Úvod VybaveníBěhání Test: Garmin Venu 2S: Každodenní elegance, nabitá sportovními funkcemi

Test: Garmin Venu 2S: Každodenní elegance, nabitá sportovními funkcemi

od Karolína Hornová

Sportovní, nebo chytré? Obojí! Garmin Venu 2(S) spojení svých pověstně přesných sportovních funkcí v elegantním těle moderních chytrých hodinek se špičkovým dotykovým displejem a designem, který můžete s klidem vzít i k večerním šatům. Garmin Venu 2S navíc přicházejí ve dvou velikostech a nabízejí vysoký komfort i při nepřetržitém nošení. 

Nemohu nezačít osobním příběhem „já a Garmin“. Musím přiznat, že i když vím, že jejich hodinky patří k „nejnadupanějším“ co se sportovních funkcí a přesnosti týče, sama od sebe bych si je v obchodě asi nevybrala a musela jsem se k nim trošku „propracovat“. Většina garminů disponuje transflektivním displejem – všichni známe důvody a výhody jako výdrž a skvělou viditelnost na slunci, ale…já ty hodinky prostě chci nosit i k šatům a nastavit si na nich krásný ciferník! 

Trh dnes nabízí desítky „krásných“ modelů za zlomek ceny, ale znáte to: „Když před vás postavím dvoje hodinky a o jedněch vám řeknu, že jsou z USA…“ Jedinou možnou volbou tak pro mě byly Garmin Venu první generace. Odrazovala mě ale jejich univerzální velikost i šuškanda, že se chystá „dvojka“: Když jsem nové Garmin Venu 2S vybalovala z krabičky, bylo mi jasné, že se vyplatilo počkat. 

Držím v ruce hodinky, které v lecčems mohou konkurovat i vlajkovému modelu Fénix 6s, ale na rozdíl od něj jsou decentnější, elegantnější, pohodlnější, lehoučké a jejich displej se blíží dokonalosti – hodinky, které jdou s dobou, ale zároveň se neotáčí zády k rodině Garmin. Tak se na ně pojďme podívat!

Displej: Nebojte se vstoupit „do jiné řeky“

Jemnost, ostrost, elegance a rychlé reakce. Tak by se to dalo shrnout. Garmin Venu 2 disponují AMOLED displejem s 452 PPI, jednou z nejvyšších hodnot jemnosti displeje. Má perfektní kontrast, věrné zobrazení černé i dalších barev. Dokonce do takové míry, že moje kamarádka na první pohled řekla: „Jé, ty máš takový ty hodinky, jak mají displej i ručičky!“ Myslela model Vívomove a spletla se a já měla radost. Eleganci displeje ještě podtrhává plynulé rozsvěcení při aktivaci (během vteřiny přejde z černé a nerozsvítí „plnou palbu“ hned, což je příjemné mimo jiné večer).

Na slunci je displej vidět skvěle. Při základním podsvícení si vede trošku hůř než transflektivní, ale když bylo „azúro“, nastavila jsem si na aktivitu vyšší jas a s čitelností absolutně nebyl problém. Displej hodinek Venu 2 (a samozřejmě i menších 2S) je důkazem, že se nemusíme bát změny. Navíc dokonale reaguje na pohyb a aktivuje se během vteřiny. Možnost „always on“ jsem tedy využila zřídka, třeba při běhání intervalů, kdy čísla kontroluji rychle a často. Displej lze také nastavit na časové rozmezí, kdy lze aktivovat jen tlačítkem, takže „chodí spát“ s vámi a v noci neruší.

Jediné mínus displeje tak vidím v tom, že není „dotažen“ do okraje lunety, od které ho dělí poměrně silné „orámování“. Displej tak má menší průměr, než by teoreticky mohl mít. Díky indikátorům, „tečkám“ po jeho obvodu (a také díky věrné černé na displeji), ale tento detail dokonale splývá a prakticky není vidět.

Personalizace displeje přímo v hodinkách
Naprosto mě nadchla možnost „namíchat“ si vlastní ciferník přímo v menu hodinek. Jen pozadí nabízí v základu 27 možností, upravit ale jde i vzhled ručiček a zobrazení času a také dalších dat (namátkou výdrž baterie, počet kroků, srdeční tep, datum a další), které úvodní displej zobrazí. Nabízí elegantnější, extravagantnější i sportovní možnosti pro každou příležitost, a když si nevyberete, můžete si stáhnout desítky dalších vzhledů z aplikace Garmin Connect.

Ovládání: Intuitivní kombinace dotyků a tlačítek

Přehledné a intuitivní ovládání je něčím, co uživatelé považují tak nějak za samozřejmost. Garmin byl v tomto směru vždy trošku svérázný. Na jedné straně má klasické (pro dlouhodobé uživatele značky až kultovní) tlačítkové ovládání mnoho výhod, nicméně spoustu nováčků může i odradit. Venu 2 přichází s kombinací, která „garmiňákům“ přinese to, na co jsou zvyklí (např. kruhové menu hlavní nabídky, pravé horní „výběrové“ a dolní „vracecí“ tlačítko), ale zároveň se už velmi blíží modernímu rozhraní typu Apple nebo Samsung.

Spojení toho nejlepšího z obou přístupů k ovládání mi naprosto vyhovuje. Tlačítkem vybírám a spouštím nebo pauzuji aktivitu. Dlouhé stlačení pro zobrazení menu hlavní nabídky a nastavení a personalizace hodinek. Pro zobrazení denních aktivit ale stačí jen potáhnout po aktivovaném displeji. Potáhnutí doprava pak zobrazí rychlou volbu – já jsem si nastavila Garmin Pay. Nový operační systém přináší nejen modernější design, ale i intuitivnější listování: Jednotlivé položky menu „rotují“ na řádcích a nezabírají celou obrazovku – to přispívá k přehlednosti a orientaci v „útrobách“ softwaru. 

Intuitivní a „bezpečné“ ovládání
Ačkoli Garmin Venu 2S mají citlivý dotykový displej, všechny „zásadní úkony“ je potřeba potvrdit tlačítkem. Po „pauznutí“ aktivity se objeví jasně oddělené možnosti: „Pokračovat“ (pravým horním tlačítkem), červené „zahodit“ se symbolem popelnice (dotykové, které je ale třeba následně potvrdit tlačítkem) a zelené ukončení symbolem „fajfky“. Pouze u poslední možnosti hodinky aktivitu ukládají ihned a pak už nejde obnovit. Takže pozor – ukládat vždy až opravdu v cíli!

Funkce

Nadstandardní výbava. Tu člověk u značky Garmin už tak trošku čeká. I proto jsem vybírala spíš podle vzhledu displeje – Garminu prostě věřím, že by hodinky za deset tisíc neochudil o nic, co do nich patří. Hodinky nabízejí jak funkce „pro život“, tak pro sport. Do první skupiny patří hledání telefonu, bezkontaktní platby Garmin Pay nebo vnitřní úložiště pro hudbu (až 650 skladeb). Samozřejmostí pak jsou budík, stopky, časovač, kalendář nebo předpověď počasí. Biometrické senzory měří tep a okysličení krve a hlídají jak vaše „klidové“ zdravotní parametry, tak měří výkon při aktivitě.

Sportovní a fitness funkce zahrnují počet kroků, nachozenou vzdálenost, kalorie, ale i vystoupaná patra a minuty intenzivní aktivity. U těchto položek si lze nastavit vlastní denní cíle, po jejichž splnění vás hodinky pochválí veselou, ale decentní grafickou „oslavou“ na displeji. Při outdoorových aktivitách hodinky využívají senzory GPS, GLONASS a Galileo, zaznamenávají stoupání, nadmořskou výšku, tlak vzduchu a využít lze i kompas a senzor teploty – to jsou funkce shodné (a srovnatelně přesné) s modelem Fénix 6. Na tak stylové hodinky hodně solidní výbava.

Sporty pro náročné i chytré režimy
Garmin Venu 2S mají přednastavených 30 sportovních režimů, včetně třeba „moderního“ HIIT nebo lezení po umělé stěně. K dispozici jsou animované tréninky pro jednotlivé sporty i kompletní tréninkové plány, především pro běh. Režim plavání dokáže automaticky rozpoznat styl. Automaticky hodinky rozpoznají i běh nebo jízdu na kole a začnou po pár sekundách zaznamenávat aktivitu (třeba i běh na tramvaj). Nechybí bezpečnostní funkce LiveTrack (sledování aktivity vašimi kontakty) a detekce pádu při aktivitě a podání hlášení vašim kontaktům pro případ nouze.

Garmin Venu 2S při sportu i v životě

Pohodlí bez kompromisů. To jsem od nových Garmin Venu 2S očekávala a taky jsem je dostala. Nemusela jsem se rozhodovat, zda pořídit elegantní hodinky, ochuzené o sportovní funkce, které možná úplně nepotřebuji, ale rozhodně chci, ani nosit na útlém zápěstí něco velkého, humpoláckého. Hodinky díky velikosti, hmotnosti a pohodlnému řemínku na ruce téměř nevnímám (Konečně!), takže v nich i spím a naplno využívám monitoring spánku, který je stejný jako v modelu Fénix 6. Přijde mi, že funguje velmi přesně a výsledky i doporučení odpovídají tomu, jak se druhý den v závislosti na (ne)kvalitě spánku cítím.

Není stres jako stres. Monitoring stresu jsem nikdy moc nevyužívala – mám pocit, že žádný stres nemám. S Venu 2S ho sleduji a zaznamenala jsem zajímavé situace, které hodinky vyhodnotily jako výrazně stresové oproti mému normálu: Téměř vždy volantem při dopravní zácpě v centru Prahy (nepřekvapivě), a dvakrát v průběhu party s přísunem většího množství alkoholu (trošku překvapivě). Oba večírky jsem si užívala a měla dobrou náladu, ale hodinky to odhalily správně – alkohol působí na organismus jako stresor a i z tohoto důvodu bychom to s ním neměli přehánět. Stejně tak mě vyvedly z omylu, když jsem ráno po akci měla dojem, že jsem spala jako zabitá – spánek byl dlouhý, ale méně kvalitní než obvykle. Pocitově také nic moc a pohled na hodnotu Body Battery to potvrdil – 70 %.

Solidní monitoring aktivity. To jsem od Garminů tak nějak čekala, nicméně stejně mě pár věcí překvapilo – třeba přesnost zaznamenané trasy. Při srovnání tras, které jsme běželi ve dvojici, byl GPS výstup z Venu 2S často výrazně přesnější než z modelu Garmin Forerunner 945. I snímání tepu a okysličení krve je citlivé – hodinky mají oproti první generaci více optických senzorů. Na základě měření pak Venu 2S určují i VO2max (tedy stav kondice) a doporučují typy tréninku pro její zlepšení. Nadchla mě přítomnost barometrického výškoměru a jeho automatické kalibrace – stačí počkat 30 vteřin po zvolení aktivity a nalezení GPS signálu. Při běhání po pražských kopcích byl výstup z výškoměru přesný s odchylkou 1–2 m.

Více zdraví ale neméně sportu. Hodinky Venu 2S mohou v mnoha sportovních funkcích konkurovat Fénixům. Novou softwarovou platformou je z mnoha pohledů předčily, stejně jako designem (což ale může být subjektivní názor). Jsou to ale zároveň i chytré hodinky, určené i pro „běžný život“. Velmi široká je tak nabídka zdravotních funkcí, jako je monitoring menstruačního cyklu, zmíněná funkce Body Battery, která při pravidelném nošení „garminovsky“ přesně odráží reálný pocit množství energie nebo únavy, nebo výpočet metabolického věku. K němu je zapotřebí zadat do aplikace svou hmotnost (ideálně pomocí měření na chytré váze Garmin Index). Prý je mi o šest let míň – taková informace potěší.

Prodloužená „ruka“ telefonu. Mým zápěstím už prošlo hodně garminů a musím uznat, že Venu 2S se mi povedlo nejlépe zakomponovat do života. Nemám problém nosit je „non-stop“ a konečně využívám i funkci Garmin Pay (i díky dotykovému displeji, kde se mnohem příjemněji zadává PIN). Moc se mi líbilo zobrazování upozornění a zpráv s podporou české diakritiky i (oproti bezdotykovým garminům) snadnější odesílání předvolených zpráv. Funkce vyhledání telefonu není nová, ale poprvé jsem zakusila, jak dokáže ušetřit nervy – díky hodinkám jsem rychle zjistila, že mobil leží pod sedačkou v autě a není ztracený (a dávno ukradený) někde u benzínky.

Výdrž. To je v kontextu hodinek s AMOLED displejem a relativně tenkým tělem hodně skloňovaný pojem. Na „internetech“ najdeme rozmezí od 8 hodin po 10 až 11 dní. Prvního čísla se nelekejte – jde o stav se všemi zapnutými senzory, spuštěnou GPS aktivitou a nepřetržitě přehrávanou hudbou. Druhá informace je zase bez GPS v „omezeném“ režimu chytrých hodinek. Zlatý střed, který jsem zaznamenala já, bylo minimálně šest dnů při běžném užívání: Tedy neustálé připojení Bluetooth, zapnuté senzory (včetně nepřetržitého snímání okysličení krve), s monitoringem spánku a každodenní minimálně hodinovou GPS aktivitou. Výdrž tedy považuji za naprosto dostačující. 

Mínusy

Nikdo není dokonalý a i u Garmin Venu 2S se pár nevýhod najde. 

Chybějící možnost „obnovit později“ po pozastavení aktivity se mě dotkla nejvíce. U běhání to nevadí, ale během celodenní cyklistiky se zastávkou v restauraci to už zamrzí. Hodinky sice výrazně upozorní na blížící se automatické uložení, ale když máte vypnuté „vrnění“, nemusíte si signálu všimnout a aktivitu na vteřinu spustit, znovu pozastavit a celý proces oddálit. 

Absence zvukových signálů mně osobně nevadila, zvlášť když si vzpomenu na deprimující zvuky při animovaném tréninku u Fénixů, které se mi po několik minut nedařilo deaktivovat. Cyklisté ale často hodinky používají jako cyklocomputer (upevněné na řídítka) a propojené třeba s radarem Garmin Varia. Hodinky pak pípnou, když se blíží auto. V případě „němých“ Venu 2 se musíme spokojit pouze s grafickou signalizací, nebo vrněním, ale to zase musíme mít hodinky na zápěstí, což je na kole méně praktické.

Sladěné tělo s řemínkem. Zní to jako plus, ale může to být i mínus. Designu hodinek nemám co vytknout, stejně jako nabídce barevných kombinací, ze které si vybere každý. Tělo hodinek má ale (stejně jako třeba u Fénixů nebo Vívoactive) stejnou barvu jako řemínek. Díky systému Quick Release ho tak sice rychle vyměníte za nový, ten ale musíte velmi pečlivě vybírat, aby se netloukl s barvou těla. Standardní řemínek je ale tak pěkný, že o výměně možná ani nebudete uvažovat. 

Shrnutí: Konečně univerzální hodinky na sport i do divadla

Co dodat? Příznivci (a především příznivkyně) značky Garmin mají konečně hodinky, které mohou nosit kamkoli. Cena nových Venu 2S není nízká, ale za necelých deset tisíc si kupujeme univerzálnost, která se z pohledu „cost per wear“, tedy ceny v přepočtu na jedno nošení, rozhodně vyplatí. Hodinky zvládnou monitorovat i náročné sportovní aktivity, mají solidní výdrž a nechybí jim všechny potřebné funkce pro život (na rozdíl třeba od vysoce elegantních, „městských“ Garmin Lily, které nemají platební funkci Garmin Pay). To vše v opravdu povedeném a – v dobrém slova smyslu – až „negarminovském“ designu, který ale zároveň zachovává to hlavní, na co jsme u značky zvyklí. A přidává i něco navíc, mimo jiné zcela nový operační systém „moderního typu“. Takhle si představuji novou generaci!

Garmin Venu 2S
Placení hodinkami: ano
Displej: AMOLED
Hudba: ano
Sledování zdraví: tep, pulzní oxymetr, zdraví žen a další
GPS: ano
Cena: 9 990 Kč
Pozitiva: vzhled, displej, hmotnost
Negativa: postrádá zvukové signály

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky