Úvod VybaveníBěhání Běžecké boty od nich zná každý, ale jak hraje adidas? Recenze adidas Z.N.E. 01

Běžecké boty od nich zná každý, ale jak hraje adidas? Recenze adidas Z.N.E. 01

od Karel Holub
sluchátka v akci

Svoje příznivce si najde. Sportovní sluchátka adidas Z.N.E. 01 odolají sportovní zátěži, potu i dešti, přináší však kompromisy. Otestovali jsme je při běhu.

Sluchátka adidas Z.N.E. 01 jsou bezdrátové pecky s integrovaným mikrofonem, takže vás nebude omezovat žádný zamotaný kabel a můžete je využít i pro telefonování. Sluchátka mají docela velkou hlavní část a bohužel nenabízejí žádnou možnost úpravy velikosti nebo tvaru, takže pokud vám nesednou, nemáte možnost jejich usazení v uchu výrazně změnit. U sluchátek tohoto typu bývá běžné, že v balení najdete několik sad gumových nebo silikonových nástavců, které vám umožní dokonalé usazení v uchu, ale nic takového u adidas Z.N.E. 01 není. Osobně jsem s tím neměl zásadní problém, ale v náročnějších situacích bych ocenil těsnější usazení.

Na adidas Z.N.E. 01 určitě zaujme jejich váha. Jsou velmi lehká a po chvíli zapomínám, že je mám v uších. Díky své nízké hmotnosti nemají tendenci reagovat na prudší pohyby hlavy a vypadávat. Stonek sluchátek má lehce texturovaný povrch a neklouže ani v mokrých prstech. Na jednom ze sluchátek je lehce embosované klasické logo adidas s nezaměnitelnými třemi proužky.

Hlava je kryta silikonovým návlekem, který je příjemný na dotek a pomáhá držet sluchátka v uchu. Celá konstrukce je dobře utěsněná pro vlhku a poskytuje možnost fungovat v náročných podmínkách tvrdého tréninku, potu, deště a občasné studené sprchy, která běžce může potkat. Na plavání v bazénu to samozřejmě není, ale určitě se nemusíte bát, že by se adidas Z.N.E. 01 utopily v slzách a potu.

Ovládání bezdrátových sluchátek

Ovládání adidas Z.N.E. 01 je opravdu jednoduché. Na obou sluchátkách máte možnost tří stejných povelů – play/stop, další skladba, předchozí skladba. Povely dáváte prostým dotykem na horní část sluchátka, nemusíte nic mačkat nebo hledat tlačítko. Obdobně můžete přijmout hovor. Na ovládání si zvyknete velmi rychle a funguje spolehlivě.

Má ale několik nevýhod, které vám budou znepříjemňovat život. Na sluchátkách nelze regulovat hlasitost. Musíte tak vždycky sáhnout po telefonu nebo hodinkách. A druhým nedostatkem je samovolné zapínání a vypínání přehrávání ve chvíli, kdy se snažíte sluchátka správně usadit do ucha. Tuhle akci nemáte v podstatě možnost provést bez kontaktu s dotykovým ovládáním a než sluchátka usadíte do uší, zapnete a vypnete přehrávání několikrát.

Posloucháte audioknihy nebo podcasty? Zvuk vás potěší

Zvuk je pro sluchátka samozřejmě zásadní parametr a tady bohužel adidas Z.N.E. 01 úplně nenadchne. Hlasitost je velmi dobrá a sluchátka dokážou poslat do hlavy i více hluku, než budete potřebovat. Dobré je i podání basové linky a hlubších tónů obecně. Zbytek zvukového spektra je spíš nevýrazný a plochý. Adidas Z.N.E. 01 rozhodně nejsou určená pro detailní, kritický poslech náročných hudebních žánrů, takže uživatel tak nějak očekává, že zvuk bude spíš kompromisní a tohle očekávání bohužel sluchátka nedokázala překonat. Zvuk ladila firma Zound, která stojí mimo jiné za zvukem legendárních Marshall a dalších, ale u adidas Z.N.E. 01 je zvuk opravdu spíš z kategorie „nenadchne, neurazí“.

Jeden z žánrů, kde sluchátka opravdu dobře slouží, je mluvené slovo. Pokud tedy při běhu nebo cvičení posloucháte knihy a podcasty, oceníte jejich jasný a srozumitelný přednes s dobrým odlišením detailů. U elektronické hudby můžete mít trochu problém s usazením sluchátek v uších tak, aby byly basy opravdu hutné a dobře definované. Hlavně při delší aktivitě mají sluchátka tendenci lehce se uvolnit a tím hůře přenáší basy. Rock, metal, punk a jiné hutnější žánry sluchátka přehrají slušně a nahlas, ale pokud máte svoje kapely a playlisty naposlouchané do detailu, bude vám pořád něco chybět.

Přednes je zkrátka plochý, bez výrazného rozlišení jednotlivých nástrojů a linek a celkový dojem je spíš klasická „zvuková stěna“ než poutavý přednes s množstvím detailů. Základní model adidas Z.N.E. 01 nemá aktivní potlačení okolního hluku a podle toho, jak se vám podaří sluchátka usadit do uší, bude prosakovat okolí do hudby, kterou posloucháte.

Baterie a krabička, ty vás potěší

Baterie má dostatečnou kapacitu, která vám bude stačit na většinu aktivit. Sluchátka vydrží až pět hodin na jedno nabití a dalších 20 hodin si dokážou dobít z přiloženého pouzdra, které má ve spodní části standardní USB-C konektor. Na krabičce také najdete LED kontrolku, která se při otevření rozsvítí a její barva signalizuje, kolik kapacity zbývá. Jasně zelená, zeleno-oranžová, červená – to jsou úrovně nabití baterie ukryté v pouzdru a jejich význam je, myslím, úplně jasný. Nabíjení je docela rychlé a z nuly na plnou kapacitu se dostanete během hodiny. Když vám dojde baterie v samotných sluchátkách, stačí pár minut v krabičce a můžete poslouchat další hodinku.

Samotná krabička je hezky vyvedená a její povrch je podobně texturovaný jako tělo sluchátek. To je příjemné na dotek a hlavně neklouže ani ve zpocených rukách. Otevírání a uzavírání funguje dobře, neměl jsem pocit, že by mělo tendenci lámat se, nebo se snadno rozbít. Pro sluchátka je v pouzdru tvarovaný prostor a s umístěním do krabičky vám pomůže lehká magnetická síla, která nasměruje sluchátko do jeho přihrádky.

Hodnocení bezdrátových sportovních sluchátek adidas Z.N.E. 01

Tento model může být relativně dobrou, cenově dostupnou volbou pro aktivní sportovce, kteří nehledají precizní přednes zvuku. Silnou stránkou je jejich nízká hmotnost a dobrá odolnost proti potu a mokru. Dobře vypadají, je na nich logo adidas, umí hrát dost nahlas a baterka vydrží slušných pět hodin.

Naopak zvuk je spíš nevýrazný a plochý, ovládání má drobné nedostatky a nemáte žádnou možnost doladit usazení sluchátek do uší. Pokud máte spíš menší uši, dobře si adidas Z.N.E. 01 vyzkoušejte, protože můžete mít opravdu problém s jejich spíš většími rozměry. Já jsem si testování těchto bezdrátových sluchátek užil hlavně při poslechu mluveného slova na delších bězích a hlasitého punku u tempových tréninků. Jsou tak lehká a pro mně osobně tak pohodlná, že jsem na ně několikrát téměř zapomněl a mohl se soustředit jen na běh v doprovodu dobrého soundtracku. Ojediněle se mi stávalo, že se sluchátko uvolnilo z ucha kvůli velkému množství potu při intervalovém tréninku v teplém počasí.

adidas Z.N.E. 01

  • Bezdrátová sluchátka s mikrofonem
  • True Wireless pecky
  • Certifikace IPX4
  • Výdrž baterie 5h + 20h dobití z krabičky
  • Připojení přes Bluetooth 5.2
  • Nabíjení USB-C nebo bezdrátově
  • Cena 2 499,- korun

Pozitiva

  • Nízká váha a pohodlné nošení
  • Odolnost proti vodě a potu
  • Dostatečná výdrž baterie

Negativa

  • Nemají nástavce pro doladění velikosti a usazení do uší
  • Zvuk je plochý a bez detailů
  • Nemají regulaci hlasitosti
  • Ovládání se spouští při usazování do uší

 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky