Úvod VybaveníBěhání Recenze: Tempové boty s výhodou svižnosti i výdrže. Brooks Hyperion Tempo, pohodlný rychlík

Recenze: Tempové boty s výhodou svižnosti i výdrže. Brooks Hyperion Tempo, pohodlný rychlík

od Karel Holub

Americká značka Brooks si získává popularitu i na našem trhu s běžeckými botami a já jsem se nechal zlákat do lehké, tempově zaměřené boty Brooks Hyperion Tempo. Jde o solidně zpracovanou tempovku, kterou můžete vzít na rychlejší tréninky, stejně jako na delší silniční závody a neztratí se ani na maratonských distancích. Brooks Hyperion Tempo nepatří mezi žhavé novinky a dá se tak pořídit za relativně příznivé ceny. Co běžcům nabízí a pro koho jsou určené, se podíváme v krátké recenzi.

Brooks Hyperion Tempo je už na první pohled lehká, svižná bota a hned jak ji vezmete do ruky, budete mít jasno. Tohle opravdu nejsou žádné pomalé bačkůrky na pomalé cupitaní parkem, ale díky dobře odladěnému tlumení to nejsou ani tvrdé rakety, které by vám neodpustily jediný výpadek v běžecké technice. Zkrátka tak akorát, abyste mohli běžet rychle, ale abyste v nich mohli běžet taky dost dlouho. Výrobce uvádí hmotnost 207 g. Tloušťka tlumicí vrstvy je 31 mm pod patou a 23 mm pod špičkou a o vynikající poměr tlumení a hmotnosti se stará pěna s názvem DNA Flash. Drop je 8 mm a boty mají neutrální došlap, takže by měly vyhovovat drtivé většině běžců.

Vybírat můžete z 11 barevných variant a svoji kombinaci by si měli najít jak příznivci konzervativního, tak poněkud divočejšího designu. Mně osobně se Brooks Hyperion Tempo líbí, ale vzhled je opravdu hodně subjektivní kategorie, kterou nechám na individuálním posouzení. Na první pohled zaujme hlavně zvýšená manžeta kolem achilovky, která je ale příjemně měkká a při běhu o ní nebudete ani vědět. Přední část boty je z jednolitého úpletu s průduchy a poskytuje opravdu dobré odvětrání, což se u tempových bot skutečně hodí.

Zajímavé jsou tkaničky, které jsou ploché a mírně elastické. Navíc je jejich povrch texturovaný, aby se zabránilo jejich povolování a rozvazování. Záleží na tom, jak boty šněrujete a jak hodně budete tkaničky dotahovat, ale pro mě jsou přeci jenom delší, než je potřeba. Drží ale skvěle a neměl jsem s nimi žádné problémy.

Svršek boty je velmi lehký, prodyšný a na noze působí jako ponožka, do které noha příjemně vklouzne. Zároveň poskytuje dostatek opory pro chodidlo i při vyšších rychlostech běhu a v zatáčkách, kde jsem neměl pocit, že by mi noha vyjížděla do stran. Přes nárt je bota taky pohodlná a jazyk se dostatečně chrání proti otlakům od šněrování a zároveň nemá tendenci se shrnovat nebo stáčet do stran.

Zadní část boty je vyšší, dobře vypolstrovaná a kolíbka kolem paty nabídne pevné bezproblémové usazení. Za zvýšenou manžetu je možné botu příjemně nazout a celkově pomáhá usadit botu kolem kotníku. Při běhu nikde nic nepřekáží, netlačí, nedře a to jsou přesně vlastnosti, které od dobře propracovaného bezešvého svršku očekávám.

Tlumicí vrstva je opravdu hlavním překvapením Brooks Hyperion Tempo. Na první pohled docela robustní, na potěžkání překvapivě lehká a na první obutí příjemně tlumí, ale rozhodně „nežere“ energii odrazu a spíš pomáhá k rychlejšímu tempu. Podešev je tvarovaná do mírné kolíbky a zaměření na rychlý odraz přes špičku je dobře patrné. Kolíbka není nijak agresivní a neměl jsem pocit že by mě bota přetlačovala dopředu, jak tomu u některých rychlostně zaměřených modelů bývá. Zajímavě řešená je zadní část podešve, která je poměrně hodně zkosená a mohla by překvapit běžce se silným dopadem na patu. Pokud víte, že běháte přes zadní část chodidla, dobře si Hyperion Tempo vyzkoušejte, protože tlumení pod patou je sice dostatečné, ale tvarování není úplně typické.

Podrážka přesně odpovídá rychlostnímu určení boty. Má relativně jemný, hladký vzorek, který dobře drží na asfaltu a poskytuje jistotu při dopadu i odrazu. Mělký vzorek nechytá nečistoty a nezůstávají v něm kamínky, takže se nemusíte bát, že budete na asfaltu cvakat jak stádo poníků. V Hyperionech určitě zvládnete i upravené parkové cestičky a rozhodně jsou ve svém živlu i na dráze. Na mokrou trávu nebo dokonce do bláta ale rozhodně určené nejsou a není důvod je na takovém povrchu trápit.

Tempové a rychlostně zaměřené boty mohou mít nižší životnost, než klasické „objemovky“. Bezešvý, úpletový svršek může mít zvýšenou tendenci podléhat opotřebení a nejspíš bude náchylný k oděru, ale během pár set testovacích kilometrů držely Brooks Hyperion Tempo velmi dobře a nepozoroval jsem na nich žádné poškození nebo nadměrné opotřebení.

Brooks Hyperion Tempo beru na rychlejší tréninky na asfaltu a intervalové tréninky na dráze a to je přesně jejich doména. Jsou dostatečně rychlé jak pro krátké intervaly, tak dostatečně tlumené a pohodlné pro tempové běhy v délce 15 až 20km a určitě by to byla moje aktuální volba na maratonské a půlmaratonské závody. Velikost odpovídá obvyklému číslování a volil jsem stejnou velikost jako u většiny ostatních bot, které používám. Hyperiony bych rozhodně doporučil běžcům, kteří chtějí rychlou, pohodlnou botu, která zvládne skoro všechno od krátkých intervalů, až po maraton. Pozor by si měli dát běžci, kteří běhají přes patu, která je poněkud atypicky tvarovaná. Celkově hodnotím Brooks Hyperion Tempo velmi pozitivně a pokud se vám tento model podaří najít za akční cenu, je to velmi dobrá volba pro rychlostně zaměřené běžce.

Brooks Hyperion Tempo

  • tempová bota na rychlé tréninky a delší závody
  • neutrální došlap, střední tlumení
  • hmotnost: 207 g
  • tlumící pěna DNA Flash
  • doporučená cena: 3 495,- Kč

Pozitiva

  • nízká hmotnost
  • pohodlné, responzivní tlumení
  • dobře propracovaný, prodyšný svršek

Negativa

  • dlouhé tkaničky
  • zkosená pata nemusí vyhovovat běžcům s dopadem na zadní část chodidla


Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky