Úvod VybaveníBěháníSporttestery NOVINKA: Garmin Enduro 2 jdou po krku legendárnímu modelu Fénix. Na kompromisy zapomeňte 

NOVINKA: Garmin Enduro 2 jdou po krku legendárnímu modelu Fénix. Na kompromisy zapomeňte 

od Karel Holub

Překvapení, Garmin Enduro 2 si bere to nejlepší ze dvou oblíbených řad hodinek. Na světě je další skvělý sporttester legendární značky určený především pro ty, kdo chtějí opravdu dlouhou výdrž baterie, špičkové funkce a vysokou odolnost. 

Předchozí model Enduro se představil v roce 2021 a rychle si našel svoje věrné uživatele a fanoušky, kteří neváhali obětovat některé funkce, které by mohli najít u řady Fénix, výměnou za fantastickou výdrž baterie na jedno nabití. Garmin dlouho nečekal a přišel s modelem Enduro 2, který samozřejmě má za úkol navázat na dobré jméno jedničky a zároveň určitě potěší fanoušky tím, že ani zdaleka nedělá kompromisy na straně špičkových funkcí. 

Garmin Enduro 2 zbobí skvělé materiály

Nový model je určený dobrodruhům, kteří neváhají jít až na konec světa a tomu odpovídají i materiály, ze kterých je vyrobené pouzdro hodinek. Titan a safír. Materiály jak z dílny antických bohů, ale Garmin je použil už u modelu Fénix 7 a pro Enduro 2 se zdají být optimální volbou. 

Oproti předchozímu modelu nenajdeme u dvojky ocelovou verzi a odpadne tak rozhodování, jaké pouzdro zvolit. Enduro 2 nabídnou 1,4“ displej a velikost pouzdra 51 milimetrů. Váha mírně narostla na 70 gramů (samotné pouzdro 64 gramů) proti 61 gramům předchozí verze Enduro a stále se pohybuje na hodnotě, která je v segmentu hodinek s vysokou odolností a kapacitou baterie běžná. 

Ve srovnání s modelem Garmin Fénix 7x je dokonce o 19 gramů nižší, i když tady Enduro 2 trochu klame tělem. Samotné tělo je totiž o tři gramy těžší než u modelu Fénix 7x a o úsporu hmotnosti se postará nylonový pásek UltraFit Band, který je typický právě pro řadu Enduro. V krabičce k němu najdete i klasický QuickFit pásek, takže je můžete měnit dle libosti a příležitosti.

Mapy i dotyku vítejte

Spolehlivé ovládání hodinek zajistí pětice tlačítek, ale využít můžete i dotykový displej tak, jak to známe i z jiných modelových řad Garmin. Oba způsoby ovládání mají své výhody, ale zejména pro práci s mapou je dotykové ovládání pohodlnější.

A tady snad všichni příznivci řady Enduro pořádně zbystřili. Mapa? Ano! Čtete dobře. Garmin Enduro 2 konečně přináší plnohodnotné mapové podklady stejně jako je najdeme u řady Fénix nebo některých modelů Forerunner. Těšit se tak můžete na TopoActiv a lyžařské mapy. Pro správnou polohu v mapě, přesnou navigaci a záznam trasy má Enduro 2 nově multi-band GPS stejně jako řada Fénix 7. Přesné GPS senzory navíc vylepšuje technologie SatIQ, která by měla zajistit skvělou přesnost navigace a záznamu v jakémkoliv terénu a zároveň udržet spotřebu baterie na co nejnižší úrovni. Jde tak o další sadu funkcí, které jasně prozrazují, že tyhle hodinky míří hlavně do řad vyznavačů adventure race a etapových závodů v divočině. Pro jejich potřeby má Enduro 2 speciální aplikaci uznanou a potvrzenou k použití v prestižním seriálu Adventure Racing World Series.

Garmin Enduro 2 mají úžasnou baterii

Stejně jako předchozí model je také Enduro 2 vyladěný pro co nejdelší výdrž baterie na jedno nabití. S dobíjením v průběhu aktivit pomáhají solární články umístěné v lunetě hodinek a podobně jako u předešlého modelu je pro nízkou spotřebu optimalizovaný i software hodinek. Enduro 2 tak slibují 34/46 dní v režimu smartwatch. 

Delší hodnota je s využitím solárního dobíjení za předpokladu, že strávíte každý den aspoň tři hodiny na přímém slunci. V režimu měření (GPS only) pak Enduro 2 zvládne měřit vaše aktivity 110 hodin, resp. 150 hodin s využitím soláru. A v expedičním režimu můžete cestovat kolem světa jako slavný pan Fogg, protože Enduro 2 budou vaši cestu měřit celých 77 dní nebo dokonce neuvěřitelných 172 dní, když jim dopřejete dostatek sluníčka. 

A když slunce nesvítí, posvítí vám na cestu nové Enduro 2. V těle hodinek najdete výkonnou LED svítilnu, která umí svítit jasným, bílým nebo červeným světlem. Podobnou má i řada Fénix 7x, ale Enduro 2 umí svítit dvakrát silnějším světlem. Místo předního světla na kolo to ještě pořád nebude, ale jinak už tahle svítilna dokáže dobře posloužit při průchodu nočním lesem, nebo třeba při prolézání tunelů.

Pro ještě lepší navigaci v terénu využívá model Enduro 2 novou funkci Nextfork Map Guide, která vám i bez aktívní navigace ukáže vzdálenost k další křižovatce a také název stezky, kterou budete křížit. Dovedu si dost dobře představit, že hlavně u dlouhých závodů v neznámém terénu je to opravdu dobrý pomocník. 

Kondice a zdraví pod drobnohledem

O sledování vaší kondice a zdravotního stavu se stará paleta pokročilých metrik schovaná pod názvem Health snapshot tak, jak je můžete znát z některých dalších řad Garmin. 

Měření samozřejmě vychází z optických senzorů a zahrnuje údaje o srdečním tepu, okysličení krve, HRV a odvozených hodnot jako jsou úroveň stresu, nebo předpokládaná doba regenerace. Stačí tak pravidelné dvouminutové měření a v přidružené aplikaci Garmin Connect můžete sledovat klíčové parametry svého zdraví a kondice, které vám pomohou lépe trénovat, regenerovat a závodit. Optický senzor umí měřit tep i pod vodou a můžete tak mít přehled o svojí tepové frekvenci i při plavání nebo jiných vodních sportech. 

Predikce vašeho výkonu

Zejména na běžecké závody se pak zaměřují funkce Grade-adjusted pace a Visual Race Predictor. Grade-adjusted pace může pomoc s plánováním tempa v členitém terénu. Kdo běhá v kopcích, dobře ví, že předvídat tempo není úplně snadné a Enduro 2 ho dokáže spočítat za vás. Visual race predictor pak odhaduje, jaký čas byste mohli zaběhnout na tradičních distancích a zároveň poskytuje vizuální přehled dlouhodobého trendu v závislosti na vašich aktivitách a tréninku. Můžete tak pravidelně sledovat, jestli váš trénink přispívá k zlepšení závodního času, nebo vás spíš oddaluje od osobního rekordu. 

Garmin Enduro 2 samozřejmě nabízí celou řadu aplikací pro měření sportovních aktivit. Najdete tady snad všechny svoje oblíbené sporty a to včetně tzv. HIITu (high intesity interval training). Pro dlouhé závody nechybí režim ultra, který nejen pomůže optimalizovat spotřebu baterie, ale také změří dobu na občerstvovačkách a některé další parametry, které jsou pro vyznavače ultra závodů zajímavé. S rozvržením tempa závodu pomáhá také funkce Pacepro, kterou známe z předchozí verze a ostatních modelů Garmin. 

A aby náhodou někdo neřekl, že Enduro 2 nabízí za ty peníze málo muziky, můžete si na nich nově spoustu muziky pustit. Využít tak můžete služby jako Spotify, Deezer nebo Amazon Music a uložit si svoje oblíbené hity přímo do hodinek. Pak stačí připojit bezdrátová sluchátka a můžete vyrazit na další expedici s tím správným soundtrackem v uších.

Dlouhé dobrodružství na prvním místě

Zdá se, že Garmin vyslechl touhy a přání příznivců modelu Enduro a do nového modelu Enduro 2 nabalil pořádný balík funkcí. Rozhodovaní mezi Enduro 2 a Fenix 7 bude docela složité a bude záležet na tom, kolik peněz chcete do hodinek investovat a na jaké aktivity je využijete. Zatímco Fénix 7 míří tradičně na vyznavače širokého spektra outdoorových aktivit, Enduro 2 si zřejmě najde příznivce hlavně v řadách závodně zaměřených dobrodruhů, kteří potřebují přesnou navigaci, dlouhou výdrž baterky, vysokou odolnost a mají v peněžence 26 990 Kč.

1 komentář

Honza 22. 8. 2023 - 14:53

Ahoj.
Drží Garmin shodné aktualizace FW pro FENIX 7 PRO a ENDURO2 nebo dává novinky jen do FENIX 7 PRO? Děkuji

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky