Úvod VybaveníOstatníCvičeníCvičební vybavení Velký test českých jógamatek: nekloužou a některé jdou prát v pračce

Velký test českých jógamatek: nekloužou a některé jdou prát v pračce

od Karolína Hornová

Běh a jóga je jako jing a jang. Rychlost a síla, soustředění, protažení a relaxace. Skvěle se doplňují a udržují naše tělo v rovnováze. Na jaké podložce cvičit, aby nás to co nejvíc bavilo? Přinášíme průřez nabídkou jógamatek od českých značek z různých materiálů a pomůžeme vám zorientovat se v nabídce a vybrat si tu, která vám bude sedět.

Jako pragmatičtí běžci, počítající kilometry, čísla a fyziologické hodnoty, můžeme v nabídce jógamatek zcela zabloudit. Při zhlédnutí nabídky zjistíme, že neexistuje jedna podložka. Rozdíly jsou v materiálech, přilnavosti i tloušťce. Jak se pod mýma rukama a nohama bude chovat kaučuk, korek, semišová tkanina nebo třeba juta? Nebude mi podložka klouzat a bude vhodná i na posilování nebo pilates? Prozkoumali jsme český trh a oslovili lokální značky, které se na jógamatky specializují. Všechny jsme je vyzkoušeli a věříme, že následující řádky pomohou při výběru všem, kteří váhají, po které podložce sáhnout.

Přírodní a antibakteriální: korková podložka Korkie

Značka Korkie vyrábí elegantní podložky z přírodních a recyklovaných materiálů. Je součástí iniciativy Global Recycled Standard a z každé objednávky navíc přispívá na vysazení jednoho stromu v rámci projektu Eden Restoration Projects. V jejich sortimentu nejsou jen korkové podložky, jak by mohl napovídat název, ale i ty z přírodního kaučuku, s decentními designy, inspirovanými přírodou. Já jsem si vybrala profesionální korkovou podložku z názvem White Mandala.

Design: Mám ráda přírodní barvy a propracovaný design, takže v tomto směru má u mě Korkie za jedna: Vzor mandaly se k józe hodí, zároveň ale nepůsobí nijak přehnaně „ezo“ a při detailním pohledu je vidět, že je velmi pěkně zpracovaný. Líbí se mi i univerzálnost designu, který „nekřičí“ a podložku můžete s klidem nechat rozloženou v jakémkoli interiéru. Součástí balení je bavlněný popruh na přenášení s logem značky.

Přilnavost: V obchodě Korkie jsem se sice dozvěděla, že tato podložka nepatří mezi ty extra protiskluzové, nicméně ruce a nohy po něm neklouzaly ani při složitějších cvicích (a to se téměř nepotím). Navíc platí, že čím víc je korek vlhký, tím méně klouže – při složitějších cvicích se tedy stačí pořádně zpotit (nebo podložku lehce navlhčit). Ne nadarmo ho dříve surfaři používali jako protiskluzovou podložku na svá prkna. Spodní kaučuková vrstva perfektně sedí na podlaze (parkety i plovoucí podlaha).

Pohodlí: Jógamatka má tloušťku 4 mm. Korek není tak měkký jako kaučuk, ale je neskutečně příjemný – neklouže a zároveň se nepříjemně nelepí na nahou kůži, což je velké plus třeba při cvičení pouze v podprsence. Výrazně zaoblené rohy pomáhají podložce dokonale přilnout. Líbil se mi i fakt, že je korek „teplý“ – ani při cvičení venku „nenasává“ chlad z okolí a při „poloze mrtvoly“ přirozeně hřeje do zad. Podložku jsem proto ráda využila i jen k relaxaci třeba po koupeli.

Hygiena: Korek je přirozeně antibakteriální. Podložku tedy není nutné čistit po každém cvičení, ani když se více potíte. Bakterie se na materiálu nemnoží, takže stačí podložku nechat po cvičení třeba do rána rozloženou. Materiál má navíc lehkou přírodní vůni a při cvičení neruší „gumovým“ zápachem, jako některé levné podložky. V případě potřeby lze povrch jógamatky otřít vlhkým hadříkem, třeba za použití přírodního čistícího prostředku.

Přenášení: Korková podložka je bez problému srolovatelná. Nemusíte se bát, že by se korek lámal nebo drolil – korková jógamatka není prostírání nebo podtácek… Vrstva korku je kvalitní, hladká, pružná a překvapivě odolná. Bezpečnému srolování a držení tvaru napomáhá i spodní kaučuková vrstva. Jógamatka Korkie váží 2,5 kg. Není tedy zrovna jako pírko, ale zato jde srolovat do úzké ruličky. Měkký široký bavlněný popruh na přenášení je pohodlný, ale podložka se s ohledem na svou hmotnost samozřejmě trošku pronese.

Ideální pro: …běžce a jogíny, kteří chtějí kombinovat výbornou kvalitu s propracovaným designem a odpovědným přístupem k planetě. (Při získávání korku se nepokácí ani jeden strom – jde o kúru, která se každých 9 let ručně loupe z korkovníků, což je proces, který stromům nijak neškodí). Položka je navíc zcela biologicky rozložitelná. I vzory podložek Korkie souzní s touto myšlenkou – jsou spíše decentní, minimalistické a přírodní.

Cena: 1990,- Kč

Ekologická a pohodlná: jógamatka TvaLaska

Za značkou stojí manželé Niki a Ctirad, kteří tak dlouho hledali ideální podložku na cvičení, až se rozhodli si ji sami navrhnout a nechat vyrobit. Filozofií jejich značky je tvořit krásné věci, s láskou a pro radost – což ostatně na první pohled sálá i z jejich éterických designů. Značka nabízí podložky ve dvou tloušťkách (4 a 1,5 mm) v provedení z přírodního kaučuku a semišového mikrovlákna. Já jsem si vybrala 4mm podložku s názvem Alchymista.

Design: Miluju hory, takže výběr designu byl jasný. Na značce TvaLaska se mi líbí její příběh, který prochází celým designem. Svoje poslání mají i jednotlivé designy podložek. Ta moje symbolizuje osobní příběh, cestu každého z nás, kterou doprovází znamení, a odvahu vydat se osobnímu příběhu vstříc. To zní jako dobrá mantra, kterou není od věci si při cvičení či relaxaci připomenout.

Přilnavost: Spodní vrstva podložky je ze stoprocentně přírodního kaučuku a svrchní ze semišového protiskluzového mikrovlákna. Tento materiál je zároveň savý a dokáže nahradit ručník, pokud se při cvičení hodně potíte. Jeho přilnavost mně osobně přišla o něco málo nižší než u korku, s navlhčenýma (nebo zpocenýma) rukama ale držela perfektně. Materiál je navíc jemňoučký, nelepí se ani na nahou kůži, nestudí ani při cvičení venku a zejména při relaxaci doslova „obejme“.

Pohodlí: Čtyřmilimetrová podložka je obecně vhodná pro ty, kdo dávají přednost komfortnímu domácímu cvičení nebo pro začátečníky. Konkrétně tato podložka se mi nejvíce ze všech testovaných osvědčila při cvičení venku (tedy na nerovném, tvrdém povrchu) a také na jiná než jógová a protahovací cvičení: Byla skvělým podkladem i pro posilování s vlastní vahou (především kliky na kolenou a sedy-lehy byly téměř stejně pohodlné, jako na 8mm fitness podložce).

Hygiena: Výhodou podložek tohoto typu je, že je lze bez obav prát – stačí použít šetrný program, vynechat aviváž a sušení v sušičce. Po cvičení stačí podložku otřít vlhkým hadříkem, případně použít mýdlovou vodu a podložku osprchovat. Jednou za čas ji můžete „hodit do pračky“ na 30 °C a následně nechat přirozeně uschnout. Podložka se do pračky bez problému poskládala a stačilo ji vyprat na krátký, patnáctiminutový sportovní program.

Přenášení: Podložka váží 2,6 kg, takže je o něco málo těžší než korková. Lze ji snadno sbalit a opatřit popruhem, který je součástí balení. Stejně jako u předešlé podložky není popruh nijak vypolstrován, takže se opět trošku pronese. Při této hmotnosti (která je u kvalitních jógamatek běžná a žádoucí) je potřeba s tím ale počítat.

Ideální pro: Jogíny a běžce, kteří mají rádi příběhy a chtějí takovou podložku, která bude souznít i s jejich myšlenkami. Designy značky TvaLaska jsou inspirovány duchovní cestou, přírodou, ale nechybí ani motivy, které pomáhají se zarovnáním při cvicích, což je ideální pro začátečníky. Testovaná 4mm podložka je ideální na cvičení venku a pro všechny, kteří při cvičení vyžadují pohodlí a zároveň dostatečnou oporu.

Cena: 1890,- Kč

Absolutně protiskluzová: kaučukovo-polyuretanová Dhaara Ambition

Brněnská značka Dhaara se specializuje na různé typy jógamatek, ale také oblečení a doplňky na jógu. Stejně jako u předchozích dvou značek, i zde najdeme důraz na udržitelnost a ekologické materiály – tento přístup k józe patří. Sortiment značky Dhaara ukazuje, že „eko“ můžeme být i tehdy, pokud preferujeme „gumovou“, absolutně neklouzavou podložku – právě tu (model Light Flame z kolekce Ambition) jsem si vybrala na vyzkoušení.

Design: Výrazná barva a jednoduchý laserový potisk tvoří elegantní, ale zároveň sportovní spojení. Design je dynamický a i vzhledově tak bude podložka sedět i sportovněji založeným jedincům a milovníkům minimalismu, vykompenzovaného výraznou barvou. Protože podložky často nechávám rozložené v bytě, preferovala bych ale decentnější provedení – i to je ale v nabídce, a sice v podobě černé podložky s motivem listů.

Přilnavost: Jedním slovem dokonalá z obou stran. Spodní černá kaučuková vrstva (stejně jako u předchozích podložek) dokonale sedí na parketách i plovoucí podlaze, ale i nerovné venkovní terase. Svrchní materiál v podobě eko-polyuretanu podrží opravdu za každých okolností – ať máte ruce suché, zpocené a dokonce i venku v rukavicích. Je skvělou „základnou“ pro cviky náročné na rovnováhu a podrží i při posilování a pilates.

Pohodlí: Jógamatka Ambition má tloušťku 3 mm, což v polyuretanovém provedení stačí. Dobře tlumí i případné nárazy při cvičení. Je o trošku tvrdší než předchozí podložka značka TvaLaska, ale pohodlná je dostatečně i pro jiné cviky než ty jógové – tomu nahrává i nadstandardní šířka 61 cm. Polyuretan není ale tak příjemný na nahou kůži a bylo pro mě pohodlnější cvičit v tričku a dlouhých legínách. Při cvičení venku podložka „vychladne“, ale při kontaktu s tělem přirozeně izoluje a tedy pocitově příjemně „hřeje“.

Hygiena: Polyuretan je porézní a stejně jako předchozí materiály absorbuje pot – ale také třeba krémy nebo tělové oleje, které na ní mohou (na rozdíl od potu!) zanechat skvrny. Lze je vyčistit vlažnou vodou a mýdlem nebo v případě oleje ekologickým přípravkem na nádobí – čím dříve skvrnu vyčistíme, tím lépe a dříve zmizí. Po cvičení je vhodné podložku nechat nějakou dobu rozloženou, případně ji otřít čistou vodou nebo v případě potřeby lehce osprchovat.

Přenášení: Součástí balení jógamatky Dhaara je popruh na přenášení. Podložka se přenáší dobře a proto, že je relativně lehká (2,2 kg) se tolik nepronese. Tím, že je protiskluzová, se trošku obtížněji balí, ale není to nic, co by mě od ní odradilo – a naopak pak krásně drží srolovaná.

Ideální pro: Běžce a jogíny začátečníky i pokročilé, kteří hledají stabilitu – ať už proto, že mají rádi náročné cviky, tak proto, že podložku využívají i na různá jiná cvičení. Díky (oproti jiným jógamatkám) nadstandardním rozměrům je tato podložka velmi univerzální a ze všech testovaných mi přišla nejvhodnější i na další cvičení, jako je pilates, posilování, ale třeba i domácí rytmické cvičení na hudbu (aerobic), u něhož preferujete tlumení (kvůli sobě, i kvůli sousedům pod vámi).

Cena: 2190,- Kč

Cestovní a lehká: podložka Dhaara z kaučuku a mikrovlákna

Od značky Dhaara jsem otestovala ještě jednu podložku, která kombinuje kaučukovou spodní vrstvu a svršek ze semišového mikrovlákna. Tento materiál mě překvapil – až do testování jsem ho nikdy nevyzkoušela a popravdě jsem nevěřila jeho protiskluzovým vlastnostem. Ty ale vůbec nejsou špatné. Navíc funguje trošku jako ručník a i proto je ideálním materiálem cestovních jógamatek. Já jsem vyzkoušela 2 mm silnou podložku Dhaara Niko.

Design: Abstraktní vzor v přírodních, tlumených barvách se mi moc líbil. Podložka neruší, ani když ji necháte rozloženou v interiéru a navíc působí jako pěkný doplněk. Vzor dobře ladí i se všestranným použitím této jógamatky.

Přilnavost: Spodní kaučuková vrstva opět skvěle sedí. Osobně musím zmínit, že jsem nepoznala žádný rozdíl v kvalitě kaučuku u všech podložek s tímto materiálem. Přilnavost je ale dána i tloušťkou, respektive hmotností jógamatky – čím těžší je, tím lépe „sedí“. Tenkou cestovní podložku ale stačilo pečlivě vyrovnat na zemi a při cvičení už se nijak nehrnula. Svrchní mikrovlákno není tak dobrou oporou, pokud máte suché ruce – stačilo ale podložku lehce postříkat rozprašovačem nebo navlhčit ruce a vše bylo v pořádku.

Pohodlí: Podložka je tenká a slouží především na cesty nebo jako svrchní podložka přes „erární“ jógamatku ve studiu. Sama o sobě tedy tak dobře netlumí. Bohatě ale postačí, pokud máte doma koberce. Kaučuk na koberci neklouzal a podložka tvořila příjemnou, hladkou vrstvu pro cvičení.

Hygiena: Ta je podobná jako u všech podložek z kaučuku a mikrovlákna – po náročnějším cvičení otřít vlhkým hadříkem a nechat uschnout. V případě potřeby ji lze vysprchovat nebo vyprat (což díky její tloušťce 2 mm jde velmi dobře). Značka Dhaara doporučuje praní na maximálně 40 °C za použití šetrného přípravku, bez aviváže a bez sušení v sušičce.

Přenášení: Vzhledem k tlouštce váží tato cestovní podložka pouze 1,5 kg. (Značka má v nabídce i milimetrovou verzi vážící jeden kilogram.) Jako jediná z testovaných podložek se dá poskládat na čtverec, takže se vejde i do menší tašky a lze ji snadno sbalit i do příručního zavazadla na cesty. Právě na cestách ji lze využít nejen na cvičení, ale třeba i jako podložku pro ležení u vody či relaxaci v přírodě.

Ideální pro: Běžce a jogíny cestovatele a „přenašeče“, kteří chodí cvičit třeba hned po práci nebo do studia jezdí na kole a nechtějí s sebou tahat těžkou podložku. Je dobrou volbou pro cvičení na měkkých površích – ať už doma na koberci, nebo třeba i venku na trávě.

Cena: 1490,- Kč

Lehoučká za skvělou cenu: jutová jógamatka Sharp Shape

Nová česká značka Sparp Shape se specializuje na fitness a jógové vybavení. Jejich sortiment podložek zahrnuje různé typy jógamatek: korkové, z TPE pěny, cestovní, kulaté…mně zajímal dosud nepoznaný materiál – juta. Zprvu jsem nevěděla, co očekávat, protože jutu si vybavuji jako drsný materiál, po kterém nechcete, aby vám ujel loket…když ale jógamatka dorazila, byla jsem mile překvapena.

Design: Ten mě zaujal na prví pohled. Čekala jsem totiž dvouvrstvou podložku, podobně jako tomu bylo u předchozích modelů. V případě této podložky ale vrstvy prostupují – většinu objemu jógamatky tvoří protiskluzová vrstva z eco-PVC, která je prolisována do tenké svrchní jutové vrstvy, a tvoří na ní designově velmi povedený efekt.

Přilnavost: Zde se nejedná o kaučuk, ale ekologické PVC. Guma je lehčí a měkčí než kaučuk, je ale antistatická a k podkladu (ať už jde o parkety, nebo plovoucí podlahu) přiléhá velmi dobře a neklouže. Podložka patří k těm lehčím na trhu, ale po rozložení si rychle „lehne“ a nekroutí se. Co se týče povrchu jógamatky, je oproti mému očekávání dostatečně protiskluzový a při cvicích podrží i suché ruce – to díky PVC, které skrze „mřížku“ juty prostupuje.

Pohodlí: Na téhle jógamatce by se asi dalo i spát. Je měkká, ale dostatečně pevná, a to i pro posilování a pilates. Také je ze všech nejvyšší (má tloušťku 5 mm) a její pohodlí je srovnatelné se pohodlnou, silnou podložkou od značky TvaLaska. Díky povrchovému zpevnění pomocí jutové vrstvy je pohodlná i na méně hladkých površích a k venkovnímu cvičení.

Hygiena: Jógamatku z juty výrobce nedoporučuje prát. Je ale možné ji bez problému otírat vlhkým hadříkem nebo houbičkou s trochou pracího prostředku a nechat volně uschnout. Juta je přírodní vlákno, které poměrně rychle schne a nemnoží se v něm bakterie.

Přenášení: V tomto ohledu u mě značka Sharp Shape vyhrála – součástí balení byl i elegantní tmavohnědý obal na zip s polstrovaným popruhem, v němž se jógamatka skvěle přenáší a navíc je chráněna před nečistotami. Navíc je velmi lehká (váží pouze 1,5 kg, tedy stejně jako cestovní tenká podložka), aniž by jí to nějak zvlášť ubíralo na přilnavosti.

Ideální pro: Běžce a jogíny, kteří svou jógamatku chtějí často přenášet nebo třeba převážet na kole. Je lehká a nepronese se. Díky tloušťce půl centimetru velmi dobře tlumí a vyrovnává nerovnosti podkladu, takže je skvělá na venkovní cvičení, ale také pro ty, kteří vyhledávají pohodlí, případně optimální tlumení pro „nejógových“ cvičeních.

Cena: 799,- Kč

Která je nejlepší?

Cílem tohoto testu nebylo vybrat nejlepší jógamatku, ale spíše vyzkoušet za vás, nastínit možnosti a představit české značky, které jógu mají i ve své filozofii – především, co se týče udržitelnosti, ekologie a přírodního původu. Všechny testované podložky jsou vyrobeny z přírodních nebo recyklovaných (a recyklovatelných) materiálů a neobsahují žádné chemikálie nebo škodlivá barviva. Všechny jsou kvalitně zpracované, přesto je ale každá jiná a každá se hodí i pro trošku jiný účel.

Sama bych se těžko rozhodovala a teď, když vím, jak pestré jsou možnosti, nejraději bych si nechala všechny rozbalené vedle sebe a střídala je podle nálady, typu cvičení, nebo třeba toho, zda se chystám jít cvičit ven. Pro moje potřeby jsou nejuniverzálnější a nejpohodlnější jógamatky značky TvaLaska (i kvůli filozofii značky a krásnému zpracování) a Sharp Shape (u níž se mi zamlouvá hmotnost, obal a cena). Korková podložka Korkie na mě nejlépe působí z hlediska designu a „bezúdržbovosti“. U cestovní Dhaary mě pak baví skladnost a použití na cestách a u té polyuretanové zase vhodnost i pro opravdu dynamická a silová cvičení.

Tu nejlepší si prostě musí vybrat každý sám. Který materiál to vyhrává u vás?

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky