma jsou ideálními podmínkami pro množení kvasinek. Takové podmínky snadno vznikají při sportu, proto i zde bychom měli dbát na pravidla intimní hygieny,“ říká MUDr. Kamila Žižková a zároveň dodává, že přístup k volbě sportovního oděvu i k intimní hygieně je velmi individuální: „Zvýšené pozornosti těmto dvěma věcem v souvislosti se sportem by měly dbát především ženy citlivé, které opakovaně trpí na vaginální mykózy či vaginální dyskomfort,“ dodává lékařka.

Samozřejmě vždy záleží na střihu, kvalitě materiálu, ale i osobních preferencích běžce. „Pokud sportujeme bez spodního prádla, měly by legíny či kraťasy být k tomu speciálně určené. Lepší je volit legíny bezešvé, aby nedocházelo k mechanickému odírání intimních partií,“ dodává gynekoložka. Pokud je otázka pohodlí vyřešena, vyběhnout „naostro“ je pak už často jen na našem pocitu, případně sebevědomí.

Sportování naostro: Mýty a otázky

Obléknout si běžecké kalhoty bez spodního prádla objektivně není nehygienické. Naopak může zabránit množení kvasinek nebo vzniku zápachu. Pojďme si vyvrátit mýty, které jsou s běháním takzvaně naostro spojené.

Je běhání „naostro“ nehygienické? Při správném přístupu ne. „Po každém tréninku by se měl oděv vyprat, nejlépe v hypoalergenním pracím prostředku – ostatně jako kterýkoliv oděv, sloužící jako nejspodnější vrstva. Případný vaginální dyskomfort nebo svědění mnohdy vyřeší právě změna pracího prostředku,“ radí lékařka.

Zvyšuje sport bez prádla pocení? Naopak – kvalitní funkční materiál rychle odvádí pot a je prodyšný. Prádlo může prodyšnost omezit. „Pokud to lze, volíme při sportu co nejméně vrstev, abychom zamezili zapářce. Ženám, které se více potí, doporučuji používat intimní deodoranty, které jsou určeny přímo na tuto citlivou partii,“ dodává odbornice.

Hrozí množení bakterií nebo infekce? Při správné hygieně ne. „Po tréninku je vždy vhodné genitál osprchovat, aby nedocházelo k rozkladu potu a bakteriálnímu množení a následně zápachu. Pokud sportujete v kalhotkách, po tréninku je vyměňte, stejně jako případnou menstruační pomůcku,“ radí lékařka. Ženské intimní partie mají pH 3,8 až 4,5, takže především pro časté mytí používejte speciální intimní gel, který tyto hodnoty nenaruší.

Odřeniny a opruzeniny v intimní oblasti. Tady hodně záleží na kvalitě materiálu, střihu, ale i na citlivosti pokožky. „Mnoho žen má problém s opruzeninami, tady mohu doporučit před sportem dětský pudr,“ radí lékařka a dodává, že rizikový může být sport bezprostředně po oholení: „Při pocení a tření kůže snadněji dojít k podráždění, proto je lepší nechat pokožku po holení spíše odpočinout.“

Prochladnutí a nastydnutí. To je opět individuální. Pokud jste náchylní takzvaně na „močák“ nebo ledviny, neznamená to, že nemůžete běhat bez prádla. Jako prevence prochladnutí je důležitý rychlý odvod vlhkosti a materiál, který neprofoukne – v případě běhání to mohou zaručit třeba volné větruodolné šortky nebo sukně, které oblékneme přes legíny.

Otázka (ne)pohodlí. Záleží opět na vašem pocitu a zvoleném oblečení. Dobře střižené, například bezešvé legíny bez spodního prádla naopak umožní širší rozsah pohybu (který další vrstva v podobě prádla může blokovat, případně může vzniknout nepříjemné tření nebo „zařezávání“ kalhotek). To oceníte hlavně při protahování po doběhnutí.

Kdy nosit spodní prádlo na sport?

Pokud je vám běhání v prádle příjemnější, rozhodně neděláte nic špatného. Většina z nás si jde zasportovat na hodinku a po návratu ihned míří do sprchy. Za takovou dobu se nemůže stát nic hrozného. Jaké jsou další důvody pro prádlo?

Menstruace. Zde bychom mohli zmínit případ hudebnice, aktivistky a běžkyně Kiran Gandhiové, která v roce 2015 běžela Londýnský maraton „naostro“ a zcela bez menstruačních pomůcek, aby upozornila na problém „stigmatizace“ menstruace i posunula hranice tzv. bezvložkové metody. Ne každý je ale takový průkopník. „Během menstruace mají mé klientky velmi dobrou zkušenost s menstruačním kalíškem, který je vhodný na sport a to i v případě plavání,“ dodává doktorka Žižková.

Když nechcete pořád prát. Nošením bez spodního prádla se běžecké oblečení logicky znečišťuje. Pokud běháte denně a nechcete mít sedmero běžeckých kalhot, znamená to začarovaný kruh neustálého přepírání v ruce. Takže je to na vás – z hygienického hlediska je rozhodně lepší prádlo nosit (a důsledně střídat) než si vzít vícekrát po sobě kalhoty bez prádla.

Když je vám to prostě příjemnější. Pokud se necítíte na běhání „dole bez“, není důvod nechat si nutit jiný názor. „Pokud ženám není sportování ‚na ostro‘ příjemné, je vhodné nosit funkční spodní prádlo. Dnes jsou na trhu i antibakteriální sportovní kalhotky, které zamezují množení kvasinek a bakterií a jsou tak ideální volbou zejména pro teplé dny. Takto se dají řešit i problémy jako silnější výtok či menstruace,“ radí gynekoložka.

Odřeninám při běhání lze předejít
Dlouhé běhy, citlivá pokožka, pot, shrnuté a „zaříznuté“ prádlo či kalhoty, výrazné švy… to všechno může způsobit nepříjemné odřeniny, které mohou bolet, ale být i vstupní branou pro infekci. Pokud na ně trpíte, je vhodnou prevencí aplikace dětského pudru nebo speciálního krému na náchylnou oblast (např.  krémpasta Zitenax Active, Force Care Cream a další). Pokud už je „pozdě“ a odřenina se objevila, je ideální léčbou dobrá cirkulace vzduchu a léčivé krémy (tzv. CICA krémy, Bepanthen Plus, Sudocrem a další). „Na již vzniklé pupínky nebo hrubou kůži v oblasti hýždí mám výbornou zkušenost s bambuckým máslem nebo krémem na opruzeniny,“ dodává MUDr. Kamila Žižková.

Běhání naostro a muži

Zatímco u žen je při volbě běhu „s nebo bez“ ve hře i hygiena a otázka udržení zdravého prostředí pochvy, v případě mužů je sport bez spodního prádla na první pohled především otázkou estetiky a pohodlí. Choulostivý problém zapářky, odřenin a opruzenin ale muži řeší také – možná častěji než my ženy. (Především muži-cyklisté, pokud dočetli až sem, teď jistě souhlasně přikyvují.) Abychom celou problematiku trošku genderově vyvážili, můžeme zmínit ještě i výzkum, který se zabýval vlivem zvoleného prádla (a s ním i zvýšení teploty v oblasti mužského genitálu) na plodnost.

Podle studie, uveřejněné roku 2018 v časopise Human Fertility zvyšuje těsné spodní prádlo (především při aktivitě) teplotu v oblasti varlat, což snižuje koncentraci spermií, které jsou na teplo citlivé. Volnější prádlo a prodyšné oblečení, umožňující dostatečnou cirkulaci vzduchu, umožňuje udržet optimální teplotu (která je ve varlatech 4 až 6 stupňů pod běžnou tělesnou teplotou) a tím neohrozit koncentraci spermií.

Autoři studie dodávají, že rozdíl v koncentraci spermií u nositelů těsného a volného spodního prádla byl sice patrný, ale ve většině případů zanedbatelný – volnější spodní prádlo nicméně může pomoci u mužů, kteří jsou s koncentrací spermií „na hranici“ a třeba se pokoušejí o početí potomka. I to může být argument pro běžce, kteří stále neznají odpověď na zásadní otázku: „A běháš ‚s‘, nebo ‚bez‘?“

Abychom to tedy shrnuli – stejně jako v případě pověstné „zásadní otázky života, vesmíru a vůbec“, ani v tomto případě (a ani s pomocí odborníků) nelze na otázku odpovědět tak, abychom se zavděčili všem. Sportování „naostro“ je především otázkou individuálního rozhodnutí, preferencí a návyků. Pokud váháte, mohou vám výše popsané argumenty pomoci dělat vše tak, aby váš komfort zůstal neohrožen. A především – nebojte se běhat tak, jak je to vám osobně nejvíc příjemné.

6 komentáře

llama 31. 8. 2023 - 12:46

Za mě tedy vede těsnější prádlo, protože jinak to tam skáče a po doběhu bolí (v podstatě stejná funkce jako u žen sportovní podprsenka). Nechápu jak někdo může běhat ve všem volném. Co se střihu týče, tak nejlépe tanga, ale cekem fungují i slipy a jocksy. Co se týče kola, tak většina lidí asi jezdí naostro. Mě tohle příšerně nevyhovuje, protože se mi pak „nástroje“ dostávají do velice nekomfortních pozic a je nutné to furt štelovat. po vyzkoušení všech různých střihů a materiálů se mi osvědčily jen jedny tanga, které nemají šev mezi přední a zadní částí a zároveň nejsou pod dresem vidět. Zbytek střihů se roluje, prosvítá a dře.

Odpověď
Ryba 3. 4. 2023 - 1:18

Na běh jedině tanga, ale mluvím za chlapskou část populace.

Odpověď
Pepa 31. 1. 2023 - 15:14

Podle mne je jak na běh, tak na chůzi i kolo nejvhodnější volné jak spodní prádlo (trenýrky), tak i svrchní kalhoty.

Odpověď
Tomas 6. 9. 2021 - 18:26

Za me, jakoz to vasniveho pozorovatele bezkyn v leginach , oroduji za volbu bez kalhotek… ;-)

Odpověď
Michal 8. 9. 2021 - 14:40

Ono tomu tvaru pomůžou i ty tanga. :)

Odpověď
Michal 6. 9. 2021 - 13:27

Na běhání jsou nejlepší tanga a legíny. Nedám na to dopustit. Vlastně na veškerý sport nejlepší spodní prádlo jsou tanga.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky