Jak si doma namasírovat záda: zkuste tenisák či míček do sušičky

Od ztuhlosti a bolesti namožených zádových svalů může pomoci obyčejný tenisák, ale i pouhé ležení na speciální podložce Pranamat ECO. S fyzioterapeutkou Mgr. Kateřinou Honovou přinášíme miniseriál, jak k domácí masáži přistupovat, na co se jednotlivé pomůcky hodí a jak je používat, a kdy už raději oslovit odborníka.

V dnešním článku se zaměříme na tak obyčejnou věc, jako je míček. V příštím díle si představíme roller a zakončíme podložkou, na které stačí ležet.

Masáž zad pomocí míčku

Ztuhlé trapézové nebo mezilopatkové svaly, nepříjemné dloubání pod lopatkou (které nejednou vyděsilo především ty hypochondričtější z nás), pnutí na šíji a nucení k nezdravému hrbení. Přitom právě tím to nejčastěji začíná – ať už při dlouhé jízdě nebo špatném posedu na kole, nebo při práci na počítači nebo mobilu. Od akutní bolesti nebo nepříjemného pnutí si můžeme pomoci i sami. Vhodným „masérem“ pro zmíněné skupiny svalů může být obyčejný tenisák.

Technika masáže zad míčkem: Pokud se bojíte velkého tlaku, postavte se zády ke zdi, míček vložte mezi záda a zeď do oblasti bolestivého místa. Přitlačte záda ke zdi a „tancujte“ pomalými pohyby (krouživými nebo podélnými „sem a tam“) po míčku. Tlak o zeď můžete výborně korigovat. Pokročilejší mohou zvolit vyšší tlak „válením“ míčku v leže na podložce.
Myofasciální míček pro masáž zad. Stejně dobře posloží i tenisák či míček do sušičky. Foto: Karolína Hornová
Speciální masážní míček. Pokud je na vás moc tuhý, vyzkoušejte tenisák. Foto: Karolína Hornová

„Míčky slouží k ošetření bolestivých míst ve svalech, ať už se jedná o trigger pointy (tzv. „pravé“ spoušťové body), nebo jen o lokálně bolestivá místa,“ vysvětluje fyzioterapeutka Mgr. Kateřina Honová. Princip je podle ní jednoduchý: „Ošetřovaný sval natáhneme a zatlačením na míček ho dotáhneme ještě trochu víc. Je to vlastně takový superstrečink. Mimo protahování působíme také tlakem (presurou). Tlak míčku na tkáň stlačí drobné cévky, a poté, co jej ukončíme, ošetřovaná oblast se zvýšeně prokrví. Působíme tak nejen protahováním a masáží, ale také na reflexní úrovni změnou prokrvení. A k tomu všemu stačí jen malý míček,“ vysvětluje odbornice.

Jako všechna svépomocná řešení, i ošetření míčkem může mít rizika, pramenící často z dobrého úmyslu. Příklad ze života: Osobně chci vždy to nejlepší a „originální“, tak jsem si koupila speciální masážní míček, který se pro automasáž ukázal jako nepoužitelný. Po podložce klouzal a kvůli tvrdosti jsem se ho vlastně i bála použít. Nakonec jsem skončila u míčku do sušičky s výstupky… Skvěle ale funguje i obyčejný tenisák, který využívá ve své praxi i Kateřina Honová: „Jsou dostačující svou tvrdostí, ale zároveň umí i trochu ‚uhnout‘. Speciální myofasciální míčky jsou tvrdé a tolik neuhnou,“ vysvětluje.

„Vždy je třeba u ošetření přemýšlet: Netlačit na kosti (pozor tedy na ošetření u páteře) a respektovat intenzitu – pokud při ošetření bolestivý vjem narůstá, je to rozhodně špatně,“ varuje Kateřina Honová. Opatrnost doporučuje zejména jedincům s nižší hustotou kostí – a to nejen hormonálně zapříčiněnou osteoporózou ve vyšším věku: „Nižší hustotu kostí mohou mít i ti, co užívají léky na překyselení žaludku, pálení žáhy nebo kortikoidy.“ Lokální ošetření míčkem ve větší zátěži (např. v lehu na zádech, míček mezi lopatkami) pak odbornice nedoporučuje lidem s vyšší skoliotickou křivkou, hyperkyfózou apod. V tom případě volíme spíše válec, který tlak rozloží více do plochy.

Poslouchejte své tělo (a odborníky!)

Domácí masážní pomocníci mohou být skvělí sluhové, ale také přísloveční zlí páni. Především, pokud se upneme k chvilkové úlevě, kterou nám dopřejí, a oddálíme tak problém, který možná vězí jinde. „Pokud sportujete a trpíte na tzv. funkční poruchy pohybového aparátu, tedy bolestí v kterékoli oblasti, která vznikla bez přímé vazby na úraz, ale ‚tak nějak sama od sebe‘, je nejlepší investicí celkové vyšetření formou kineziologického rozboru, které vám provede dobrý fyzioterapeut,“ vysvětluje Kateřina Honová. S ním pak můžete použití pomůcek také zkonzultovat.

S odborníkem najdete příčinu a pak se budete moci (třeba i pomocí zmíněných pomůcek) soustředit na jádro problému. „Fyzioterapeut vám vysvětlí, jak korigovat místa, která si to zaslouží, a doporučí vám vhodné pomůcky. Každému vyhovuje něco jiného, je tedy třeba, aby si našel svou vlastní cestu. V ordinaci hodně pomůcky zkoušíme a hledáme přesně to, co danému člověku ‚sedí‘,“ říká odbornice a dodává: „Tím minimalizujeme i to, že si něco koupíte a pak to hodíte do kouta, protože vám to prostě nevyhovuje, moc to bolí, nebo to dokonce vaši bolest ještě zhoršuje.“

Podobné příspěvky

„Myslím, že Roubaix je jako Hunger Games“, příběh o tom, jak Cyrus Monk přežil Peklo severu a dojel poslední

Rozbalte si vánoční dárky od Xiaomi. K tabletu dostanete klávesnici zdarma!

Optimální zdroj energie a hydratace pro vytrvalostní závody – fruktóza 2:1 a minerály v organických nebo ionizovaných formách