Úvod Nezařazené Recenze: Tato čelovka je diblík, všude se vejde a nic neváží. Má i SOS světlo

Recenze: Tato čelovka je diblík, všude se vejde a nic neváží. Má i SOS světlo

od Magdaléna Ondrášová

Pravda, testovala jsem už čelní svítilny i se silnějším svitem, předností Fenix HM51R RUBY V2.0 jsou ale její rozměr a hmotnost, díky kterým se nebudete muset rozhodovat, zda ji brát s sebou. Má tak ambice stát se skutečným parťákem. 

Důvodů, proč si čelovku pořídit, je pro aktivního člověka mnoho. Hlavním důvodem by mohlo být třeba běhání za tmy. Je však fajn mít doma svítilnu, která bude k dispozici i v dalších případech a testovaný model má dobře našlápnuto se jím stát.

Do rukou se mi dostala nová čelovka z rodiny Fenix, jejichž modely v testech obstály již v minulosti. Je menší, lehčí a také slabší. Co by se ale mohlo zdát jako nevýhoda, může být pro někoho předností. Řeč je o poslední jmenované vlastnosti. 

Pět stupňů intenzity svitu

Maximální výkon této čelovky je totiž „jen“ 700 lumenů (výdrž při tomto režimu 0,5 hodiny), čímž bych ji zařadila mezi standard. Pro představu, v tomto nejvyšším režimu ji použijete k přisvícení, například, když ztratíte orientaci v terénu nebo budete chtít zaměřit a oslepit divočáka 120 metrů vzdáleného. K samotnému běhu vám postačí slabší výkon. Vybírat budete dle náročnosti terénu a vlastní bystrozrakosti mezi režimem 400 (1,5 hodiny) a 150 lumenů (2,5 hodiny).

Zbývají už jen dva slabší režimy, 50 lumenů (8 hodin), které se hodí k chůzi nebo, jak já říkám, záchodové světélko se 3 lumeny (120 hodin).

Než budeme hodnotit, pro koho se tato čelovka tedy hodí, pojďme si ji představit i z dalších praktických stránek.

Pohodlí na hlavě i v kapse

Čelní svítilna je na svém místě uchycena jedním gumovým (nastavitelným) páskem s protiskluzovou úpravou. Část obvodu pásku je z vnitřní strany opatřen silikonem. Osobně preferuji ještě jištění středovým páskem vedoucím od týlu k čelu (přes temeno hlavy). Modelu RUBY ale nechybí, jelikož 80 gramů včetně pásku i akumulátoru je legrační „zátěž“. 

A tím se dostáváme k největším přednostem testované čelovky. Dovedu si představit, že nízkou hmotnost ocení každý, ale především lidé trpící bolestmi hlavy, na krční páteř nebo například starší lidé. 

Váha je dána rozměry, které jsou opravdu kapesní (66 × 36 × 32 mm). To dělá z této čelovky parťáka, který nebude ležet doma ve chvíli, kdy jej budete nejvíc potřebovat. Protože přibalit či nepřibalit „vrabce“ pro všechny případy s sebou opravdu není věc, nad kterou byste se pozastavili a vás tak nikde nepřekvapí tma „s holubem doma na polici“.

Praktické všestranné použití

Uchycení

Tělo svítilny je uloženo v kolébce jištěné páskem. Do té se zasouvá pomocí spony. Kužel světla (při nasazení na hlavě) jde tak natáčet pouze vertikálně. Horizontálně pak otáčením vlastního krku. Ve chvíli, kdy vyjmete tělo z kolébky, máte kromě třímání v ruce dvě další praktické možnosti:

  1. sponou si připevnit svítilnu na příklad za kapsu nebo poutko batohu,
  2. „přilepit“ svítilnu integrovaným magnetem v koncovce na cokoliv železného – třeba v dílně se to bude hodit.

SOS nebo blikačka

Svítilna může posloužit i jako blikačka. Disponuje červeným světlem o síle 5 lumenů. Stálé má výdrž 36 hodin, blikání či SOS režim pak 72 hodin (nebo dokonce 1 lumen 100 hodin, ale tady si prakticky nedokážu představit, k čemu to využít). SOS světlo znamená, že se střídají tři krátké, tři dlouhé a tři krátké zablikání.

Obsluha

Ačkoliv máme k dispozici jediné tlačítko, velmi dobře a rychle se ovládá a orientuje v přepínání režimů, a to i ve chvíli, kdy je svítilna usazena na hlavě. Pokud na to intuitivně nepřijdete sami, vše je popsáno v návodu. Dlouhý stisk – zapnutí a vypnutí, krátké stisky – výběr intenzity, dvojitý stisk – přepínání bílého a červeného světla. Čelovka si po vypnutí pamatuje poslední zvolený režim a na tom se zase příště zapne.

Nabíjení

Využít můžete nabíjecí akumulátor, kterému dodáte „šťávu“ dnes již rozšířeným USB-C kabelem (součástí balení), nebo si do kapsy či na dovolenou můžete přihodit pro jistotu jednorázový akumulátor. USB-C vstup disponuje gumovou krytkou, která dostatečně chrání otvor. Dejte si dobrý pozor, abyste krytku nezapomněli po ukončení nabíjení použít a do vstupu se vám nedostával prach a vlhkost, bude se špatně čistit. Řešení nabíjení u jiného modelu čelovky, pomocí magnetického konektoru, mi přišlo šťastnější.

Odolnost

Tělo je ze slitiny leteckého hliníku a působí velmi bytelně. Při bližším ohledání je precizně zpracované. Výrobce slibuje odolnost proti nárazu z výšky dvou metrů, proti prachu a také voděodolnost IP68. Údajně čelovka přežije, i když vám upadne do hloubky dvou metrů a bude tam na vás čekat čtyři hodiny. To jsem opravdu nezkoušela.

Parťák pro všechny případy

Suma sumárum tady máme mravence Ferdu, lehkého malého pomocníka, který vás nenechá na holičkách. Neosloví ultramaratonce a skyrunnery, kteří opravdu potřebují stroj s delší výdrží. 

Fenix HM51R RUBY V2.0 perfektně poslouží těm, kteří se mohou vyskytnout venku po setmění a může je to zaskočit. Malého pomocníka v kapse ani neucítí a bude připraven kdykoliv na „šichtu“. Ať už si chcete zaběhat svých deset kilometrů v zimě, kdy se brzy stmívá (čelovka), nebo se protáhne pěší výlet a budete se pohybovat v krajnici silnice (červená blikačka), nebo píchnete na kole a výlet se protáhne do setmění (k čelovce se dají dokoupit různé doplňky a úchyty). Doma, na výletě, pod stanem, v dílně, pracant za přijatelnou cenu vás, troufám si říct, nezklame. 

A nezapomeňte, je sice důležité vidět, ale někdy je mnohem důležitější být viděn!

Čelní svítilna Fenix HM51R RUBY V2.0
Výkon: až 700 lm
Výdrž: max. 120 h
Rozměry: 66 × 36 × 32 mm
Barva světla: neutrální bílá (4000-5000 K), červená 
Voděodolnost: IP68, 2 m
Světelný zdroj: Cree XP-G3, Everlight 2835  
Napájení: 1x CR123A, 1x RCR123A, USB-C dobíjení
Hmotnost: 80 g 
Cena: 1 699 Kč
Pozitiva: skladná, lehká, výkonná, multifunkční, zpracování, cena
Negativa: výdrž, dbejte na dobré utěsnění nabíjecího vstupu

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky