Úvod VybaveníBěhání Recenze: Dotykový AMOLED displej Garminu Forerunner 265 nás uhranul. Sporttester, který není jen na ozdobu

Recenze: Dotykový AMOLED displej Garminu Forerunner 265 nás uhranul. Sporttester, který není jen na ozdobu

od Karel Holub

Kde jsou ty časy, kdy byly hodinky z řady Garmin Forerunner s dvojkou na začátku přístrojem pro začínající maratonce. Nedávno vydaný model 255 ukázal, že i ve středním segmentu můžete dostat skvěle vybavené a funkcemi nabušené hodinky za velmi dobrou cenu. A jejich nejnovější sourozenec z dvojkové řady Garmin Forerunner 265 přichází s tak nádherným a zářivým displejem, že vaše oči zaplesají radostí.

Hodinky Garmin Forerunner 265 se na trh dostaly v březnu 2023 a stejně jako ostatní modely z této řady hodinek se dodává ve dvou různých velikostech displeje. Cena byla stanovena na 11 990,- Kč, což je o 2000 korun více, než u srovnatelného modelu 255. Na rozdíl od předchozích generací těchto hodinek se již nedodávají ve variantě s hudbou/bez hudby, nicméně stále si do hodinek můžete stahovat a poslouchat hudbu ze služeb Spotify, Deezer a Amazon Music. Takže vlastně dostanete za svoje peníze spoustu muziky, ať už chcete, nebo ne.

U větší varianty Forerunner 265 můžete vybírat ze třech různých barevných provedení – bílé, černé a Aqua (čajově zelené). Menší Forerunner 265S se dodávají rovněž ve třech barevných provedeních – bílém, černém a růžovém. Všechna barevná provedení kombinují primární a doplňkovou barvu, kterou najdete na vnitřní straně řemínku. Rámeček kolem displeje je u všech barevných variant černý. Stejně jako u většiny moderních hodinek Garmin jsou řemínky vyměnitelné.

Po rozbalení a zapnutí Forerunner 265 mi opravdu učaroval zářivý, barevný displej. Na technologii AMOLED jsem zvyklý z modelů EPIX 2 a také od konkurenčních značek, ale stejně mě mile překvapilo, jak jemný a jasný displej na modelu Forerunner 265 je. Rozlišení je 416 x 416 pixelů a to je pořádný posun v porovnání s modelem 255, který má rozlišení 260 x 260 pixelů. Krycí sklíčko displeje je na okrajích mírně zaoblené a podporuje tak efekt téměř prostorového zobrazení údajů na displeji. Vybírat samozřejmě můžete z mnoha různých vzhledů displeje a garantuji vám, že minimálně prvních pár dní se nebudete moct nabažit barviček a jemných detailů displeje.

Ovládání je snadné a intuitivní a pro stávající uživatele Garminu to nebude nic nového. Pokud budou Forerunner 265 vaše první Garminy, ničeho se nebojte. Kombinace pěti tlačítek a dotykového displeje vám brzy přejde do krve a hodinky budete s přehledem a jistotou ovládat i potmě. Uživatelské prostředí Forerunner 265 je proti předchozím modelům přece jenom novější a hlavně vizuálně modernizované. Informační architektura je sice stále stejná a své oblíbené položky tak najdete v menu na stále stejných místech, ale drobné animace, barevné přechody a pozadí některých položek jsou konečně vyvedené tak, aby naplno využily možnosti skvělého displeje.

Oblíbený ranní report, kde najdete informace o stavu připravenosti k tréninku, údaje o kvalitě spánku, navrhovaný trénink pro dnešní den a předpověď počasí vypadá na novém displeji opravdu úchvatně. Pozadí se mění podle aktuálního počasí a drobné animace ho opravdu hezky oživí. Report jsem si oblíbil už u předchozích modelů a u 265 jsem se v průběhu testování vždycky těšil, jaké nové pozadí ráno najdu. Já vím, je to drobnost, ale stejně mi to dokázalo (většinou) zlepšit ráno.

Baterie

Vydrží? Ano, Garmin Forerunner 265 vydrží. Řeč je tedy o výdrži na jedno nabití a to zůstalo na velmi dobrých hodnotách i s novým AMOLED displejem. Hodinky jsem rozhodně nešetřil a na nabíječku jsem je připojoval každých 7 až 8 dní. Podle údajů výrobce vydrží větší model Forerunner 265 až 13 dní v režimu chytrých hodinek a 20 hodin záznamu GPS. Menší model Forerunner 265S má pak paradoxně výdrž o kousek větší a to 15 dní v režimu chytrých hodinek a 24 hodin GPS záznamu.

Výdrž na jedno nabití samozřejmě zavisí na nastavení hodinek a způsobu, jak budete využívat. Spotřeba se dá výrazně ovlivnit nastavením aktivace displeje gestem a také některé režimy GPS mohou mít nižší spotřebu na úkor snížení přesnosti záznamu. Osobně hodnotím výdrž Forerunneru 265 jako velmi dobrou a pro většinu lidí víc než dostatečnou. Pokud se věnujete ultra dlouhým disciplínám a nebo potřebujete zaznamenávat aktivity delší než 20 hodin, pak se u Garminu nejspíš zaměříte na modely z řady Fénix, EPIX, Instinct a další. Pro běžce a triatlonisty na maratonských a ironmanských tratích budou Forerunner 265 dobrým parťákem, kterému jen tak nedojde dech, tedy spíš baterka.

Samozřejmostí je možnost připojení externích senzorů a to jak přes Bluetooth, tak přes protokol ANT+. Připojit tak snadno můžete hrudní pás, cyklistický radar, nebo třeba snímač výkonu. Získáte tak možnost měřit a zaznamenávat celou řadu dalších datových položek, které můžete využít pro zlepšení svého tréninku, nebo pro rozvržení sil v závodě.

Přesnost měření

Přesnost záznamu GPS je vynikající. Garmin Forerunner 265 využívá pro GPS záznam všechny dostupné satelitní systémy a může pracovat v režimu s využitím dvou frekvencí signálu. V průběhu testování jsem využíval nejvyšší přesnost záznamu a podobně jako u modelu 255 jsem neměl žádné problémy ani v hustém lese nebo v městské zástavbě. Po zahájení aktivity je získání GPS signálu téměř okamžité a hodinky si umí signál podržet i pod hustým porostem nebo mezi vyššími budovami. Samotný záznam se pak při vyhodnocení dobře kryje s mapovými podklady a musel jsem opravdu hledat, abych našel občasné vybočení záznamu u ostrých zatáček.

Velmi dobře funguje i optické měření tepu, které slouží jako podkladová hodnota pro celou řadu dalších metrik. Zejmená při běžném nošení je nepřetržitý záznam srdečního tepu přesný a bez výpadků. Při některých typech tréninků se mohou objevit odchylky, ale třeba v porovnání se starším modelem Fénix 6 byly naměřené hodnoty přesnější a lépe srovnatelné s měřením z hrudního pásu. Během testování jsem nezaznamenal žádné výpadky měření tepové frekvence, což je něco, co mě u starších modelů občas potrápilo.

Podobně jako u jiných modelů sportovních hodinek Garmin je možné i u modelu Forerunner 265 zvolit rozvržení datových obrazovek a zobrazované hodnoty u jednotlivých typů aktivit. Snadno si tak můžete nastavit, které hodnoty budete sledovat u tréninků a které jsou pro vás důležité na závodech. Osobně využívám více hodnot v tréninku, ale pro závody volím spíš jednodušší zobrazení s většími číslicemi, abych se nemusel soustředit na čtení.

Garmin Forerunner 265 neumí zobrazovat mapové podklady. Ale to neznamená, že by vás tyhle hodinky nechaly bloudit hlubokým lesem bez navigace. Klidně si nahrajte trasu, kterou chcete běžet a Forerunner 265 vás bude navigovat po čáře. Oproti vyšším modelům se budete muset obejít bez detailních mapových podkladů a pokročilých navigačních funkcí, ale pro běžnou navigaci našimi hvozdy je tahle funkce dostatečná.

Podobně jako u modelu 255 nenajdete ani u Forerunneru 265 možnost využívat segmenty aplikace Strava. Osobně segmenty využívám celkem často a rád je používám jako drobný motivační prvek pro zpestření tréninků, ale není to nic, bez čeho bych se nedokázal obejít. Segment se vám samozřejmě zaznamená a vyhodnocení můžete najít na Stravě později. Postrádat tedy budete jen samotné upozornění na začátek segmentu a sledování průběhu při aktivitě.

Celkově hodnotím Garmin Forerunner 265 jako velmi povedený přírůstek do středního segmentu chytrých sportovních hodinek. Své fanoušky si najdou hlavně mezi aktivními uživateli, kteří hledají nejen spolehlivý nástroj pro měření sportovních aktivit, ale také stylové a dobře vypadající hodinky pro každodenní nošení. Proti modelu 255 je odlišuje hlavně krásný displej a přepracované uživatelské prostředí a je jen na vás, jestli vzhled vyrovná vyšší cenovku. Já osobně bych si připlatil a pořídil Forerunner 265, který vypadá a hlavně funguje opravdu skvěle.

Garmin Forerunner 265

  • velikost displeje: 32,5 mm (1,3″)
  • hmotnost: 47 g
  • stupeň vodotěstnosti: 5 ATM
  • výdrž baterie: až 13 dní, 20 hodin GPS
  • GPS: multi-system, dual-band
  • cena: 11 990,- Kč

pozitiva

  • krásný, detailní AMOLED displej
  • dobrá výdrž baterie
  • vysoká přesnost měření
  • pokročilé funkce, které by člověk ve středním segmentu nečekal

negativa

  • vyšší cena proti 255 při téměř stejných funkcích
  • navigace bez mapových podkladů
  • chybí Strava segmenty


Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky