Úvod VybaveníBěhání Recenze: Chytré hodinky, které nebudete stále nabíjet. Garmin Venu 2 Plus

Recenze: Chytré hodinky, které nebudete stále nabíjet. Garmin Venu 2 Plus

od Magdaléna Ondrášová

Vyrábí jedny z nejlepších modelů sporttesterů na světě. Garmin se tentokrát ale pustil směrem, kterým dosud jen pokukoval a vyšel na trh s hodinkami, které se chytrým nejen blíží. Sporttester Garmin Venu 2 Plus uchvátí displejem, ale proti konkurencí také výdrží.

Za sebe mohu říct, že dnešní doba je informačně daleko složitější než dřív a výběru sportovního náčiní se to týká také. Koupit si sporttester již dávno není pouze otázkou peněz, které do něj můžeme investovat. V jednotlivé cenové hladině nacházíme velké množství zařízení a stojíme tak před těžkou otázkou, tak které? Pokud bychom měli i neomezené finanční prostředky, není to o nic jednodušší.

Často se tak uchylujeme k dotazům na sociálních sítích a chceme znát praktickou stránku hodinek, které už někdo skutečně vlastní. Parametry se dočteme v popisu v e-shopu, ale co skutečně znamenají při používání, co využijeme a co nám bude chybět?

Pojďme se na takové jedny hodinky podívat právě tímto pohledem, mým pohledem ženy, která ráda jezdí na kole, občas zvedne činku nebo jde běhat.

Garmin Venu 2 Plus, sportovní hodinky nejen pro elegantní dámu

Wau, tohle je fakt krásný kousek! Jsem majitelkou Garmin Fénix 6S, které samy o sobě vypadají jako kvalitní sporttester zlehka políbený designerem. Ovšem novinku, kterou právě testuji, o dost pozvedává Amoled displej. Až v tomto kontrastu si uvědomuji, jak moc z dojmu dělá právě displej.

Proč mě Amoled tak uchvátil? Není zobrazený neustále, takže pokud je zrovna neaktivní (uspaný displej má samozřejmě pozitivní vliv na jeho životnost a šetří to baterii), nepřišla mi notifikace a podobně, je temně černý, čistě lesklý (nešpiní se) a vyniká tenká luneta po jeho obvodu. Potřebovala bych více synonym na slovo elegance, abych se v článku nemusela opakovat.

Ve chvíli, kdy je Amoled displej zobrazený, vyniká barvami i rozlišením. Je tak skvěle čitelný, že ani nehledám mobil, abych si zprávu přečetla celou. Tohle nemůžou být sportovní hodinky, nebo ano?

Nenechte se ale zmýlit fotkami, Venu 2 Plus jsou i modelem pro muže. Stačí vybrat jeho tmavší variantu – opět elegantní.

Sporttester s dotykovým displejem, ano nebo ne?

Velký podíl na preferování čtení zpráv z hodinek má dotykový displej. V momentě, kdy zvednu zápěstí, abych zjistila, proč hodinky zavrněly, začnu automaticky začátek zprávy číst a není nic jednoduššího, než místo hledání mobilu nebo tlačítek u nedotykového sporttesteru, posunout text prstem dál. Musím uznat, že dotyk reaguje okamžitě a funguje spolehlivě, detekuje prst, ať už je teplý, studený nebo vlhký. 

Stejné vlastnosti má při ovládání sportovních funkcí od výběru aktivity po její ukládání. Oproti dotykovým displejům dřívějších modelů, které jsem testovala (např. řadu Garmin Vívomove), se zdokonalil. Dříve jsem kritizovala reagování displeje na teplou vodu ve sprše, toto se mi za celou dobu testování u Venu 2 Plus stalo pouze jednou.

Tento model má po pravé straně z boku tři tlačítka, přes která vstupuji do menu, k aktivitám a mnoha praktickým funkcím. Záleží na tom, zda stisknu krátce, či tlačítko podržím. O některých z nich uslyšíte ještě níže.

Telefonování přes hodinky. Ano, už i Garmin

Přiznám se, že jsou to první hodinky, které používám a lze přes ně telefonovat; mají mikrofon i reproduktor. Přestože se cítím být dnešní, mám z toho trochu strach, a tak první hovory testuji v rámci rodiny. Jak to tak bývá, obavy byly zbytečné. Přijímání hovoru i hovor samotný jsou intuitivní a přenos kvalitní i když jsem ve vedlejší místnosti, než je telefon. Ale přiznám se, tuto funkci jsem si příliš neoblíbila. Nevýhodou totiž samozřejmě je, že slova volajícího slyší i mé okolí. Samozřejmě jdou s hodinkami spárovat sluchátka, ale ne vždy je má člověk zrovna v uších.

Na druhou stranu mi tato funkce mnohokrát ulehčila život, když mi někdo volal a nemohla jsem telefon doma najít (mám i přes den vypnutý zvuk na mobilu, vždyť vše mi oznámí hodinky na zápěstí). V dosahu jeho Bluetooth jsem tak mohla hovor přijmout přes hodinky a poté si mobil najít pomocí jejich chytré funkce. O tom ale v pasáži „vychytávky, které použijete“.

U nového modelu Garmin Fénix 7 a Epix 2 (čtěte recenzi Fénix 7 či Epix 2) je dotykový displej také, ale, a to pokládám za důležité, dá se volitelně vypnout a hodinky ovládat přes tlačítka, což se hodí během sportování. S takovou vychytávkou tady nepočítejte a občas tak můžete zažít nepříjemnost. Například: když spuštěnou aktivitu tlačítkem zastavíte, a chcete v ní ještě později pokračovat (zastavíte na semaforu, na limonádu během cyklovýletu), měli byste si dát pozor, abyste ji omylem jedním dotykem neuložili. (Funkci „obnovit aktivitu později“ jsem hledala marně.) Vylepšení ovládání jsem zaznamenala ve způsobu vymazání aktivity. To se sice dělá také dotykem, ale potvrdit musíte tlačítkem. K nechtěnému zrušení zaznamenaných kilometrů tak nedochází, a to je rozhodně fajn!

Baterie Venu 2 Plus

Za výdrž má tento model rozhodně plusové body. Garmin hlásí 8 hodin v režimu GPS s hudbou, 24 hodin v režimu GPS a až 9 dní v režimu chytrých hodinek. 

A teď trochu praxe. Při soustavném 24hodinovém měření tepu i oxymetru (trochu zbytečné, tady se dá baterie dost ušetřit), zapnutí všech notifikací, občasném telefonování, spouštění snímku zdravotního stavu a častém hrabání se v menu (to tak při testování bývá) mají hodinky reálnou výdrž 5 dní. Na chytré hodinky je to jednoduše víc než slušné. 

Vychytávky, které použijete

Výčet všeho, co hodinky umí, najdete v popisu na stránkách výrobce i u prodejců. Je toho tolik! Proto se zde zaměřím pouze na některé funkce, které využívám, když ne denně, tak často, nebo alespoň ráda. Mnoho z nich najdete i u dalších modelů, některé ne, na ty upozorním.

Vyhledání telefonu: pokud je telefon v dosahu Bluetooth, je neustále propojený s aplikací Garmin Connect. Díky tomu můžete využít „prozvonit mobil“, který se ozve, i když má ztlumené zvonění. Geniální. Mobilem zase můžete „prozvonit“ hodinky funkcí „Najít moje zařízení“. 

Platba kartou: je to služba, kterou nepotřebujete, dokud ji nezačnete používat. Od té chvíle vám už vždycky bude na hodinkách chybět, pokud tam nebude. Přiložit zápěstí hodinek k platebnímu terminálu v obchodě nebo dopravním prostředku je totiž jednodušší než hledat mobil. Obzvlášť, máte-li roušku a nefunguje tak Face ID – v tu chvíli ťukáte kód. Do hodinek kód zadáváte pouze jednou za 24 hodin, nebo po každém sejmutí hodinek ze zápěstí. Navíc jsou vždy „po ruce“ a platba funguje, i když zapomenete peněženku s kartou doma.

Tep ze zápěstí: senzor na spodní straně těla hodinek měří (ale nemusí, je to volitelné) neustále tep ze zápěstí. Díky tomu mohu zjistit, zda dnešní běhání bylo v aerobní zóně, sleduji také kvalitu svého spánku (zvýšený klidový tep signalizuje přicházející nemoc nebo přetrénování) a jak jsem na tom přes den s energií. Křivky odpovídají, zvýšený tep i stres odpovídal nástupu covidu, stres také prokázal mé napětí při hokejovém utkání Česko-Rusko.

Zkratka: pod krátký i dlouhý stisk prostředního tlačítka můžete přiřadit funkci, kterou chcete mít rychle dosažitelnou. Třeba platbu kartou nebo přehled zdravotních ukazatelů. 

Voice assistant: je to u Garminu novinka a najdete ji pouze u tohoto modelu. Přidržením středního tlačítka, kde je přednastavená zkratka z výroby, se spustí hlasový asistent. V mém případě jde o Siri, neboť vlastním iPhone, ale funguje i s Google a Bixby. Siri jsem doteď využívala sporadicky, spíše, když hledám aplikaci v mobilu/MacBooku, ale pro toho, kdo je na asistenta zvyklý, je možnost zadávání pokynů přes hodinky skvělou možností. Hodinky mi tak odpoví, kolik je hodin, v mobilu začne hrát Amy Winehouse na Spotify nebo se odešle z mobilu SMS, a to vše pouze mými hlasovými pokyny do hodinek, které jsou v tuto chvíli „prodlouženou rukou mobilu“. Vyzkoušela jsem to, baví mě to, ale zatím jsem nenašla zalíbení v aktivnějším používání.

Telefonování: i toto je nová funkce a najdete ji pouze u modelu Venu 2 Plus. Ačkoliv jsem ji nevyužívala aktivně (vytočit můžete jen kontakty uložené v aplikaci Garmin Connect nebo můžete vyťukat číslo ručně – nejjednodušší tak je požádat o hovor přes hlasového asistenta, který už operuje s kontakty uloženými v mobilu), musím přiznat, že skýtá určité pohodlí, například jsem nemusela při běhání tahat mobil z kapsičky a hovor rychle vyřídila přes hodinky. Stále ale nejde o hodinky se zabudovanou sim kartou a mobil musíte mít s sebou. 

Co ještě nabízí Venu 2 Plus ve zkratce

Bezpečnostní funkce při sportu (sledávání LiveTrack a detekce nehod), připojit bezdrátové snímače (hole, radar, rychlost), měření saturace kyslíku oxymetrem, frekvence dýchání, výškoměr, přehrávání hudby (Spotify, Dezeer) i úložiště hudby, výměnu řemínku za rychloupínací šíře 20 mm. Výčet sportovních aktivit je velký a co zde není, je možno si doinstalovat přes Connect IQ. Celý výčet možností hodinek najdete na stránkách výrobce.

Nevýhody Venu 2 Plus

Skutečně mi vadí jediná věc, absence funkce „obnovit později“. Není možné přerušit aktivitu s tím, že ji později „probudím“ a pokračuji v ní. Venu 2 Plus jsou hodinky s vysokými ambicemi. Svými funkcemi budí dojem více chytrých hodinek než sporttesteru, ale jejich sportovní možnosti využití jsou skutečně široké. A ještě k tomu vypadají k světu. Dle mého právem zaujmou velmi široké spektrum aktivních lidí a je škoda, že na výletě na kole při zastávce nemohu šetřit baterii právě touto funkcí. Navíc je tu při pauze riziko nechtěného uložení viz výše.

Zmíním zde pozitivum ale s výhradou: možnost snímku zdravotního stavu. Během dvou minut využijí hodinky měření všech zdravotních funkcí, které Venu 2 Plus umí, a to i variabilitu srdečního tepu (HRV – heart rate variability), která je v současnosti pokládána za pokrokovou možnost sledování stavu organismu. S tímto parametrem ale pracuje Garmin ve své aplikaci zatím nedostatečně, vysvětlivky vám nepomůžou se příliš zorientovat a moct s údaji pracovat dále, tak jako to umí využít například MySasy (testovali jsme zde). Je to jedna z nových funkcí u Garminu, a tak se snad dočkáme brzkého vylepšení.

Dočkali jsme se od Garminu prvních skutečně chytrých hodinek, které jsou nadupané funkcemi a po sportovní stránce nebudou stačit už jen velmi zapáleným hobíkům a profíkům, kteří dají přednost například mapám a ještě větší výdrži. I když na to, co Venu 2 Plus nabízejí, je výdrž proti konkurenci velmi dobrá. 

Garmin Venu 2 Plus
Vodotěsnost: plavání, 5 ATM
Výdrž: až 9 dní v režimu chytrých hodinek
Rozměry: pásek 20 mm, tělo 43,6 mm (velikostně tedy mezi modely Venu 2 a Venu 2s) link
Displej: AMOLED, rozlišení 460 x 460 px
Hmotnost: 51 g
Cena: 11 590 Kč

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky