Novoroční bilancování: Rok 2021 z pohledu adidas. Který model posbíral nejvíc medailí?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ Rok 2021 nám skončil a je tedy čas na nějaké to bilancování. Pojďme si uplynulý rok shrnout z pohledu jedné z nejznámějších sportovních značek. Kterému modelu dávali profesionálové přednost? Která žena jako první v historii dokázala v jedné sezóně získat olympijské zlato v maratonu a současně vítězství v Marathon Majors?

Atletům závodícím pod značkou adidas se loni vedlo především v modelu ADIZERO. Více než polovina z nich zvítězila právě v těchto botách. ADIZERO má také prsty v celkem sedmi světových rekordech, které loni padly.

Alberto Uncini Manganelli, generální manažer pro běh a další sporty společnosti adidas, k loňskému úspěšnému roku uvádí: „Do vývoje kolekce ADIZERO a inovací, jako jsou LIGHTSTRIKE PRO a ENERGYRODS, jsme vložili nespočet hodin. To, že se to všechno podařilo v roce, kdy padlo sedm maratonských vítězství a sedm světových rekordů, je důkazem tvrdé práce.“

Podívejme se ale nyní na tyto výkony trochu blíže.

Word Marathon Majors

Na nejprestižnějších běžeckých silničních závodech – World Marathon Majors – se na stupních vítězů objevilo celkem dvanáct běžců v botách ADIZERO. Šest z nich ulovilo první příčku s průměrným odstupem 27 sekund od stříbrných závodníků.

V Berlíně odstartoval první z pěti Major maratonů vítězstvím Guye Adola, následovaný Joyciline Jepkosgeiovou, která v Londýně zaběhla světové sezónní maximum 2:17:43. Oba atleti měli na nohou model ADIZERO ADIOS PRO 2, stejně jako vítězové maratonu v New Yorku Albert Korir a Peres Jepchirchirová. Také v Bostonu proběhli jako první cílem atleti hájící barvy adidas – Benson Kipruto a Diana Kipyokeiová, oba s botami ADIZERO ADIOS PRO 1.

Světové rekordy

U výše zmíněné Peres Jepchirchirová se na chvíli zastavíme. Jako první žena v historii dokázala v jedné sezóně získat olympijské zlato v maratonu a současně vítězství v Marathon Majors. Tato běžkyně loni dokonce dvakrát překonala rekord v ženském půlmaratonu, a to ve Valencii a v Praze. Ve Valencii se dařilo i mužům, kdy Kibiwott Kandie zaběhl půlmaraton v rekordním čase 57:32.

Hned dva světové rekordy v jeden den byly překonány v závodě ADIZERO: ROAD TO RECORDS konaném v září 2021. Etiopanka Senbere Teferiová zaběhla pět kilometrů v parádním čase 14:29, přičemž na sobě měla dosud nejnovější model ADIZERO TAKUMI SEN 8. Devatenáct let starý rekord v běhu žen na 10 km pak pokořila Keňanka Agnes Jebet Tiropová s časem 30:01.

Že rok 2021 patřil převážně ženám, pak potvrzují další dva rekordy. Kalkidan Gezahegeneová pokořila magickou hranici třiceti minut ve smíšeném závodě na 10 km (29:38) a Dawit Seyamová uběhla poloviční vzdálenost v čase 14:41.

Budoucnost adidasu a bot ADIZERO

Na výše popsané výkony jsou v adidasu patřičně hrdí. Alberto Uncini Manganelli k tomu uvádí: „Nebylo snadné projít sezónou, která byla zhuštěna do několika intenzivních měsíců. Naše týmy neúnavně pracují na inovacích a poskytují našim sportovcům ty nejlepší produkty a podporu, aby mohli využít svůj maximální potenciál. Ten jim umožňuje soustředit se na jedinou věc: vítězství.“

Tým adidas chce i nadále posouvat hranice a pomáhat sportovcům přepisovat historii. „Charakter naší práce na kolekci ADIZERO podporuje tento způsob myšlení a my se již nyní díváme dopředu, abychom zajistili, že budoucí vývoj bude připraven na rok 2022 a další roky. Pro rok 2022 máme ambiciózní cíle a očekáváme, že je splníme. Od světových rekordů a dalších vítězství v Major maratonech až po velké úspěchy všech našich sportovců, kteří se účastní závodů po celém světě.“

Podobné příspěvky

Rozbalte si vánoční dárky od Xiaomi. K tabletu dostanete klávesnici zdarma!

Optimální zdroj energie a hydratace pro vytrvalostní závody – fruktóza 2:1 a minerály v organických nebo ionizovaných formách

Přivítejte začátek školního roku dvěma Xiaomi mobily za cenu jednoho!