Úvod Inspirace Razantní zdražení oblíbené sociální sítě a žena, která překonala běžecký rekord. Novinky ze světa sportu jsou tu

Razantní zdražení oblíbené sociální sítě a žena, která překonala běžecký rekord. Novinky ze světa sportu jsou tu

od Karel Holub

Zařízení, které bude hlídat fair-play na závodech triatlonistů, cyklista, který se projezdil z obýváku až do profi stáje, závod v tunelu, běžecká rekordmanka a zdražení oblíbené běžecko-cyklistické sociální sítě. Přečtěte si pelmel novinek ze světa sportu.

FKT na nejvyšší vrchol jižního pólu

Fernanda Maciel si nedávno střihla solidní běh proti kopci. Ten kopec se jmenuje Mount Vinson, jeho vrchol je ve výšce 4892 m nad mořem a nachází se v Antarktidě, přibližně 1 200 km od jižního pólu. Fernanda stanovila rekord v podobě nejrychlejšího známého času výstupu, který má hodnotu 6 hodin a 40 minut.

Fernanda se narodila roku 1980 v Brazílii a v roce 2018 se přestěhovala do Chamonix, kde pilovala svoje schopnosti a dovednosti na poli ultratrailových běhů. A že umí běhat, potvrdila na dalších kopcích, které patří do takzvaných Sedmi vrcholů, když si zapsala rekordní časy třeba na Aconcagua v Argentině nebo na Kilimandžáru v Tanzanii.

Pokus o zdolání Mount Vinson byl extrémně náročný, a to nejen kvůli vysoké nadmořské výšce, ale hlavně kvůli nízkým teplotám, které se pohybovaly mezi -30 a -50 stupni Celsia. Místy je navíc dost náročný terén, který vyžaduje spíše lezeckou techniku, než hbité nohy trailových běžců. Na vrcholu se dlouho neohřála a rovnou běžela zpátky dolů. Celá cesta pak trvala 9 hodin a 41 minut. Fernanda tak vlastně stanovila dva nové rekordy – výstup na vrchol a celková trasa (výstup a návrat).

Další cíl, který si Fernanda stanovila, je nejvyšší hora světa. Chce vyběhnout na Mt. Everest a stanovit nový rekord ve své kategorii. Budeme jí držet palce. Mimochodem, u nás v Česku je oblíbený FKT závod Prominentní vrcholy Lužických hor. Tady máte naši reportáž.

The Tunnel – 200 mil ve tmě

Vybíráte si závody podle toho, co cestou uvidíte? Tak pro vás by asi závod The Tunnel, který se běží v anglickém městě Bath, úplně nebyl. Jak název vypovídá, vede trať tohoto závodu tmou nepoužívaného železničního tunelu. A běží se opravdu dlouho, účastníci vybíhají a vracejí se na jednomílovém úseku podzemní cesty, dokud nedosáhnou 200 mil (320 km) a časový limit je 55 hodin.

Čiré šílenství, říkáte si možná. Organizátoři tomu ale říkají mimořádný test extrémní vytrvalosti a senzorické deprivace. Závodníci nesmí používat sluchátka ani běžecké hůlky a závod musí běžet bez podpory. Samozřejmě musí mít dobrou čelovku a reflexní prvky, protože se běží v tunelu, který je k dispozici chodcům a cyklistům v běžném provozu. Jestli vás tenhle závod zlákal, rezervujte si v kalendáři datum 31. března a vězte, že účastnit se můžou jen běžci, kteří už za sebou mají alespoň závod na 100 mil.

Za kolik bude Strava

Velmi oblíbená sportovní platforma a sociální síť Strava rozproudila živé debaty tím, že oznámila razantní zdražení předplatného svých prémiových služeb. Doba je složitá, zdražuje ledacos, není nic divného, že zdraží i Strava, která drží stejné ceny už řadu let. Jen je trochu divné, že ani Strava samotná zatím není úplně transparentní v tom, jaké nové ceny vlastně budou.

Někteří uživatelé zaznamenali navýšení měsíčního předplatného téměř na dvojnásobek, zatímco jiní vidí stále stejné ceny. Strava zdražení příliš nekomentuje. Zveřejnila sice vyjádření, že změna ceny se týká vybraných zemí a regionů (Česko mezi nimi zatím není) a že nové oficiální ceníky budou teprve zveřejněny.

Tak se nechme překvapit, kolik vlastně bude Strava stát a jestli se bude případné zdražování týkat i českých uživatelů.

RaceRanger hlídá jízdu v háku

Jízda v háku je u většiny triatlonů zakázaná a může závodníky stát nepříjemnou penalizaci. Jenže posuzování jízdy v háku je závislé na rozhodčích a v minulosti jsme byli svědky mnoha rozhodnutí, která zvedla fanoušky ze židle. Chybám a subjektivnímu posouzení by mělo zabránit zařízení RaceRanger, které se začne oficiálně používat na závodech.

Prvním závodem, kde RaceRanger bude plnit svojí hlídací roli, je Tauranga Half na Novém Zélandu. Zařízení navrhli dva bývalí profesionální triatleti a testování běží od roku 2021. Světová triatlonová asociace si od použití zařízení slibuje vyšší úroveň fair play a to hlavně u delších triatlonů, kde jízda v háku nebo její penalizace může opravdu významně ovlivnit výsledky.

Ze Zwiftu do profi pelotonu

Jay Vine je cyklistický fenomén, který se díky virtuální platformě Zwift probojoval z amatérského cyklisty do profi stáje a aktuálně jezdí za grand tour tým UAE Team Emirates. Jay se v roce 2021 zúčastnil Zwift Academy, což byla soutěž, do které mohli přihlásit uživatelé Zwift z celého světa. Jay tuhle příležitost chytil za pačesy a vyhrál. Odměnou mu byla smlouva s profi týmem (tehdy) Alpecin-Fenix.

Jay Vine se v profi pelotonu velmi dobře uchytil a byl výraznou postavou i na závodech jako je Tour of Norway nebo dokonce legendární Vuelta, kde vyhrál hned 2 etapy. A rok 2023 zahájil velmi vydařenou účastí na australské Santos Tour Down Under. Závod ovládl a vyhrál, a to i přesto, že se mu nepodařilo vyhrát ani jednu etapu. Předvedl ale konzistentní výkon a vzal si celkové prvenství.
A pak že „hraní videoher“ k ničemu nevede.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky