Úvod VybaveníBěhání Recenze: Dokonale vtáhnou do scény, sluchátka na běhání Sennheiser Sport true wireless

Recenze: Dokonale vtáhnou do scény, sluchátka na běhání Sennheiser Sport true wireless

od Karel Holub

Značka Sennheiser patří ke stálicím na hvězdném nebi sluchátek a je pověstná skvělým zvukem a provedením. Sportovní bezdrátová sluchátka Sennheiser Sport true wireless jsou pravověrnými zástupci této značky a jak už název napovídá, zaměřují se na sportovně založené uživatele. Otestovali jsme, jak hrají a jak se s nimi běhá.

Design a provedení sportovních sluchátek

Sennheiser Sport true wireless patří do kategorie plně bezdrátových pecek se zvýšenou odolností proti vlhkosti a potu. V balení najdete poměrně velkou dobíjecí a transportní krabičku, samotná sluchátka, velké množství nástavců a upevňovacích adapterů a samozřejmě taky kabel pro dobíjení.

Velikost krabičky pro dobíjení a bezpečné přenášení sluchátek mě docela překvapila a rychle jsem zjistil, že je úměrná velikosti samotných sluchátek, které rozhodně patří k těm větším na trhu. Rozměr krabičky je pro vás stěžejní například ve chvíli, kdy si plánujete vzít na běh nejen samotná sluchátka, ale i pouzdro. Ne snad že by vám utrhlo kapsu, ale nějaké to poskakování a obavy ze ztráty by mohly být na místě. Je k němu ale možné připojit provázkové poutko pro lepší zajištění proti ztrátě. Pak stačí cvaknout pouzdro na karabinku, která často bývá ve vnitřní kapse batohu nebo běžecké vesty a máte o starost méně.

Povrch pouzdra je jemně texturovaný a neklouže z ruky, ale docela dobře se na něj chytá mastnota a pot, takže se poněkud rychle ušmudlá. V přední části je indikátor nabití akumulátoru, který svítí různými barvami podle toho, kolik šťávy ještě zbývá v pouzdru pro dobití sluchátek. Vnitřní prostor je tvarovaný podle sluchátek a obě šachty jsou mírně magnetické pro lepší umístění a zadržení pecek proti vypadnutí.


Samotná sluchátka jsou docela cvalíci, kteří se v uchu jen tak neztratí. Pro uživatele s menšíma ušima můžou být rozměry Sennheiser Sport true wireless lehce za hranou pohodlnosti a rozhodně bych sluchátka doporučoval vyzkoušet, zda vám dobře sednou. Pro pohodlné a pevné usazení do ucha nabízejí Sennheiser Sport true wireless několik druhů nástavců – jak pro samotné koncovky, které vedou do zvukovodu, tak adaptéry s háčkem – pro uchycení do boltce.

Koncovky do zvukovodu jsou dodávané ve dvou různých typech a od každého typu jsou v balení tři velikosti. První typ koncovek je pro lepší odstínění okolního hluku a druhý naopak poskytuje lepší vnímání okolí. Je tedy na vás, jestli se chcete více utěsnit, nebo spíš stále vnímat, co se děje kolem. Neměl jsem žádný problém najít velikost, která mi dobře sedne, izoluje okolní hluk a zároveň netlačí při dlouhém nošení. Materiál nástavců je příjemný na dotek a nemá tendenci chytat a držet nečistoty, snadno se čistí.

Adaptéry pro usazení do boltce připomínají gumové prstýnky s větším nebo menším háčkem. Nasune se na sluchátko a následně se háček umístí do prostoru pod chrupavku na vnějším obvodu boltce. Pomáhá tak k lepšímu usazení sluchátka, ale pro některé uživatele to nebude nutné. Pecky drží dobře i bez adaptéru a jejich použití je spíš o lepším pocitu při prudkých pohybech nebo otřesech.

Sennheiser Sport true wireless mají zvýšenou odolnost proti vodě a prachu, což je dáno sportovním určením. Ne, nejsou vodotěsná, ale pot a nějaký ten deštík by jim neměly ublížit. Konstrukce působí opravdu důvěryhodně a během testování jsem neměl žádné problémy s vlhkostí, ani pocit, že bych sluchátka snadno utopil v potu.

Na vnitřní straně obou sluchátek je drobná vícebarevná dioda, která indikuje stav sluchátka. Po vyjmutí pecky z pouzdra svítí červeně a po připojení ke zdroji zvuku změní barvu na modrou. Těsně vedle diody najdeme dobře čitelné označení levého (L) a pravého (R) sluchátka a taky dva lesklé body nabíjecích konektorů.

Jak hrají Sennheiser Sport true wireless?

Oooooo, ty hrají tak krásně! Přesně taková byla moje reakce při prvním zvukovém testu Sennheiser Sport true wireless. Na rovinu přiznávám, že jsem dlouhodobý fanoušek zvuku, který je pro Sennheiser typický a mám rád jejich přirozené, neutrální podání většiny žánrů. Pecky Sennheiser Sport true wireless nejsou vyjímkou a jejich zvuk je detailní, přesný s dobrým prostorovým podáním, pevnými basy a skvěle vyváženými středy a výškami. Co víc by si mohl hudbymilovný sportovec přát, že.

Sluchátka jsem testoval na svých oblíbených playlistech a protočil přes ně muziku od vážné, přes jazz a blues, až po rock, metal a elektroniku. Nenašel jsem nic, kde by tahle sluchátka zaváhala v přednesu nebo detailu. Dokonce ani akustické koncerty neztrácejí nic na živosti podání a sluchátka vás dokonale vtáhnou do scény. Vůbec se nemusíte bát použít Sennheiser Sport true wireless pro detailní poslech v klidu potemnělého pokoje, praskajícího krbu a sklenky portského. Pro skutečný kritický poslech samozřejmě nejspíš sáhnete po sluchátkách s jinou konstrukcí, ale ve třídě bezdrátových pecek jsou Sennheiser Sport true wireless opravdu silným hráčem s velkým hudebním srdcem.

Přes Sennheiser Sport true wireless je samozřejmě možné i odbavit hovory. Kvalita zvuku je i tady velmi dobrá, a to jak ze sluchátek, tak z mikrofonů. Při testech nebyl problém ani při telefonování za běhu a ve větru. Protějšek mě slyšel dobře a bez výrazného rušení.

Adaptable Acoustics a potlačení hluku

Jak je to se schopností Sennheiser Sport true wireless potlačit okolní hluk a co umí nabídnout technologie Adaptable Acoustics? Marketing Sennheiser může být v některých popisech poněkud zavádějící. Sennheiser Sport true wireless nemají aktivní potlačení okolního hluku. Technologie Adaptable Acoustics pak kombinuje dva druhy koncovek (modré a černé) pro větší nebo menší odstínění hluku z okolí.

Sennheiser slibuje, že modré koncovky dovolí uživateli nerušený poslech při stále dobrém vnímání zvuků z okolí, a přitom má tento typ koncovek eliminovat zvuky jako je vlastní dech nebo kroky. Černé nástavce pak mají nabídnout lepší odstínění od okolí a ještě soustředěnější poslech. Oba typy koncovek fungují dobře, ale s aktivním potlačením hluku, který najdeme u konkurenčních sluchátek, se to nedá srovnat. Říkat dvěma různým typům pryžových nástavců „technologie“ a opatřit je nálepkou „Adaptable Acoustics“ je prostě jen marketingový způsob, jak získat pozornost zákazníka.

Parametry zvuku je možné měnit v přidružené mobilní aplikaci. Tu si můžete stáhnout jak pro Apple, tak Android a najdete v ní nejen volbu zvuku, ale zároveň i možnost aktualizovat firmware sluchátek. Nastavení zvuku vám nabídne jak klasický ekvalizér s nakonfigurovanými žánry a speciálním nastavením pro mluvené slovo, tak volbu režimu pro větší nebo menší vnímání okolního hluku. Osobně jsem mezi nimi nenašel velký rozdíl, kromě mírně odlišné modulace zvuku hlavně v basové lince. Aplikace také ukazuje stav baterie sluchátek a seznam připojených zařízení.

Ovládání a baterie

Sennheiser Sport true wireless mají dotykové ovládání na obou peckách a poklepáním je možné volit jednotlivé funkce. Snadno tak můžete ovládat přehrávanou hudbu nebo přijímat hovory. Ovládání rozeznává jednoduché, dvojité a trojité poklepání a v aplikaci je možné si jednotlivé povely přizpůsobit a navázat na vlastní funkce. Pecky reagují na dotek s dobrou citlivostí, ale zároveň bez přehnaných reakcí nebo náhodných překlepů.

Výdrž baterie je skvělá a měla by stačit i při opravdu dlouhých aktivitách. Samotná sluchátka vydrží na jedno nabití hrát až devět hodin a dobíjení z pouzdra umí celkovou výdrž posunout až na 27 hodin. Doba pro plné nabití pouzdra se pohybuje kolem 90 minut. Celkově se výdrž baterie pohybuje v nadprůměrných hodnotách oproti konkurenci v daném segmentu a měla by být dostatečná pro většinu uživatelů a situací.

Celkové hodnocení

Pokud žijete sportem, jste nároční na dobré podání zvuku a nechcete se nechat svazovat dráty, pak mohou být Sennheiser Sport true wireless přesně pro vás. Hrají skvěle a dokáží živě a poutavě podat jakýkoliv žánr. Nemusíte se za ně stydět ani při detailním poslechu v klidu a při aktivním pohybu vám nabídnou správný poměr odstínění od okolního hluku při zachování pozornosti k tomu, co se kolem vás děje. Pozor by si měli dát lidé s menšíma ušima a dobře si vyzkoušet, jestli jim tento model sedne. A také ti, kteří hledají aktivní potlačení okolního hluku, protože to Sennheiser Sport true wireless opravdu nenabízí, ačkoliv by to z některých marketingových formulací mohlo tak vypadat. Sennheiser Sport true wireless nejsou úplně laciná sluchátka, ale za svojí cenu nabídnou spoustu muziky, kvalitní zpracování a dobrou výdrž na baterii. A hlavně ten zvuk, ten prostě chcete zažít.

Základní parametry

  • bezdrátové pecky s mikrofonem
  • zvýšená odolnost proti vodě a prachu (IP 54)
  • Bluetooth 5.2
  • baterie 9 h + 18 h z pouzdra
  • frekvenční rozsah 5 Hz – 21 kHz
  • hmotnost 55 g
  • doporučená cena 3 349,- Kč

Pozitiva

  • vynikající zvuk s vysokou úrovní detailů a skvělým podáním prostoru
  • zvýšená odolnost proti vodě, potu a prachu
  • množství adaptérů pro uchycení v uchu
  • dobrá výdrž baterie

Negativa

  • nemají aktivní potlačení okolního hluku
  • pro někoho mohou být příliš velká
  • relativně velké a robustní pouzdro

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky