Úvod TréninkBěžecký trénink Přezujte se a zkraťte krok aneb jak v zimě běhat a neuklouznout

Přezujte se a zkraťte krok aneb jak v zimě běhat a neuklouznout

od Magdaléna Ondrášová

Mrazivé počasí není stopkou pro běhání. Chce to jen kvalitní oblečení, zvolit pomalejší tempo kvůli dýchání a díky botám i technice běhu neuklouznout.

Stejně jako na zimu kvůli nebezpečí smyku přezouváte auto na hlubší vzorek a jiné složení materiálu pneumatiky, vyplatí se přezout na běhání i sebe. Dnes nebudeme řešit suchou zimu s vymrzlými chodníky, ale chvíle, kdy stezky pokryje bláto, sníh nebo ledovka.

Boty na zimu

Zkušení běžci vědí, že v „silničkách“ jde odběhat ledacos. V zimě se ale vyplatí sáhnout po krosovém modelu s hlubším vzorkem podrážky, který je v bahně či sněhu stabilnější a lépe vás podrží. Zimní modely obuvi mají navíc tomu uzpůsobený svršek, který lépe ochrání nohu před mrazem a v případě obsažené membrány i vlhkem.

Boty s Gore-Texem či jinou membránou mají své příznivce i odpůrce. Výhodou bot s funkční membránou je, že se do boty nedostává vlhkost a šlápnutí do kaluže vám nepromočí chodidlo. Nevýhodou je, že je bota méně prodyšná směrem ven, což není příjemné obzvláště sportovcům, kterým se nohy dostatečně zahřívají a potí. Svršek s membránou bývá také trochu tužší, než jiné klasické meshe. Zde jsme botám s membránou věnovali samostatný článek.

Zkraťte krok

Při běhu v hlubokém nebo kluzkém sněhu je dobré zkrátit krok. Tím docílíte lepší stability při došlapu. Jednak budete došlapovat pod kolmějším úhlem a snížíte riziko podklouznutí a při případném „smyku“ či podvrtnutí najdete rychleji své těžiště a nadcházející pád můžete ještě ustát.

Běhejte pomalu a vyvarujte se prudkých změn rychlosti či směru. Ostatně v hlubokém sněhu necháte mnohem více své energie než na suché silnici, takže není potřeba tempo hrotit. A v neposlední řadě koukejte pod nohy a vybírejte si, kam šlapete.

Když to klouže: boty s hřeby a nesmeky

Ledovka na stezce je opravdu problém a i zkušení běžci v tu chvíli raději volí pás ve fitku nebo volno od tréninku. Možnosti však existují.

Můžete si pořídit boty s hřeby. Já osobně je mám a funguje to skvěle i na hladkém ledu. Běh je sice trochu hlučnější ale v podrážce integrované hroty při kontaktu s ledem plní svou funkci bez pardonu. Pokud ale potřebujete na trase běžet úsek bez ledu (například po silnici), nebude to příliš pohodlné. Na chvíli to není problém, ale delší úsek není nic příjemného.

Kompromisem je pořídit si nesmeky. Jsou to hřeby integrované v pryžové síti nebo řetízku, které se navlékají na podrážku a pořídíte je v řádech stokorun. Nemusíte tak kupovat boty, které využijete sotva párkrát za zimu (pokud nebydlíte zrovna na horách), ale z jakýchkoliv svých bot si ty s hřeby vyrobit. Další výhodou je, že na delší úsek bez ledu můžete nesmeky sejmout (možná se ale zapotíte). Nesmeky využijete i při zimní turistice.

Proč je to kompromis? Pořád jde pouze o nasazovací instrument, který má své vrtochy. Nesmeky se prodávají ve velikostech o větším rozpětí (např. velikost L je 39 – 46). Mohou se na botách při běhu posouvat, špatně se nasazovat, držet nebo odírat botu. Jako poměrně levná pojistka v botníku pro případ „kdyby…“ je to ale dobrá volba.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky