Úvod VybaveníBěhání Recenze: Hodinky z Decathlonu? Kiprun GPS 900 za 6 tisíc překvapí v mnoha směrech

Recenze: Hodinky z Decathlonu? Kiprun GPS 900 za 6 tisíc překvapí v mnoha směrech

od Karel Holub

Sportovní hodinky Decathlon Kiprun GPS 900 lákají zájemce hlavně na velkou výdrž baterie a relativně příznivou cenu. Pro sportovní řetězec je vyrábí stále populárnější značka Coros, a tak nikoho nepřekvapí, že hodinky cílí hlavně na běžce a to spíš na ty začínající. Hodinky ale zvládnou i další sporty a mají také základní sadu chytrých funkcí. V tréninku se při testu osvědčily, i když i nějaké mouchy se našly.

Obecné specifikace

Design Kiprun GPS 900 vychází z modelové řady Coros Apex a nesnaží se nic maskovat nebo přebarvovat do barev Decathlonu. Sporttester je možné pořídit pouze v jedné velikosti, a to s průměrem pouzdra 46 mm. Najdeme tu hlavní tlačítko s otočnou korunkou a jedno doplňkové tlačítko, barevný displej velikosti 1,2“ s rozlišením 240×240 px a docela pohodlný řemínek, který je možné snadno vyměnit.

Hodinky jsou lehoučké a výrobce uvádí hmotnost 59 g. Zpracování se zdá být kvalitní a rozhodně na první pohled neprozrazuje, že jde o hodinky z nižší cenové třídy. Pouzdro je vodotěsné do 5 ATM a s hodinkami je tak možné plavat, nicméně na velké potápění nebo skoky do vody to tak úplně nebude. Hodinky jsou sice primárně zaměřené na běžce, ale kromě běhu a trailového běhu, dobře změří a vyhodnotí také pěší turistiku, plavání v bazénu i v otevřených vodách, cyklistiku, triatlon, posilování a kardio cvičení, veslování, veslařský trenažér, lyžování, snowboarding, běh na lyžích a také skákání přes švihadlo. Výběr sportů je relativně široký a pro většinu uživatelů dostatečný.

Hodnocení displeje a ovládání korunky

Displej nepatří k největším, ale je dostatečně jemný a vejdou se na něj údaje, které budete při aktivitě nebo v běžném provozu potřebovat. Svítivost, kontrast a barevnost mi přišly poněkud horší a při intenzivních aktivitách jsem občas musel chvíli zaostřovat zrak, abych přečetl menší údaje. Možná je to věkem a horšícím se zrakem, ale na trhu rozhodně najdete i hodinky s podobnou velikostí displeje a lepší čitelností. Podobně je tomu i s tloušťkou rámečku-lunety kolem displeje. Ten je u Kiprunu GPS 900 přece jenom širší, než bych považoval za nutné.

Tlačítka reagují na stisk respektive otáčení korunky velmi dobře, není v nich cítit žádná vůle a i v průběhu aktivity je možné je lehce najít. S jejich použitelností je to ale trochu slabší. Není to ale chybou tlačítek samotných, jako spíše designem a logikou uživatelského prostředí. Ovládání hodně spoléhá na otáčení korunkou horního tlačítka, kterým se uživatel posouvá mezi položkami menu a datovými obrazovkami, ale které se také používá k odemčení hodinek – je možné ho nastavit na podržení horního tlačítka, nebo otáčení korunky.

Pro mě osobně jsou oba způsoby spíš otravné, ale stisk a podržení je přeci jenom o trochu lepší. Chápu, že se tak výrobce snaží předejít třeba tomu, že si tlačítko stisknete nechtěně rukávem, nebo lemem rukavice, ale tahle pojistka mi přijde zbytečná. A to i proto, že když chcete aktivitu ukončit, musíte stejně tlačítko stisknout a přidržet přibližně 3 sekundy. Jen si představte, že dobíháte do cíle desítky, letíte na osobák a při průběhu páskou nejdřív podržením odemknete hodinky a pak dalším podržením ukončujete aktivitu. Člověk si na to zvykne, ale k ideálu to má daleko. Zamykání je možné v nastavení úplně vypnout a já osobně bych to doporučil, protože odemykání není úplně pohodlné.

Podobně je to s posouváním mezi obrazovkami pomocí otočné korunky. Funguje to, hodinky reagují rychle a bez zpoždění, ale když se potřebujete přesunou přes více obrazovek, musíte se soustředit a na hodinky se dívat při otáčení korunkou. Osobně preferuji přesun mezi obrazovkami tlačítkem, kdy už přesně vím, na kterou obrazovku se chci dostat a aniž bych se na hodinky musel dívat, stisknu tlačítko tolikrát, kolikrát je pro přesun potřeba a pak už rovnou rychlým pohledem čtu údaje, které potřebuju. Při běhu v terénu, kdy opravdu nechci zpomalovat a zároveň potřebuju sledovat překážky, je otáčení korunkou trochu loterie a podobně je tomu třeba při jízdě na kole.

Přesnost měření GPS potěšila

U sportovních a hlavně běžeckých hodinek nás samozřejmě zajímá přesnost měření. Kiprun GPS 900 je samozřejmě vybavený čipem pro měření s využitím GPS signálu a jeho přesnost je dostatečná. Senzor sice umí přijímat signál z několika systémů, neumí ale využít vícepásmové GPS, které může významně zvyšovat přesnost. Nicméně i se standardní technologií umí Kiprun GPS 900 pořídit záznam trasy s dobrou přesností.

Hodinky jsem testoval při běhu v otevřeném terénu i v lese a také na silničním i horském kole. Záznam jsem pak srovnával jak s hodinkami s vícepásmovým GPS tak s cyklistickým počítačem se stejnou technologií GPS čipu. Kiprun GPS 900 sice nedosahuje takové přesnosti, ale odchylky nejsou velké a viditelné jsou až při větším přiblížení překrytých záznamů a mapových podkladů. Horší byl záznam nadmořské výšky, kde se v některých případech údaje rozcházely až o třetinu celkově nastoupaných metrů. Přesnost výškoměru srovnala kalibrace, tak si raději dejte pozor a nezapomeňte hodinky po vybalení zkalibrovat.

Měření tepu pokulhává, řešením je hrudní pás

Další senzor, který je pro sportovce důležitý, je ten, který přímo ze zápěstí měří srdeční tep. Měření optickým senzorem je samozřejmě velmi pohodlné v tom, že sportovec nepotřebuje hrudní pás. Jenže zrovna Kiprun GPS 900 spadá do kategorie sportovních hodinek, u kterých uživatel udělá lépe, když si na trénink hrudní pás vezme. Přesnost optického senzoru je dostatečná v klidu a při denním nošení, ale u běhu i cyklistiky byly údaje často úplně mimo realitu. U denního nošení je pak potřeba počítat s tím, že Kiprun GPS 900 neměří srdeční tep nepřetržitě. Měření si pouští v časových intervalech, což samozřejmě šetří baterku a pro základní přehled je to dostatečné. Na detekce anomálií srdečního tepu ale můžete zapomenout, a to i v případě, kdy frekvenci snímání nastavíte na kontinuální a obětujete tak část kapacity baterie.

Pro drobné odchylky optického měření mám pochopení a obvykle je najdu u i mnohem dražších hodinek. Jenže u Kiprunu GPS 900 už byly odchylky tak velké, že by pořízený záznam byl v podstatě nepoužitelný pro vyhodnocení tréninkové zátěže, aktuální formy, nebo plánování dalších tréninků. Tento způsob měření je samozřejmě závislý na spoustě individuálních parametrů, a tak některým uživatelům může přesnost vycházet diametrálně lépe. Já jsem se ale raději spolehnul na připojený hrudní pás. Připojit jdou senzory přes protokol Bluetooth a připojení funguje velmi dobře, nezaznamenal jsem výpadky. Senzory s protokolem ANT+ ale Kiprun GPS 900 připojit neumí, takže pokud nějaké takové stále používáte, budete je nejspíš muset vyměnit za jiné.

Výdrž baterie potěší

Velkou pochvalu si zaslouží baterie a výdrž na jedno nabití. Coros je dobře známý tím, že uživatelé nebudou muset jejich hodinky připojovat na nabíječku příliš často. Kiprun GPS 900 vydrží v běžném provozu až 30 dní a v režimu GPS až 35 hodin záznamu. V režimu Ultra Max, který lehce snižuje přesnost měření, je pak možné záznam prodloužit až na 80 hodin.

Osobně jsem hodinky nabíjel po 14 dnech, kdy jsem je poměrně vydatně používal a baterii jsem rozhodně nešetřil. Kdybych se na optimalizaci spotřeby ještě více zaměřil, určitě by hodinky vydržely o pár dní déle, ale dva týdny na jedno nabití jsou vynikající hodnotou, kterou by mohly závidět i leckteré modely s „Ultra“ v názvu a hlavně s výrazně vyšší cenovku.

Aplikace

Pozitivně hodnotím i připojenou mobilní aplikaci, která je samozřejmě také z dílny Coros a je úplně totožná s aplikací této značky pro jejich ostatní modely. Aplikace je přehledná, dobře se ovládá a uživatel v ní najde většinu tréninkových metrik, které může využít pro efektivní plánování aktivit i regenerace. Samotné hodinky neumí měřit variabilitu srdečního tepu, a tak tuto veličinu nenajdeme ani v aplikaci a je to asi jediný údaj, který mi chyběl. Vyhodnocení aktivit je dostatečně přehledné a detailní a příjemným překvapením je i měření běžeckého výkonu bez nutnosti připojení externích senzorů.

Velmi dobře je vyřešené i plánování tréninků a možnost sestavení tréninkových plánů. Hlavně pro začínající běžce mohou být předem sestavené tréninkové plány skutečně dobrou motivací, která jim dá nejen strukturu a náplň tréninku, ale také zajistí, že budou mít dostatek prostoru pro regeneraci.

Hodnocení sporttesteru Kiprun GPS 900

Celkově hodinky Decathlon Kiprun GPS 900 hodnotím pozitivně a za danou cenu je považuju za dobrou volbu hlavně pro začínající běžce, kteří případně mohou po roce-dvou přejít na vyšší model z řady Coros a přitom zůstat v ekosystému, na který jsou zvyklí. Drobné nedostatky vidím v ovládání a uživatelském prostředí. Skvělá je naopak výdrž baterie, které je ale částečně vykoupena nižší svítivostí a kontrastem displeje. Kiprun GPS 900 vás dokážou vtáhnout do tréninku a poskytnou dostatek údajů pro plánování a vyhodnocení aktivit.

Decathlon Kiprun GPS 900

  • velikost pouzdra 46 mm
  • displej: 1,2″, 240 × 240 px
  • výdrž baterie: až 30 dní/35 hodin GPS záznamu
  • hmotnost: 58 g
  • doporučená cena: 5 999,- Kč

Pozitiva

  • velmi dobrá výdrž baterie
  • lehké a pohodlné
  • dobrý poměr ceny a funkcí

Negativa

  • ovládání a hlavně zamykání by mohlo být lépe řešené
  • méně kontrastní a jasný displej
  • nižší přesnost měření srdečního tepu

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky