Úvod TréninkBěžecký trénink Můj první triatlon: tréninkový plán na květen až srpen od trenéra ČTA a praktické tipy na první závod

Můj první triatlon: tréninkový plán na květen až srpen od trenéra ČTA a praktické tipy na první závod

od Magdaléna Ondrášová

Plavání, jízda na kole a běh. Triatlon láká mnoho hobby sportovců. Připravit se na první závod není tak jednoduché, jako když jde pouze o jednu disciplínu. Proto se hodí vědět jak na to. Díky radám oficiálního trenéra České triatlonové asociace Josefa Rajtra zjistíte, jak udělat z běžce triatlonistu.

Aby mohl být plán dostatečně návodný, je dobré směřovat k určitému cíli. To si před dvěma lety řekla naše redaktorka Barbora Topinková, přihlásila se na triatlon a oslovila odborníka, člena České triatlonové asociace, Josefa Rajtra. Vznikla tak série článků, která jasně určovala, co a jak trénovat v kterém období a jak ladit formu směrem k blížícímu se závodu.

Vy můžete aplikovat rady na svůj časový plán, nebo se přihlásit třeba na stejný závod, jako Bára před dvěma lety (CITY TRIATHLON v Karlových Varech se opět koná na začátku září). To už je na vás.

Triatlon pro začátečníky

V tomto seriálu jsou důležité dvě osoby. Kromě trenéra je to také autorka článků alias pokusný králík Bára Topinková. Nejde totiž pouze o plán, ale také o praktické zkušenosti, které při tréninku poznávala. Ale pozor, Bára nezačíná od nuly! I když se do světových tabulek nikdy nezapsala, svůj trénink stavěla na již odběhaných kilometrech, ale i plavání a lásce k cyklistice. Více se o Báře i Josefu Rajtrovi dozvíte v prvním článku níže:

Můj první triatlon I: Tréninkový plán na květen a rady k tomu

Jde se na to, trénink začíná. Kromě plánu na měsíc květen je třeba si vysvětlit základy, ze kterých budete čerpat i následující měsíce. Proč není dobré běhat se sluchátky, co nikdy nezapomenout před tréninkem a jak si poradit ve chvíli, kdy máme na dnešek plánovanou cyklistiku, ale povětrnostní podmínky nejsou příznivé. Lze to nahradit během? No jasně!

Můj první triatlon II: Tréninkový plán na červen aneb vzhůru na kolo!

V druhém tréninkovém článku, který obsahuje plán na červen, se Bára s trenérem zaměřili na cyklistiku. Tedy rady ohledně kola, nášlapů i celkového pojetí „nejezdit jak na pivo“. Nášlapy jsou vřele doporučovány, není to jen vymoženost profíků. Naopak posed profíků je asi něco, do čeho se úplně nepoložíte. Rukavičky, ponožky, sedět v sedle vpředu, vzadu? Na to vám odpoví článek níže:

Můj první triatlon III: Tréninkový plán na červenec, neopren a rady

Konečně se dostáváme k radám ohledně plávání, červencové počasí je pro to jak stvořené. Předpokládejme, že se do triatlonisty rodíte z běžce, případně běžce s kladným vztahem k cyklistice. Plavání tak bude vaše nejslabší disciplína. Tou také zůstane, ale nemusíte být zklamaní. Ztratit na ní jako hobík nemůžete tolik, jako na ostatních dvou. Pokud tedy kraul neumíte, klidně zůstaňte zatím u prsou. Jak tedy plavat a pořídit si neopren? Vysvětlí vám to v dalším článku níže, kde najdete i tréninkový plán na červenec:

Můj první triatlon IV: Trénink na srpen a pravidla depa

Tady už přituhuje. Máte poslední měsíc na trénování formy a jistě vás začínají trápit otázky, jak to na závodě funguje. Nemusíte se bát, i na tohle Bára s trenérem mysleli. Daleko důležitější jsou ale pravidla, která byste měli ovládat. Například, že kolo nesmíte použít (ani jako koloběžku) před startovní čárou cyklistické disciplíny, nebo že nesmíte přijmout pomoc od druhých. Pokud jste to tedy do teď neudělali, naučte se vyměnit duši vlastními silami. Jak je to s jízdou v háku? Týká se doping jen profíků? Můžu na kolo v plavkách? Čtěte a dozvíte se. A kromě jiného na vás samozřejmě čeká tréninkový plán na srpen:

Můj první triatlon V: Jak na první závod a tréninkový plán

To, co jste dosud natrénovali, by bylo dobré nepokazit jedním špatným rozhodnutím. Proto je dobré si předem promyslet, jak váš den D bude vypadat. A nejen ten, ale posledních několik dnů. Začít včas chystat „kupičku“, mít doma nakoupené správné jídlo, abyste to večer před závodem „nezabili“ těžkým steakem a celkově promyslet svoji závodní taktiku. Co vás může při závodě potkat či překvapit vám osvětlí trenér Josef Rajtr a přidává k tomu samozřejmě ladící tréninkový plán:

Můj první triatlon VI: Den D. Nepřecenit síly a závod si užít

Posledním článkem seriálu je reportáž. Tahle potvrzuje, že nejste největším smolařem na světě, ale takové věci se stávají i redaktorům, kteří píšou „triatlonovou realityshow“. Bára týden před závodem onemocněla. Ale i to ke sportu patří. Mohla tak ale na vlastním příkladu ukázat, jak se s takovou situací popasovala. Reportáží se loučíme a přejeme vám úspěšný trénink, spoustu zábavy při něm a třeba nám můžete na adresu redakce poslat vlastní reportáž, jak jste to zvládli vy!

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky