Pelmel: Luxusní sporttester za 60 tisíc i magický výkon jednoho z nejlepších cyklistů světa

Přečtěte si, jak se mladý, nebojácný hrdina vydal po Cestě hrdinů SNP, aby pomohl šikovné dívce. Dozvíte se taky, jak se jezdí rekordní double na cyklistické dráze a jak se běhá havajský maraton na platformách, za které by se nestyděl ani zpěvák kapely Kiss. Je tu další pelmel ze světa vytrvalostního sportu včetně pár typů na nové hračky pro technicky založené sportovce.

Filippo Ganna a jeho rekordní double

Cyklistická hodinovka je disciplína, ze které vás bolí nohy, i když se na ni jen díváte v televizi. Pro ty, co ji zkusili je to často zážitek, který už v životě nechtějí opakovat. Hodinovka bolí. Bolí opravdu hodně a je to 3 600 sekund čistého utrpení, kdy svaly hrozí prasknutím a plíce volají o trochu víc kyslíku.

Ale hodinovka je i legendární záležitost, která dovoluje nejlepším z nejlepších zapsat se natrvalo do historie cyklistiky. A právě o takový zápis se pokusil i Filippo Ganna, který jezdí za team Ineos. Ganna uspěl a překonal rekord svého teamového kolegy Daniela Bighama. Rekord posunul o 1,244 km a nový rekord tak má hodnotu 56,792 km. Podařilo se mu tak dokonce překonat i letitý rekord legendárního Chrise Boardmana, který pro svůj pokus použil kolo s představcem na řídítkách, které mu umožnilo jet v pozici „superman“. UCI následně zpřísnila pravidla a tento posez na kole není při hodinovce povolený.

Ganna tak dokázal, že když je to v nohách, nemusí to být v kole. Chris Boardman pak jeho pokus na Twitteru okomentoval slovy: „Gratuluji Filippo. Už čtvrt století jsem se na žádnou hodinovku nedíval, ale dneska jsem rád, že jsem si ji naladil, protože to byla krásná záležitost.“ No, řekl bych, že Ganna to viděl podobně, jen ho asi víc bolely nohy, odpověděl: „Díky legendo, rád jsem převzal tvé žezlo!“

Myslíte si, že si po úspěšné hodinovce dal Ganna pokoj? Nedal. Netrvalo to ani týden a zajel nový světový rekord v individuální časovce na 4 000 metrů. Na světovém dráhařském šampionátu ve Francii prolomil jako první člověk hranici čtyř minut a zajel čas 3:59:636 min.

Britský týdeník The Guardian po překonání světového rekordu Gannu citoval: „Byl to úžasný týden. Snažil jsem se udělat rekordem na hodinovce něco mimořádného a splnil jsem si tak jeden ze svých snů. Také jsem se pokusil o individuální stíhací rekord. Podařilo se mi to a teď je čas to oslavit a trochu se zotavit, protože tohle byla opravdu intenzivní sezóna.“ Taky si myslím a doufám, že aspoň některé rekordy nechá Filippo ostatním cyklistům.

Tomáš Štverák po Cestě hrdinů SNP

Tomáš Štverák je ultra běžec menšího vzrůstu, ale velikého srdce. To ostatně dokázal i při nedávném pokusu o zdolání opravdu dlouhé trasy po Cestě hrdinů SNP. Je to turistická stezka na Slovensku, na které se mimo jiné běhá individuální výzva o nejrychlejší zaznamenaný čas (FKT). Tomáš se rozhodl pokořit 770 km s převýšením větším než 30 000 m, aby pomohl vybrat peníze na podporu Adélky Sekyrové, které je 21 let a od narození se potýká s dětskou mozkovou obrnou.

Adélka se pohybuje na invalidním vozíku, ale přesto sportuje a jejím největším koníčkem je atletika pro vozíčkáře. Její parádní disciplínou je hod kuželkou do dálky, což je alternativa hodu diskem nebo oštěpem. Tomáš se rozhodl Adélce pomoc vybrat peníze na dofinancování výpravy na MS juniorů v Portugalsku, a to tak, že zkusí překonat rekord na Cestě hrdinů SNP. Starý rekord měl hodnotu 6 dní a 20 hodin. Tomáš se na cestu vydal 3. října a švihal od samého začátku, co mu nohy stačily. Do cíle se dostal za 6 dní 19 hodin a 15 minut. Nový rekord se podařil! A hlavně se díky tomu podařilo zatím vybrat téměř 150 000 Kč a sbírka stále pokračuje.

Zwift smart hub

Počasí se horší a cyklisté pomalu ale jistě zalézají do garáží, sklepů, komor a obýváků, kde se v potu tváře připravují na další sezónu na milovaných nebo nenáviděných trenažérech. Firma Zwift nedávno představila inteligentní trenažér Zwift Hub, který může být opravdu dobrou volbou, pokud vybíráte chytrou a zábavnou možnost, jak se přes zimu udržet v kondici.

Zwift je známá virtuální platforma pro cyklisty a běžce, kde můžete závodit s lidmi z celého světa, kteří jsou podobně postižení cyklistikou jako vy a nedají si pokoj ani v zimě a ošklivém počasí. Chytrý trenažér Zwift Hub vám usnadní montáž kola, protože se dodává rovnou s kazetou a dokonce si můžete vybrat, jaký typ kazety chcete. Umí měřit výkon a výrobce slibuje přesnost měření s odchylkou menší než 2,5 %. A také vám nabídne simulaci stoupání až se sklonem 16 % a to už jsou v této kategorii chytrých trenažérů opravdu dobré hodnoty.

Zwift Hub se prodává za 499 eur a směle si tak může vyskakovat na konkurenci od Elite nebo Wahoo. Za relativně málo peněz nabídne tolik muziky, až vás z toho budou nohy bolet. A o to přeci jde.

Kona-maraton na platformách

Hawaiský Ironman Kona je legendární závod, který chce zkusit snad každý triatlonista a každý profík touží po vítězství. Letošní ročník vyhrál Gustav Iden, a to ve velkém stylu. Pro Idena to byla havajská premiéra, ale rozhodně si nevybral nováčkovskou daň. Mezi favority ostatně patřil už před závodem a svoji formu rozhodně potvrdil, když svým vítězstvím zároveň překonal traťový rekord z roku 2019. Gustav Iden dokončil ironmanskou trať v čase 7:40:24h a rekord tak překonal o 11 minut. A hned se roztočila drobná kontroverze kolem jeho bot.

Iden zaběhl závěrečný maraton v čase 2:36:14 h a vylepšil tak rekordní čas na tomto úseku o více než tři minuty. Na nohách měl prototyp bot ON Cloudboom Echo 3, který zatím nejde běžně koupit. Tyhle boty vypadají na první pohled trochu těžkopádně, protože mají relativně vysokou vrstvu pěny v mezipodešvi. Výška platformy je podle vyjádření výrobce pět centimetrů – to je v rozporu s pravidly atletické federace. To znamená, že na klasickém maratonu by tyhle boty byly zakázané.

A jak je to v triatlonu? Tam je to vždycky trochu jinak. Obvykle se pravidla řídila stejnými předpisy jako u klasického maratonu, ale jelikož se kvůli novým konstrukcím bot aktuálně atletická federace radí, co má a nemá být povoleno, došla triatlonová federace k názoru, že je lepší pravidla spojená s obuví zrušit. Takže zjednodušeně řečeno je možné Ironman běžet v čemkoliv vás napadne. A proto ani pět centimetrů vysoká platforma Gustava Idena při ironmanovi v Koně není žádný problém a výsledek je platný.

Suunto 9 Peak Pro

Společnost Suunto uvedlo novou, vylepšenou verzi svého top modelu Suunto 9 Peak Pro. Hodinky mají krásný, čistý design z kvalitních materiálů a s dokonalým zpacováním, jak je u Suunto zvykem. Výrobce také slibuje osazení zatím nejrychlejším procesorem, jaký u svých hodinek použil a s tím spojené super rychlé a přívětivé uživatelské prostředí.

Zajímavé může být i to, že jde o uhlíkově neutrální hodinky, takže výrobce zaručuje, že plně kompenzuje uhlíkovou stopu spojenou s jejich výrobou. Můžete je tak nosit s klidným svědomím, že jste jejich pořízením nepřispěli k oteplování planety. Pro většinu uživatelů budou asi zajímavější parametry jako opravdu dlouhá výdrž baterie (až 40 h s plnou přesností GPS), odolnost na úrovni armádních standardů, nebo přesná GPS (i když tady Suunto zatím nenabízí multi-band).

Suunto 9 Peak Pro začínají na ceně lehce přes 12 000 Kč a na titanovou verzi si připravte skoro 15 500 Kč. Za přijatelné peníze tak můžete mít designově vydařené, kvalitní hodinky, které nabídnou nový procesor a osvědčenou kvalitu, ale lehce pokulhávají za špičkou, kvůli absenci pokročilých metrik a multi-band GPS.

Garmin Marq 2

Garmin nejspíš nechce jen nečinně sledovat, jak mu bohaté manažery se sportovním duchem vesele přebírá Apple a jeho Watch Ultra a představil pokračování špičkové řady Marq 2. Hodinky z této řady jsou postavené na technologiích, které najdeme u modelů z řady Fénix 7, ale zabalené do exkluzivního designu a materiálů. Řada Marq 2 zahrnuje pět luxusních modelů a vybírat tak můžete z hodinek pro atlety, piloty, golfisty, dobrodruhy nebo lodní kapitány. A podle toho, čím se zrovna cítíte být, je potřeba taky připravit rozpočet.

Nejlevnější je model pro atlety, který pořídíte už za krásných 47 990 Kč. Naproti tomu pilot si bude muset připlatit a hodinky ho vyjdou na 62 990 Kč. Všechny modely jsou vybavené krásným, dotykovým AMOLED displejem, pouzdrem z titanu a exkluzivními řemínky. Některé modely mají také speciální funkce spojené s určením hodinek. Řada Marq 2 je opravdu spíš pro ty, co se chtějí odměnit, než pro sporťáky a dobrodruhy, kteří neváhají dát svým hodinkám pořádně zabrat. Pokochat se ale může každý. Tedy aspoň pohledem na fotky a nabušené specifikace. O historickém vývoji řad hodinek Garmin jsme psali zvlášť v tomto článku.

Podobné příspěvky

Andrea: od kukuřičných lupínků ke stejku. Tohle je moje cesta k low carb

Poměřte síly s Pogačarem: vydejte se na kole do biatlonového ráje v Pokljuce

ADVERTORIAL Poběž napříč republikou!