Úvod Inspirace Běh nebo kolo na prvním místě? Data z aplikací Strava a Garmin za rok 2023 ukázala i to, co vám pomůže k osobáku

Běh nebo kolo na prvním místě? Data z aplikací Strava a Garmin za rok 2023 ukázala i to, co vám pomůže k osobáku

od Adéla Ptašková

Strava a Garmin zveřejnili statistiky za rok 2023. Tipli byste si, co bylo nejoblíbenějším sportem? Ano, prvenství patří běhu. Ale ani cyklistika či vysokohorská turistika nezůstala nic dlužna. Pojďme se nyní podívat na ty nejzajímavější údaje.

Volání divočiny

Ze statistik plyne, že lidé opouštějí pohodlí městských silnic a stezek a míří více do divočiny. Ať už šlo o jízdu na gravel biku, horském kole, nebo trailový běh, sportovci si nebáli zašpinit boty blátem. I ti největší městští tvrďáci vyměnili občas asfalt za bahno a kameny. Příroda zkrátka láká. 

Generační souboj

Asi nikoho nepřekvapí, že mladí běžci z Generace Z (lidé narození 1997 – 2012) sázeli hlavně na rychlost, zatímco zkušení veteráni z Generace X (lidé narození 1965 – 1980) jim to natřeli svou výdrží. A právě sportovci z Generace X jsou nejčastějšími držiteli traťových rekordů –⁠ druhé místo patří generaci Baby Boomers (lidé narození 1946 – 1964). Tyto informace se dají generalizovat tak, že mladí lidé běhají rychleji, ale kratší tratě. S přibývajícím věkem sice rychlost klesá, ale uběhnutá vzdálenost se úměrně prodlužuje.

E–⁠kola: trend roku 2023?

V porovnání s rokem 2022 vzrostla obliba elektrokol o 23 procent. Odpůrci elektro dopravy se však nemusí bát, že e–⁠kola nahradí v ulicích klasický nožní pohon –⁠ svědčí o tom fakt, že jízdy na gravel kolech vzrostly oproti roku 2022 o neuvěřitelných 55 %. K obměně vozového parku na cyklostezkách tak asi dojde, ale pořád bude převažovat bezmotorová klasika. 

Ve dvou se to lépe táhne

Kdo by řekl, že vaši čtyřnozí kamarádi jsou tajnými fitness trenéry? V roce 2023 bylo zaznamenáno, že 76 % sportovců se cítí více motivováno se hýbat díky svým domácím mazlíčkům. 

Oblibě se stejně tak těší i sportování v lidském kolektivu. Data ze Stravy ukázala, že při skupinovém běhu či jízdě je mnohem větší pravděpodobnost, že dosáhnete svého osobáku. A to nepočítáme závody! Správné sportovní kolegy zkrátka potřebujeme, abychom překonali sami sebe.

Aktivní dovolená

Zapomeňte na lenošení u bazénu, sportovci v roce 2023 trávili dovolenou aktivně. Nejoblíbenější dovolenkové destinace –⁠ alespoň dle nahrávání sportovních aktivit –⁠ byly Chorvatsko a Řecko, následované Lucemburskem a Rakouskem.

Garmin: hodinky i pro hráče

Garmin zaznamenal v roce 2023 mezi svými uživateli nárůst snad všech myslitelných aktivit. Hlavní slovo měl samozřejmě běh, následovaný chůzí a cyklistikou. Pozadu však nezůstal ani silový trénink, nebo o poznání klidnější jóga či pilates. Garmiňáci si zvykli do svých hodinek zaznamenávat opravdu vše –⁠ od jízdy na koni až po dechová cvičení. 

Asi největší zajímavostí ze světa Garminu je skutečnost, že některé z hodinek nabízejí možnost zaznamenávat hraní her. Byť to budí emoce, e–⁠sport je v dnešní době také považován za sport a není důvod ho ze sportovních aplikací vylučovat. Hráče však ani tak nezajímá spotřeba kalorií, jako spíše úroveň stresu a celkového vypětí organismu a následný stav regenerace.

A jaký byl váš sportovní rok 2023?

Zdroj: Strava Year In Sport Trend Report: Insights on the World of Exercise, 2023 Garmin Fitness Report

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky