Úvod VybaveníBěhání Chytré náramky nevymřely. Xiaomi Smart Band 8 je levný a přitom skvělý pomocník pro začínající sportovce

Chytré náramky nevymřely. Xiaomi Smart Band 8 je levný a přitom skvělý pomocník pro začínající sportovce

od Karel Holub

Začínáte sportovat? Tak tohle prostě chcete! S osmou generací si Xiaomi dalo na svém Smart Band 8 záležet a posunulo ho o pořádný kus dál. Už to není jen klasický fitness náramek pro začínající sportovce, teď ho můžete nosit i jako stylový náhrdelník, nebo přívěsek na botu. Technicky se sice oproti předchozí generaci změnilo jen málo, ale v konečném důsledku to zas tak málo není. Samozřejmě je to stále doplněk určený spíš pro příležitostné a začínající sportovce, než pro pokročilé běžce a cyklisty, kteří tráví tréninkem půlku života.

Atraktivní vzhled, pohodlné nošení

Kompaktní pouzdro Xiaomi Smart Band 8 s rozměry přibližně 48 x 23 mm a tloušťkou 11 mm je vyrobeno z plastu, který můžete mít buď v černé nebo zlaté barvě. Design zůstává věrný protáhlému tvaru s zaoblenými konci, ale náramek už neobepíná zařízení úplně, jak tomu bylo u předchozí generace. Výrobce se rozhodl vynechat jakákoliv tlačítka a vše se tedy ovládá přes dotykový displej. Mikrofon ani reproduktor se do náramku nevešly. Zkrátka je to líbivé zařízení s jednoduchým a intuitivním ovládáním, které se hodí spíš pro jemné ženské zápěstí, ale neurazí ani aktivní muže.

Xiaomi Smart Band 8 dostanete ve zmíněných barvách s řemínkem v černé nebo slonovinové barvě. Na zapínání trochu zvykal, ale náramek drží dobře, nerozpíná se a na zápěstí o něm skoro nevíte. Rozpětí řemínku je dostatečné jak pro chlapi i ženy, ale dokonce ho celkem pohodlně zapnou na svoje ručky i moje malé dcerky.

Smart Band 8 nabízí také alternativní způsoby nošení, jako je náhrdelník nebo klip na běhání na botu, ale logicky pak nebude k dispozici měření pulsu a dalších údajů z optického senzoru. Osobně jsem tyhle způsoby nošení nezkoušel, nevidím v nich žádnou přidanou hodnotu. Ani asi nemusím říkat, že neideálněji funguje s telefony, který mají Android, nebo přímo například teď novým Xiaomi 14. N iPhone ho rozjede též v aplikaci Mi Fitness.

Kvalitní, dobře čitelný displej

Smart Band 8 používá AMOLED panel s rozlišením 490 x 192 pixelů a displej je krásně jemný s dobrým podáním barev. Velmi dobré jsou také jas, kontrast a čitelnost a to i na přímém slunci, i když občas se skleněný kryt přeci jenom trochu leskne. Novinkou je automatická regulace jasu, která funguje plynule a přizpůsobí jas displeje úrovni okolního světla. Při testu nebyl problém ani při překrytí displeje rukávem a následném vytažení. Displej se rychle probudí a adaptuje na světlo.

Obrazovka se aktivuje gestem, ale samozřejmě je dostupná i funkce stále zapnutého displeje s trvalým zobrazením zjednodušeného ciferníku s časem. Funkci lze aktivovat v menu, ale samozřejmě na úkor životnosti baterie.

Přehledná a údaji nabitá aplikace

Pro nastavení a propojení se s chytrým telefonem je potřebná aplikace Mi Fitness od Xiaomi, která je zdarma dostupná pro Android a iOS. Aplikace vás provede několika kroky nastavením spojení a dále si můžete přizpůsobit svůj uživatelský profil.

Kromě stahování mnoha bezplatných ciferníků do náramku, jsou zde různá nastavení pro zdravotní funkce, upozornění atd. Například měření srdečního tepu a okysličení krve lze nastavit na automatické měření po celý den. To má samozřejmě dopad na výdrž baterie, ale zase vám může poskytnout detailnější údaje, než měření po minutových intervalech.

Dotykové ovládání a přehledné menu

Stejně jako u předchozí série se Xiaomi Smart Band 8 ovládá kompletně přes dotykový displej. Používají se obvyklá gesta pro horizontální posouvání přizpůsobitelných doplňků a vertikální posouvání pro procházení menu. Ovládání funguje dobře, displej reaguje rychle, jen v rukavicích to může být trochu problém a taky jsem se při testování setkal s tím, že mi displej aktivoval mokrý rukáv běžecké bundy a posunul hodinky o pár obrazovek jinam.

Kromě zdravotních funkcí v doplňcích a menu najdeme také funkce jako počasí, stopky, ovládání hudby a kamery, budík, časovač a baterku.

Xiaomi Smart Band 8 má za cíl podporovat aktivnější životní styl. K tomuto účelu existují tři denní cíle aktivity (kalorie, kroky a pohyb), jejichž úroveň lze v aplikaci individuálně nastavit. Úroveň dosažení lze sledovat na grafických ukazatelích. Je to docela návykové a občas se přistihnete, že se večer vydáte na procházku, kterou byste normálně vynechali, a to právě kvůli dotažení grafu denní aktivity do úplného konce.

Srdeční tep a saturace kyslíku v krvi

Měření srdečního tepu při aktivitě mělo u Smart Band 8 trochu smíšené výsledky. Při tréninku na cyklistickém trenažeru byly naměřené hodnoty téměř identické jako na referenčním hrudním pásu Garmin HRM Pro. Naopak při běhu občas měření náramku ustřelilo do nereálných hodnot. To se samozřejmě může stát i u mnohem dražších zařízení, a pro skutečně přesné a relevantní měření je vždy lepší používat hrudní pás. Ten ale, bohužel, není možné s náramkem propojit a musíte tak spoléhat jen na optické měření.

Měření obsahu kyslíku v krvi (SpO2) funguje překvapivě dobře pro nositelné zařízení v této cenové kategorii. V testu se odchylky od referenčního oxymetru pohybovaly jen kolem 1 až 2 procent.

Sledování spánku a chytrý budík

Monitorování spánku hodnotí dobu a délku spánku, fáze spánku, srdeční tep a pokud si to nastavíte, i okysličení krve. Na náramku je k dispozici hrubý přehled a další detaily pak najdete v připojené aplikaci. Xiaomi Smart Band 8 má funkci chytrého budíku, která vybírá čas probuzení ráno v desetiminutovém časovém okně v závislosti na fázi spánku. To by mělo zaručit, že se probudíte relativně klidně a bez toho, aby se vám leknutím zastavilo srdce. Měření spánku v průběhu testu fungovalo dobře a naměřené hodnoty byly velmi podobné referenčnímu zařízení.

Záznam aktivity

Xiaomi Smart Band 8 dokáže sledovat přibližně 150 různých, více či méně běžných sportů. Díky odolnosti proti vodě až do 5 ATM je možné samozřejmě měřit i plavání a další vodní aktivity. Rozsah naměřených a zobrazovaných hodnot se liší v závislosti na disciplíně. Například při běhu fitness náramek zobrazuje obvyklé klíčové údaje, jako je čas, kroky, vzdálenost, průměrná rychlost a další.

Bohužel Xiaomi ani v nové generaci svého trackeru nepřidalo integrovaný senzor GPS. To znamená, že některá data, jako je uběhnutá vzdálenost, lze zaznamenat pouze ve spojení s telefonem s aktivovaným sledováním polohy. Pokud jej nemáte u sebe nebo v blízkosti, budete muset žít s tím, že náramek vaši trasu nezaznamená. Je samozřejmě vhodné uvést, že ani ostatní náramky v této cenové kategorii obvykle nemají vlastní GPS.

Životnost baterie

Xiaomi tvrdí, že životnost baterie je při „normálním používání“ více než 16 dní. V praxi jsou hodnoty obvykle nižší a hodně závisí na nastavení a konkrétním používání. Nicméně 10-12 dní na jedno nabití nebyl při testování problém. Doba nabíjení dodávaným kabelem s magnetickou koncovkou je kolem jedné hodiny. Jak je obvyklé, adaptér není součástí balení, a tak budete muset kabel připojit do počítače nebo jiného zdroje energie.

Šikovný pomocník pro aktivní lidi

Nová generace v mnohém navazuje na síly svého předchůdce. Nadále nabízí velký a jasný AMOLED displej, stejně jako solidní výběr zdravotních měření s poměrně dobrou přesností. Xiaomi Smart Band 8 je také možné nosit mnohem univerzálněji – ne jen na zápěstí, ale také jako náhrdelník, nebo na botě, i když je otázkou, zda si toto skutečně najde své místo v každodenním životě. Náramek je primárně určený pro lidi, kteří chtějí mít lepší přehled o svých aktivitách, ale nepatří ke sportovcům, kteří vyžadují přesné měření, strukturované tréninky a pokročilé funkce. Svoji roli zvládá Xioami Smart Band 8 velmi dobře a za rozumnou cenu v něm můžete získat spolehlivého parťáka, který vás bude motivovat k pohybu a poskytne užitečné údaje o vašem zdravotním stavu.

Xioami Smart Band 8

  • 1,62″ AMOLED displej ( 490 × 190 px)
  • Odolnost proti vodě (5 ATM)
  • Více než 150 sportovních režimů
  • Výdrž baterie až 16 dní, nabíjení 1h
  • Doporučená cena: 989 ,-

pozitiva

  • kvalitní displej
  • měření srdečního tepu a další metriky
  • motivace k pohybu
  • dobrá výdrž baterie

negativa

  • nemá GPS měření
  • optické měření tepu je občas nepřesné

1 komentář

PetrT 5. 3. 2024 - 10:51

Z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší pro začátečníka je koupit si raději bazarový Garmin, než zkoušet nějaké levnější alternativy. Vyzkoušel jsem Xiaomi Haylow, Amazfit Bip, Stratos 3 a nakonec došel k bazarovému Garmnin Fénix 6 Pro za 5t, který konečně splňuje všechny požadavky jak na funkčnost, tak aplikace, podporu tréninku, motivkační komunitu, sledování opotřebení vybavení (boty, kolo), výdrž baterie, přesnost apod.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky