Recenze: Cyklocomputer Garmin Edge 840 je zmenšená nadupaná verze prémiového modelu

Garmin Edge 840 je dalším zástupcem osvědčené řady cyklocomputerů, který přináší podstatná vylepšení a nové funkce. Řada Edge od značky Garmin nabízí hned několik modelů se zaměřením na různé potřeby jezdců a také jejich finanční možnosti. Model Edge 840 patří mezi dražší a nadupanější zástupce této linie, který leckterému cyklistovi poodhalí svět výkonnostního sportu a bude ho neustále ponoukat k lepším výkonům a překonávání sebe sama.

Zpracování Edge 840 je velmi solidní, jak jsme u značky Garmin z mnohých testů již zvyklí a oproti předchozímu modelu Edge 830 přináší možnost kompletního ovládání tlačítky, nebo dotykovým panelem. Tlačítek najdete na přístroji celkem sedm a s jejich pomocí můžete kompletně ovládat všechny funkce cyklocomputeru. Stejně tak můžete využít i dotekový displej, který reaguje přesně a rychle a neměl problémy ani při doteku rukou pokrytou potem nebo v dešti. Ovládání přes dotykový displej je intuitivní a dosti návykové, což jsem si velmi rychle uvědomil při přechodu na model Edge 540, který dotykový displej nemá. Samozřejmě je možné spoléhat jen na tlačítka, ale v opravdu velkém množství situací je jednoduché ťuknutí na obrazovku prostě rychlejší.

Garmin Edge 840 se dobíjí přes USB-C port a můžete vybírat z varianty se solárním dobíjením, nebo bez něj. Já jsem testoval jednotku bez solárního dobíjení, ale na výdrž baterie si tak jako tak nemůžu stěžovat. Samotné nabíjení přes USB-C port je rychlé a hlavně jsem mohl pohodlně využít stejný adaptér a kabel, který běžně používám pro nabíjení telefonu a notebooku.

Úhlopříčka displeje Garmin Edge 840 je 66 mm a poskytuje dostatek prostoru pro zobrazení potřebných údajů anebo navigace. Displej je barevný, s dobrým kontrastem a rozlišením 246 x 322 pixelů, takže i dostatečně jemný pro kvalitní zobrazení mapy nebo různých grafů a grafických prvků. Při testování jsem neměl s čitelností problémy ani na přímém slunci nebo v střídavých světelných podmínkách při jízdě lesem. Váha Edge 840 je necelých 85 g a pokud si vyberete variantu se solárním dobíjením, naroste o zanedbatelné 4 gramy. Když se naopak obejdete bez solárního dobíjení i dotekového displeje a sáhnete po modelu Edge 540, který je jinak rozměrově shodný s 840, váha o 5 g klesne, ale z vlastní zkušenosti dodám, že je to na úkor uživatelského komfortu.

Cyklocomputer Garmin Edge 840 je odolný podle normy IPX 7, takže v pohodě snáší stříkající vodu nebo déšť a když vám náhodou spadne do kaluže nebo mělkého potoka, nic se mu nestane (IPX7 je odolnost na ponoření do vody o hloubce 1 m na dobu 30 min.). Na plavání nebo dokonce potápění to samozřejmě není a k tomuto účelu má Garmin v nabídce úplně jiné přístroje.

Pro upevnění na kolo slouží klasický úchyt se čtvrtinovým otočením a v balení najdete několik adaptérů pro připevnění na řídítka. Pro tento způsob upevnění je možné najít nejen držáky přímo od Garminu, ale také od spousty výrobců třetích stran a já sám využívám předsazený držák Canyon pro aerodynamická řídítka. Na spodní straně je pak i výstup reproduktoru, který vás pípáním a krátkými jingly upozorňuje na různé události a nebezpečí. Hlasitost je opravdu dostatečná a ani v hustém provozu jsem pípnutí nikdy nepřeslechl. 

Uživatelské rozhraní

Uživatelské rozhraní se změnilo s sjednotilo s ostatními zástupci řady Edge, takže stejné najdete na top modelech Edge 1040, ale třeba i na pohodovém, cestovatelském modelu Edge Explore 2. Základem pro ovládání aktivit je výběr typu jízdy, kde v továrním nastavení najdeme tři základní režimy a to Silnice, Horská a Uvnitř. Samozřejmě si můžete nastavit i vlastní režimy a pro ně si přizpůsobit nastavení obrazovek a další parametry. Možnost vytvořit si více režimů využijete i v případě, kdy máte více silničních nebo horských kol s jinými senzory nebo řazením a kdy chcete pro každé kolo zobrazit trochu jiné údaje. Nebo si třeba vytvoříte režim „coffee ride“, kde vypnete všechna upozornění na segmenty a stoupání a dáte si prostě pohodovou nedělní vyjížďku na kávu a zákusek.

Na základní obrazovce najdete výběr doplňků, které poskytují rychlý přehled o vašem tréninku a kondici, ale také o počasí, nebo o plánovaném tréninku. Doplňky si samozřejmě můžete přidávat a konfigurovat a je možné také získat další z platformy Connect IQ, která je otevřená pro vývojáře nejen z Garminu. Přejetím prstem od horního okraje obrazovky vyvoláte menu, kde je možné kompletně nastavit parametry computeru a to včetně notifikací, upozornění, připojených senzorů a nebo rozvržení datových polí a jednotlivých obrazovek. Pohodlnější je ale nastavovat tyto parametry z připojené mobilní aplikace Garmin Connect. A výhodou může být i synchronizace nastavení z některých starších modelů Edge. Takže v případě že přecházíte na Edge 840 z předchozí řady, můžete si jednoduše přenést jak nastavení jednotlivých režimů, tak připojené senzory a nemusíte je znovu všechny párovat. 

Bezpečnostní funkce

Garmin Edge 840 samozřejmě nabízí i bezpečnostní funkce jako je detekce nehod, nebo LiveTracking, které vybraným kontaktům umožní v reálném čase sledovat, kde se zrovna pohybujete. Osobně využívám LiveTrack několik let jak na cyklocomputerech, tak na hodinkách Garmin a můžu s klidným svědomím říct, že tuhle funkci oceňuje zejména moje žena, která se o trochu méně bojí, jestli se z delších vyjížděk a běhů vracím v pořádku.

Konfigurace funkce LiveTrack je snadná a můžete si ji nastavit tak, že se sledování spustí automaticky při zahájení aktivity, nebo její spuštění nechat na manuální režim. Když se budete pohybovat po předem nahrané trase, budou lidé, kteří vás sledují zároveň vědět, kolik vám zbývá do cíle a kdy vás přibližně mohou čekat zpátky doma. Ideální plánovací pomůcka pro nedělní obědy, řekl bych.

Cyklocomputer Garmin Edge 840 dělá z každé jízdy tak trochu hru a zábavný trénink, ve kterém vám neustále servíruje nové podněty a výzvy. Samotné zahájení měření je po výběru režimu aktivity a stisknutí pravého spodního tlačítka. Měření nemůžete zahájit dotekem na displej, ale nebojte se, když zapomenete stisknout tlačítko a rozjedete se, začne Edge 840 za chvilku cvrlikat a upozorní vás, že možná chcete aktivitu měřit. Nastavení automatické pauza opravdu funguje, a pokud při spuštěném měření zastavíte třeba na křižovatce nebo u kiosku, Edge 840 po pár vteřinách pípne a stopky zastaví. Po rozjezdu se měření znovu aktivuje a nemusíte nic mačkat. 

Rozvržení datových polí na obrazovce měření jednotlivých typů aktivity si můžete nastavit podle libosti. Můžete také přidávat další obrazovky a údaje sledovat jak v číselné, tak v některých případech i grafické formě. Například graf srdečního tepu nebo měřeného výkonu vás dokáže docela jasně upozornit na to, že jste delší dobu v červených číslech, nebo že máte naopak trochu přidat, aby měl trénink ten správný efekt.

Jízda v kopci

Některé obrazovky se pak přepínají automaticky například při přiblížení ke stoupání, které detekuje funkci ClimbPro. Ta je naprosto skvělá nejen pro milovníky kopců, ale i pro ty, kteří prostě chtějí mít přehled o tom, jaký kopec mají před sebou a kolik toho ještě budou muset vyšlapat. Edge 840 má jasné parametry, jak poznat, že je to kopec a ne pouze nějaký brdek za humny. Kopec podle Garmin má aspoň 500 metrů délky a průměrné stoupání aspoň 3%. 

Funkce ClimbPro nově funguje i bez předem nahrané trasy. Garmin zkrátka výrazně obohatil mapové podklady a data uložená v kompatibilních zařízeních a jakmile se při spuštěné aktivitě začnete blížit ke kopci, Edge 840 se sám přepne na obrazovku ClimbPro. Ta je rozdělená na dvě grafické části, kde v horní je výřez mapy, abyste si mohli rychle prohlédnout, kterou cestou se vydáte na vrchol. V druhé grafické části je pak profil stoupání s barevně odlišeným sklonem. Vaši aktuální polohu pak vyznačuje černá šipka, která je zapíchnutá do kopce a posunuje se v závislosti na vaší rychlosti. Funkci můžete využít i pro vyhledání kopců v okolí a to se může hodit v neznámém kraji, nebo když si zkrátka chcete trochu zpestřit trénink.

Garmin Edge 840 upozorňuje nejen na začátky stoupání, ale také na segmenty z aplikace Strava – pokud je využíváte. Jakmile se přiblížíte k segmentu, cyklokomputer vás upozorní a přepne obrazovku do zobrazení průběhu. Tam můžete sledovat, jak si vedete v porovnání s předchozími pokusy nebo vašimi kontakty. Další údaje pak ukazují uplynulý čas, ujetou vzdálenost a také vzdálenost do konce segmentu a předpokládaný čas dokončení. Můžete se tak ještě snadněji vybičovat k překonávání svých rekordů a virtuálních žebříčků na populární platformě.

Přesnost měření

Přesnost měření a GPS záznamu je možné na Garmin Edge 840 konfigurovat podle potřeby. Nejvyšší přesnost záznamu využívá multi-band režim GPS s duální frekvencí, což by mělo zaručit opravdu přesný záznam jízdy i v místech s omezeným výhledem na oblohu, ale také jde o režim s nejvyšším nárokem na baterii. Pokud budete jezdit hlavně na silničním kole po víceméně otevřených silnicích, bohatě si vystačíte s režimem Vyvážený, který optimalizuje spotřebu energie při zachování dostatečné přesnosti měření.

Pro horské kolo a gravel, kdy budete jezdit pod korunami stromů, nebo pro ježdění v husté zástavbě je vhodnější maximální přesnost měření. V průběhu testování jsem nikdy neměl problémy s kvalitou záznamu nebo přesností navigace, ale například ukazatel okamžité rychlosti občas zaváhal, když jsem zajel pod husté stromy nebo blízko vyšší skalní stěny. 

Výdrž baterie a paměť

Garmin uvádí, že baterie Edge 840 vydrží až 26 hodin měření. Tato hodnota samozřejmě hodně závisí na nastavení samotného cyklocomputeru, připojených senzorech, ale třeba i na teplotě okolí. Při testování jsem nechal jednotku v nastavení s nejvyšší přesností měření, připojil jsem hrudní pás pro měření tepu a elektronické řazení přes Bluetooth modul a výdrž baterie se pohybovala nad hodnotou, kterou výrobce uvádí. Edge 840 se dostane za hranici 30 hodin měření a to je hodně slušná výdrž. 

Garmin Edge 840 vás díky mapové navigaci umí provést po nových cestách a trailech. Pro mapové podklady má vyhrazeno až 32 GB vnitřní paměti a mělo by tak být možné uložit mapu pro celou Evropu a Severní Ameriku pro případ, že často cestujete. Verze Edge 540 se musí spokojit jen s 16 GB paměti, do které je stále možné uložit mapu Evropy, ale pokud se vydáte za velkou louži, budete ji muset smazat a nahradit mapou Severní Ameriky. Pro nahrávání map je stále potřeba připojit Edge 840 k počítači kabelem a Garmin zatím nenabízí možnost stahovat mapy přes Wi-Fi. Navíc Garmin umožňuje stahovat pouze celé velké mapy a ne jednotlivé regiony, takže update spolkne pěknou porci dat (pro Evropu cca 20 GB) a chvíli to trvá.

Mapové podklady dovolují nejen nahrát si trasu sestavenou v externí aplikaci, ale také přímo zadat cíl cesty a Edge 840 navrhne ideální trasu. Abyste nemuseli psát cílovou adresu vyťukáváním na displeji, můžete použít připojenou mobilní aplikaci Garmin Connect, kde je zadávání textu přece jenom pohodlnější. Častěji než zadávání konkrétní cílové adresy ale nejspíš využijete vyhledávání zájmových bodů v okolí. Edge 840 má zájmové body setříděné do kategorií, které mohou být pro cyklisty zajímavé a užitečně a snadno tak na vyjížďce můžete najít nejbližší občerstvení, zdravotní pomoc, nebo třeba cykloservis. Trasu můžete vytvořit i tak, že najdete cíl přímo posouváním v mapě a klepnutím na místo, kam chcete dojet. Nejčastěji ale nejspíš budete využívat plánování trasy v externí aplikaci jako je například Garmin Connect, Strava, Mapy.cz nebo třeba Komoot. 

Po nahrání trasy z externí aplikace si můžete prohlédnout její parametry včetně celkové délky, stoupání a odhadovaného času pro dokončení. Ve funkci ClimbPro je pak možné prohlédnout si jednotlivá stoupání a předem se tak připravit na to, co vás cestou čeká. Po zahájení aktivity vás bude navigace s předstihem upozorňovat na každou odbočku, a to bez ohledu na to, na které datové obrazovce se zrovna nacházíte. Tahle upozornění na odbočky jsou velmi užitečná a fungují i v případě, kdy nemáte zadanou žádnou trasu. V momentě, kdy se blížíte ke křižovatce nebo ostré zatáčce, Edge 840 pípne a ve spodní části obrazovky zobrazí varování. Podobně vás upozorní také na to, že se budete připojovat na silnici s hustým provozem aut. 

Když z nějakého důvodu opustíte zadanou trasu, nabídne vám Edge 840 možnost vyhledání nové trasy tak, abyste se dostali do původně zadaného cíle, nebo případně pozastavit navigaci a později ji znovu spustit. Vyhledání nové trasy se hodí ve chvíli, kdy z původní trasy sjedete třeba kvůli horšímu stavu vozovky nebo příliš hustému provozu. Přeplánování trasy probíhá rychle a během testování jsem nikdy nemusel čekat, až mi Garmin najde novou cestu. Pozastavení navigace jsem použil hlavně ve chvíli, kdy mě ukazatele zlákaly k odbočce na zmrzlinu nebo vyhlídkové místo. 

Garmin Edge 840 a cyklistický trénink

Garmin Edge 840 slouží nejen k záznamu a navigaci na vašich vyjížďkách, ale je to také velmi užitečný tréninkový nástroj, který vám může pomoct se zvyšováním výkonnosti a dosažením cyklistických cílů. Přehled o své aktuální výkonnosti a tréninkové zátěži můžete snadno získat ze statistických funkcí Edge 840, jako jsou například Krátkodobá zátěž, Stav tréninku, Tréninkový efekt nebo Doba regenerace. Všechny tyhle metriky vám mohou pomoct udržet se v optimální zátěži pro zajištění fyziologické adaptace na trénink a zároveň zabránit možnému přetrénování nebo dokonce zranění z únavy. Předpokladem pro správné fungování většiny metrik je připojení externího měřiče srdečního tepu, ať už jde o hrudní pás, nebo přenos tepu z optického senzoru kompatibilních hodinek.

Edge 840 umí trénink a jeho efekt nejen zpětně vyhodnotit, ale také vám může plánovat optimální tréninky pro zlepšení vašich výkonnostních parametrů a nebo dosažení specifických cyklistických cílů. Snadno si tak můžete sestavit tréninkový plán a cyklocomputer vám pak může každý den nabídnout specificky zaměřený trénink. Já jsem si nechal sestavit plán na 100kilometrový závod na silnici s tím, že můžu trénovat po dobu 18 týdnů a to 5 dní v týdnu. Garmin mi nastavil rozumně rozvržený plán s dostatečným počtem kvalitních tréninků, ale také s dobře vyváženým poměrem kvality a regenerace. Na kole nemám měřák výkonu, a tak je pro stanovení tréninkové zátěže potřeba opět využít měření srdečního tepu. Pro některé tréninky je pak potřeba dobře promyslet trasu, protože například jezdit intervalové tréninky v hodně členitém terénu nemusí být úplně optimální.

Celkově mě Edge 840 nadchnul. Jde v podstatě o funkčně srovnatelné zařízení jako je top model celé řady Edge 1040, jen v menším těle a s menší baterkou. Na druhou stranu má Edge 840 kompletní sadu tlačítek, takže nemusíte spoléhat jen na dotykový displej a jeho menší velikost může být pro někoho spíš výhodou. Přesnost záznamu je skvělá a výdrž baterie víc než dostatečná pro většinu aktivit a situací, ve kterých běžný cyklista tenhle cyklocomputer použije. Edge 840 vám nabídne širokou paletu funkcí, ať už jezdíte na silnici, gravelu, horském kole nebo dokonce na elektrokole. Funkce ClimbPro vás provede po všech kopcích v širokém okolí bez nutnosti plánovat předem trasu a navigace vám zase ukáže nové cesty, cestičky a traily, o kterých možná ani netušíte, že je ve svém okolí máte. Za cenu 11 990,- Kčmůžete pořídit verzi bez solárního dobíjení a za 14 490,- Kč pak verzi Solar. Osobně bych se klidně spokojil se základní verzí, ale pokud jsou vaší disciplínou třeba bikepacking, nebo ultra dlouhé trasy, může se prodloužená výdrž baterie hodit. Pokud naopak chcete trochu ušetřit, podívejte se na model Edge 540, který začíná na 9 590,- Kč a kromě dotykového displeje a menší interní paměti nabídne všechno, co najdete u Edge 840. 

Garmin Edge 840

  • úhlopříčka displeje: 66mm
  • dotykový displej
  • váha: 84,8g
  • multi-band GPS
  • výdrž baterie: až 26 hodin

Pozitiva

  • dotykové ovládání i kompletní sada tlačítek
  • rozsáhlé tréninkové funkce
  • přesná a detailní navigace
  • ClimbPro bez nutnosti nahrávat trasu předem

Negativa

  • update mapových podkladů jen přes kabel

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Bikefitting je i pro „hobíky“: Přestanete se hrbit a začnete jezdit skutečně pro radost

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

1 komentář

Asen Christov 9. 8. 2023 - 11:40
Bohuzel, pokud chcete mit svoje aktivity na Strave jako soukrome nebo sdilene jen s vasimi prateli, tak Strava Live segments jsou prakticky nepouzitelne. Prezto ze se jedna o to some zarizeni, ktere vase casy na segmentech zaznamenalo, tak k nim nemate pristup a segment nemuzete jet proti vasemu casu. Pak zbyva jen jet proti nejlepsimu zasu na segmentu (nebo mezi vasimi prateli - kdyz tam mate jednoho prifika, tak to vyjde nastejno) - a tyhle casy jsou uplne nekde jinde a k nicemu pro normalniho hobika.
Add Comment