Úvod VybaveníBěhání Recenze: Nejlevnější volba pro triatlonisty u Garminu. Forerunner 255

Recenze: Nejlevnější volba pro triatlonisty u Garminu. Forerunner 255

od Karel Holub

Množství dostupných údajů zejména pro běh, cyklistiku a plavání je opravdu působivé. Co vše dostanete za doporučenou cenu 8 490 korun? Otestovali jsme model Garmin Forerunner 255.

Garmin Forerunner 255 je dalším pokračovatelem úspěšné řady sportovních hodinek a přináší zajímavá vylepšení. Celá řada Forerunner se zaměřuje na sportovce, kteří se chtějí posunout v tréninku na další úroveň a nebo se připravit na závod. Nový model Garmin Forerunner 255 poprvé do řady 2×5 přináší multi-sportovní aktivity a míří tak nově nejen na běžce, ale také na vyznavače triatlonu.

Forerunner 255 se představil ve dvou velikostech a v obchodech tedy najdeme verzi Forerunner 255 a 255S. Forerunner 255S s průměrem pouzdra 41 mm je určený spíš pro útlá ženská zápěstí, zatímco Forerunner 255 s průměrem 46 mm se neztratí ani na pořádné chlapské ruce. Model 255 má 33mm displej s rozlišením 260×260 pixelů, zatímco displej modelu 255S má 27,9 mm a rozlišení 218×218 pixelů. Menší verze 255S se liší menší baterií, ale jinak jsou všechny funkce v obou verzích stejné.

Na začátku tohoto roku představil Garmin multi-band GPS u modelů Epix 2 a Fénix 7 a nově je tato technologie dostupná i v modelu střední třídy Forerunner 255. Garmin Forerunner 255 nabízí také režim multi-GNSS all-systems-on, který využívá současně satelity GPS, GLONASS a Galileo. (Co to je GPS a jak měří?) Při testování Epix 2 a Fénix 7 jsme viděli, že přesnost GPS je výrazně lepší než u zařízení bez multi-band technologie, takže je skvělé, že se tato funkce dostává i do zařízení střední třídy.

Na rozdíl od předchozího modelu Forerunner 245 jsou nové Forerunner 255 vybaveny barometrickým výškoměrem, který umožňuje přesnější sledování nadmořské výšky při cvičení a přidává do statistik každodenní aktivity sekci vystoupaných pater. Hodinky mají také optický snímač srdečního tepu Garmin Elevate V4, pulzní oxymetr pro měření saturace krve kyslíkem, kompas a jsou vodotěsné do 5 ATM (vhodné na plavání či koupání na hladině).

GPS i měření tepu na jedničku

Jak jsem zmínil, nová multi-band GPS technologie mě potěšila při testování top modelů Epix 2 a Fénix 7 a byl jsem hodně zvědavý, jak bude fungovat u Forerunner 255. Záznamy GPS u modelu Forerunner 255 nebyly při mém testování tak dobré jako u modelů Epix 2 nebo Fénix 7, ale zároveň byly podstatně lepší než u Fénix 6 Pro, které používám dlouhodobě.

Téměř všechny své testovací běhy jsem absolvoval při současném nošení modelu Fénix 6 Pro, a i když byl model 255 obecně velmi dobrý, při rychlejších bězích, zejména na okruzích, měl tendenci lehce nadhodnocovat mé tempo a vzdálenost. Na záznamu GPS je vidět, že přidaná vzdálenost pochází z toho, že záznam uhýbá na špatnou stranu silnice nebo přebíhá zatáčky, což je problém, který se na okruzích ještě zhoršuje. Celkově je ale přesnost záznamu velmi dobrá a nemusíte se bát, že by vás hodinky okradly o těžce vydřené kilometry.

Přesnost měření srdečního tepu je vynikající. Téměř při každém běhu jsem ho testoval v porovnání s hrudním pásem a těžko bych hledal případ, kdy by se optický údaj tepové frekvence z Forerunner 255 výrazně lišil. Jsem zastáncem používání hrudního pásu, abych získal přesné údaje do tréninkové analýzy, ale u modelu 255 bych se odvážil riskovat a hrudní pás nepoužívat – tak dobré mi přišly. Kvalita měření vynikne nejen ve srovnání s hrudním pásem, ale také s mnohem dražšími modely z řady Fénix 6 a 7 nebo Epix 2. Mám úzké zápěstí a optické měření z velkých a těžkých hodinek vrcholných řad je pro mě hodně nespolehlivé. Často vypadne úplně a nebo stoupá do nesmyslných hodnot. U modelu Forerunner 255 jsem se v průběhu testování nesetkal s výpadkem, nebo významnou odchylkou proti přesnému měření hrudním pásem.

Konečně také pro triatlonisty

Velkou novinkou v oblasti měření sportovních aktivit je, že Forerunner 255 nyní nabízí multi-sportovní režim. Stává se tak nejlevnější volbou v nabídce Garmin pro triatlonisty. Hodinky Forerunner 255 nabízejí také sportovní režimy pro téměř všechny ostatní aktivity, na které si vzpomenete. Množství dostupných údajů zejména pro běh, cyklistiku a plavání je opravdu působivé a Garmin patří v analýze sportovních aktivit k absolutní špičce.

U modelu Forerunner 255 byla představena vylepšená tréninková analýza a návrhy tréninků. Nedostal sice novou funkci tréninkové připravenosti, která měla premiéru u modelu Forerunner 955, ale i tak nabízí spoustu údajů, které vám pomohou udržet trénink na správné cestě. Novinkou je také sledování krátkodobé zátěže, které se zaměřuje na intenzitu posledních tréninků a vyhodnocuje, zda je pro vás zátěž vhodná. Získáte také údaj o hlavním efektu tréninku – lehký, tempový nebo anaerobní trénink. To je něco, co je již nějakou dobu k dispozici u dražších hodinek značky Garmin, ale u modelu Forerunner 245 to chybělo.

Některé z těchto tréninkových analýz se promítají i do nového závodního widgetu. Stačí nastavit datum a parametry závodu v aplikaci Garmin Connect nebo na webu a ve widgetu se zobrazí předpověď počasí pro dané místo a datum a také předpokládaný čas dokončení závodu. Predikce času je založená na vaší aktuální kondici a tréninkové historii. Samozřejmě že odhad času je jen přibližný a bude se trefovat spíš u kratších a rovinatých, silničních závodů. Naopak u (ultra) dlouhých závodů v terénu budou odhady často hodně optimistické, protože nepočítají s převýšením a náročným terénem. Navrhované tréninky se také přizpůsobí plánovanému závodu a na grafickém zobrazení si můžete prohlédnout i přibližný efekt každého tréninku v přípravě na daný závod.

Hodinky Forerunner 255 mají funkci ranního hlášení, která poskytuje přehledné informace, jako je hodnocení spánku a předpověď počasí, spolu s navrhovaným tréninkem na daný den a stavem variability srdečního tepu (HRV). Posledně jmenovaná funkce je na hodinkách také nová a podle údajů, které zobrazuje, lze posoudit, jak je vaše tělo zotavené a naplánovat další trénink. Měření HRV funguje hned, ale stav HRV se začne zobrazovat až po třech týdnech kontinuálního měření, protože hodinky potřebují stanovit základní hodnoty, aby zjistily, jestli v daný den spadáte do normálního rozmezí. Pokud ano, stav HRV se zobrazí jako vyrovnaný. Při nevyrovnaném vám hodinky doporučí snížit intenzitu tréninku. Funkci HRV jsem měl možnost používat i na svých Fénix 6 Pro, kam ji Garmin nedávno doplnil a zdá se, že docela dobře reaguje na tréninkovou zátěž a míru regenerace.

Měření ve wattech

Pokud používáte doplněk Garmin Running Dynamics Pod nebo hrudní pás HRM-Pro, budete moci na hodinkách Forerunner 255 sledovat svůj výkon ve wattech při běhu bez použití aplikace. Samozřejmostí je možnost nastavení tréninkového plánu na různé vzdálenosti a vyhodnocení efektivity tréninku, takže se rychle dozvíte, jestli byl váš trénink produktivní, nebo ne.

Výdrž baterie Garmin Forerunner 255

Větší model Forerunner 255 nabízí výdrž baterie až 14 dní v režimu chytrých hodinek. A až 30 hodin vydrží zaznamenávat sportovní aktivity v režimu pouze GPS. Při použití více-pásmové GPS nebo poslechu hudby se tato doba zkrátí. Oproti tomu Forerunner 255S vydrží až 12 dní v režimu chytrých hodinek a 26 hodin v režimu pouze GPS. Pro běžné využití je kapacita baterie víc než dostatečná a při rozumném nastavení stačí i na opravdu dlouhé aktivity typu dlouhý triatlon nebo ultra trail.

Hodinky Forerunner 255 měří spoustu parametrů i mimo trénink a sledují všechny obvyklé statistiky, jako jsou kroky, spálené kalorie a vystoupaná patra. Mohou také sledovat saturaci krve kyslíkem a mají funkci Body battery, která poskytuje okamžité hodnocení vaší energetické úrovně během dne. Podporují také funkce Garmin pro ženy, včetně sledování těhotenství a menstruačního cyklu. Ty jsem ze zřejmých důvodů netestoval, ale přijde mi zajímavé, že se informace promítají do nového závodního widgetu, takže trénink lze přizpůsobit menstruačnímu cyklu.

Se sledováním spánku má Garmin co dohánět, aby se u všech svých modelů srovnal s konkurencí. Forerunner 255 měří spánek podobně jako ostatní hodinky od Garminu a naměřené hodnoty vycházely velmi podobně ve srovnání s Fénix 6 Pro. Například odpolední spánek ale nezaznamenaly vůbec a naopak považovaly za spánek některé klidové aktivity jako večerní čtení.

Dražší verze 255 Music a 255S Music nabízejí úložiště hudby a možnost propojení se Spotify Premium a dalšími hudebními aplikacemi. Hudbu tak můžete přehrávat i bez připojeného telefonu. Hudební funkce hodinek Garmin jsou ve srovnání s konkurencí opravdu silné právě v propojení se Spotify a snadném přenosu celých playlistů do hodinek. Ostatní výrobci se obvykle spokojí jen s možností ovládat z hodinek přehrávání hudby na připojeném telefonu. Ale u Forerunner 255 Music stačí spárovat Bluetooth sluchátka, stáhnout oblíbené skladby do hodinek a můžete vyrazit. Všechny hodinky z této řady umí bezkontaktní NFC platby s využitím služby Garmin Pay. Nechybí ani předpověď počasí a z obchodu Connect IQ si můžete stáhnout další aplikace.

Garmin Forerunner 255 nemají na rozdíl od dražších modelů mapové podklady. Nabízejí drobečkovou navigaci s pokyny a můžete synchronizovat trasy vytvořené v aplikacích třetích stran, jako jsou Mapy.cz, Strava a Komoot, a také je vytvářet v aplikaci Garmin Connect. Navigace pomocí těchto drobečkových tras není tak snadná jako používání barevných map na dražších modelech, ale je stále dostatečně přehledná a funguje spolehlivě. Trochu mě mrzí, že Forerunner 255 nepodporuje Strava segmenty. Je to sice drobnost a funkce, kterou asi nevyužije každý, ale já si rád aspoň virtuálně poměřím síly s ostatními a pípnutí na začátku segmentu mě dokáže motivovat.

Běžci a nově také triatlonisti (nebo triatleti chcete-li) najdou v Garmin Forerunner 255 spolehlivého parťáka, který jim může pomoc posunout se v tréninku a závodech na novou úroveň. Jde o model nabitý funkcemi, se solidní výdrží baterie a cenou, která nezboří rodinný rozpočet. Pokud nutně nepotřebujete topografické mapy nebo zvýšenou odolnost, můžou být hodinky Forerunner 255 dobrou volbou.

Parametry Garmin Forerunner 255 a 255S

  • velikost pouzdra: 46 mm, 41 mm (S)
  • hmotnost: 49 g, 39 g (S)
  • velikost displeje: 1,3″, 1,1″ (S)
  • výdrž baterie: záznam až 30 h, 26 h (S)
  • konektivita: Bluetooth, NFC
  • doporučená cena: 8 490,- Kč, 9 990,- Kč (Music)

Pozitiva

  • lehké a dobře sedí na ruce
  • přesná GPS a přesné měření tepu
  • velké množství měřených zdravotních a výkonnostních parametrů

Negativa

  • popravdě těžko šlo najít něco, co by se mi nelíbilo nebo chybělo

4 komentáře

Peťas 8. 10. 2022 - 14:39

Dobrý den Karle, díky moc za recenzi :)

Hodnocení GNSS / GPS je předpokládám se zapnutým multi-bandem – OK?

Můžete prosím porovnat reálnou přesnost GNSS / GPS 255 vs model 745?
(ve zdejší recenzi https://rungo.cz/2020/09/16/garmin-forerunner-745-otestovali-jsme-ho/ podal excelentní výkon)
Určitě by to zajímalo nejen mne – viz. https://www.zivotsgarminem.cz/hodinky-forerunner-745-jsou-mrtve-dostanou-nastupce – předem Vám mnohokrát děkuji :)

Odpověď
Karel Holub 10. 10. 2022 - 8:56

Petře, díky za přečtení a dotaz. Ano, hodnocení přesnosti GPS u modelu 255 bylo se zapnutým multi-band režimem. Přímé srovnání jsem měl proti modelu Fenix 6 Pro, který jsem měl při testech nan druhé ruce. Když jsem si promítnul obě trasy nad mapové podklady, bylo vidět, že 255 se o poznání lépe drží na cestách a nemá tendence uletět mimo. Přímé srovnání s modelem 745 nemám, ale předpokládám, že to bude podobné. Celkové odchylky nebývají velké. Obvykle běhám trasy 10-15km a rozdíly ve vzdálenosti mezi jednotlivými modely jsou v řádech desítek metrů. Model 255 má nový GPS senzor, nový senzor pro měření tepové frekvence a taky podstatně delší výdrž baterie. Kdybych se měl rozhodovat mezi 745 a 255, asi bych si vybral 255 právě kvůli novějším senzorům a lepší baterii.

Odpověď
Peťas 11. 10. 2022 - 19:41

Díkes za odpo Karlosi :)
Vidím to stejně, 255 jsou určitě lepší volbou a to i v přesnosti GNSS tedy GPS & spol. – viz. i:
https://www.hodinky-365.cz/blog/souboj-garmin-forerunner-745-vs-forerunner-255
Též s 955 si rozhodně nezadají :)
https://www.hodinky-365.cz/blog/garmin-forerunner-255-vs-forerunner-955
Takže takřka pro každého myslím jasný nový KING nejen fit-masovky ;)
..neb jestli 745 budou mít nástupce (vzhledem k nabušenosti 255 vs 955 též nevidím pro 755 prostor), tak počítám ne dříve jak příští rok na podzim…

Odpověď
Peťas 13. 10. 2022 - 18:54 Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky