Takhle má vypadat revoluce. Kultovní řada Garmin Fénix 7 dostala dotykové ovládání

Nové Garmin Fénix 7X. Foto: Veronika Pilátová

Spousta skalních fanoušků nejvyšší řady Garmin po přečtení titulku dostala dozajista lehkou zástavu srdce s přesahem do mírného vyjevení. Ti, co hodně sportují, pohybují se po horách, běhají ultra atd., většinou moc nemusí dotykový displej, protože jim přijde zbytečný. Mám ale víc než dobrou zprávu, nové Garmin Fénix 7 jsou na hardcore sportovce nachystané. Zůstala jim všechna tlačítka a dotykové ovládání lze vypnout, nebo si ho nastavit jen tam, kde chcete.

Za mě je dotyk přesně to, co mi na řadě Fénix chybělo, a to především ve chvílích, kdy se člověk pohyboval v mapě nebo chtěl zareagovat na notifikace z telefonu. Hodinky nic neztratily ze svých skvělých sportovních funkcí a toho, proč je lidé tak milují. Naopak tohle je posouvá o notný krok směrem k novým uživatelům. Je skvělé, že vše funguje na výbornou, lehce, nic se neseká a dotyk je přesný.

Při běhu nebo jiných sportech je pořád lepší ovládání přes tlačítka, tedy alespoň pro mě. Ono trefovat se na displej, když poskakujete lesem, máte mokré ruce, nebo už melete z posledního, není nic ideálního, je to doslova peklo. Ale doma v klidu na pohovce – to je jiná. Listovat v hodinkách dotykem a koukat na stav třeba Body battery nebo jak tepe vaše srdce, to je naprostá paráda. 

Hodinky Garmin Fénix používají tradičně úsporný, transflektivní displej, tentokrát ale dotykový. Tento typ displeje, který nezhasíná a je stále vidět, je skvěle čitelný na slunci, ale v šeru se musí podsvěcovat. Jeho výhodou je úspornost a nevýhodou méně výrazné barvy.

Jaké mají Garmin Fénix 7 materiály?

Celá řada Garmin Fénix 7X se liší jen použitými materiály, pamětí a novým, přesnějším typem GPS přijímače (dvoufrekvenční – Multiband GPS) u modelů hodinek se safírovým sklíčkem. Tohle by mělo mít za následek daleko přesnější GPS (zatím nebyl čas toto otestovat), když jste v místech, kde není ideální viditelnost na oblohu. Základní Garmin Fénix 7X mají základní solární sklíčko – TEST: Fénixy se solárním dobíjením od Garminu. Kolik vydrží? – tvrzené Gorila Glass 3 technologií, mají kovové části pouzdra hodinek z nerezové oceli, nemají v sobě topografické mapy světa a Evropy, stejně tak ani podrobné Topo Czech PRO, ty si musíte dohrát. Vyšší řady mají kovové části pouzer z titanu,sklo mají safírové a topografické mapy světa a Evropy už jsou přednahrané v paměti.

I samotný design prošel trochou těch změn. Na lunetě už nenajdete viditelné šroubky a senzor pro měření tepové frekvence je lépe chráněný. To se mi moc líbí a dávám palec nahoru

Jelikož jsme měli Garmin Fénix 7X k dispozici ještě před oficiálním představením, tak je nešlo propojit s telefonem a aplikací Garmin Connect. Smart funkce vyzkoušet tudíž nešly, stejně tak i pořádně výdrž baterie. Ta by ale měla podle Garmin být zase o kus lepší. Popravdě už Fénix 6X Pro nebylo co v tomhle směru vytknout. Ale nechme se překvapit. 

Drobnost, která u Garmin Fénix 7 potěší

Na závěr ještě jedna z novinek, která mě opravdu nejen překvapila, ale i nadchla. Tou je svítilna. Ta je umístěná nahoře z boku hodinek, má několik LED diod a různé stupně intenzity (svítí docela silně) a kromě možnosti si posvítit třeba na mapu, tak ji můžete využít i pro běh ve tmě, abyste byli daleko lépe vidět. Nebo trefit se na konci tréninku klíčem do zámku. Drobnost, která rozhodně potěší.

Některé naopak nepotěší ceny. Ale vzhledem k tomu, co hodinky umí, jaké jsou použity materiály, jak je vyladěný software a to, že obecně šla cena elektroniky díky covidu a nedostatku jednotlivých dílů nahoru, tak to není nic překvapivého. Základní Garmin Fénix 7 startují na částce 16 990 Kč a vyšplhají se až na 27 990 Kč. V prodeji ale jsou i starší Garmin Fénix 6, jejichž funkce a ceny nejsou vůbec špatné. 

Víc jsme toho neměli čas stihnout, ale větší testování rozhodně připravíme.

Kromě nové řady Garmin Fénix 7, byly představeny i nové hodinky Epix 2. Ty jsou ale vlastně úplně stejné jako „sedmičky“, jen mají opravdu parádní AMOLED displej a posouvají zážitek z používání skvělých sportovních hodinek úplně na jiný level. A jaký je náš první pohled na ně? Čtěte níže.

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?

1 komentář

Radim 23. 1. 2022 - 8:51
Měl jsem fenix 3HR, před třemi měsíci se začaly vypínat, až nakonec umřely.. Když jsem s hrůzou zjistil, jaká je v Čr zákaznická podpora garmin, tak už do této značky podruhé nejdu. Veliké zklamání.. :-(
Add Comment