Úvod VybaveníBěháníSporttestery Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?

od Veronika Dvořáková

“Chcete vyzkoušet beta verzi aplikace?”, zeptal se se jednoho večera Garmin Connect. Tak určitě! Jestli má přijít změna, chci ji radši hned, ať vím, na co se připravit. A tak jsem začala poznávací jízdu s novým prostředím garminovské aplikace. Podle reakcí na diskuzních fórech je tahle možnost ojedinělá, nové prostředí si zatím vyzkouší jen část uživatelů. Stojí to za to? A co nás čeká? Máte ji chtít, nebo se bát? 

Už od prvního spuštění byl záměr nové podoby Connectu jasný – nabídnout vám přehled toho, co nejvíce chcete sledovat, a maximalizovat možnost personalizace.

Před načtením úvodní obrazovky jsem prošla krátkým dotazníkem, ve kterém mě Garmin vyzval k zaklikání priorit. Vybírala jsem pro mě stěžejní statistiky a ukazatele a přiřazovala jim váhu. Jakmile byl dotazník hotový, otevřela se beta verze Connectu.

Nutno říct, že mé autistické já se s novotou nějakou chvíli těžce vyrovnávalo. Refresh tak jako tak už ale třeba, přece jen je původní design lehce zastaralý. Nicméně, pokud čekáte zbrusu nové prostředí se vším všudy, pravděpodobně přijde zklamaní. Vše ostatní zůstalo relativně při starém, zásadní změna se týká zejména domovské obrazovky, konkrétně jejího uspořádání. 

Důraz na kýžené metriky

Zmiňovaná domovská obrazovka je nově rozdělena do několika sekcí: Dnešní aktivita, Sledované, Stručný přehled, Události, Tréninkové plány, Výzvy, Včera a Posledních 7 dní. 

Jednotlivé bloky lze v nastavení vypnout či zapnout, takže si celou stranu poskládáte dle svého. Kromě toho Connect nabízí úpravy dlaždic v rámci jednotlivých bloků, čímž zviditelníte metriky, které sledovat chcete, a naopak skryjete ty méně důležité pro vaši potřebu.

Dnešní aktivita

Zatímco dříve se aktivity daného dne zobrazovaly barevně pod sebou, teď je to posuvný karusel. Zahrnuje odtrénované aktivity v daném dni, případně naplánované tréninky. 

Sledované

Celkem 5 dlaždic, naklikat si jich můžete i méně. V přehledu se ukazuje první hlavní metrika, pro zobrazení dalších je nutné rolovat směrem doprava.  

Stručný přehled

Prostor pro ještě více dlaždic, kde se na první pohled dozvíte stručnější data než ve Sledovaných (pořád je to ale poměrně slušný přehled). Já mám možnost si vybrat celkem 8 dlaždic, někteří uživatelé udávají jen 6.

Události

Zajímavá “fičura” pro ty, kteří se chystají na důležitý závod nebo jinou událost, a chtějí ji mít na očích. Mimo typu události se zobrazuje i odpočet, kolik do vašeho dne plného radosti a utrpení zbývá času. Události můžete ručně přidat, pokud nenajdete v obecném kalendáři.

Tréninkové plány/Výzvy

Sekce pro milovníky plánů, odznáčků, kamarádských výzev a dalších zdvižených prstů, které vás nutí makat. Bohužel, u výzev je vidět jen jejich část, a to ještě bez možnosti výběru, které výzvy to budou.(Tohle moc nechápu, ale jestli říkáš, že to je ok, tak jo:)) 

Včera a Posledních 7 dní

Shrnutí předešlého tréninkového dne a týdne jednoduše v číslech.

Mobilní aplikace versus web

Změny se týkají také desktopové podoby Connectu, která je víceméně podobná. Upravit a přeskládat podle svého gusta jde jednoduše, jen pozor – změny v aplikaci a na webu se vzájemně promítají. Na rozdíl od aplikace najdete na desktopu dlaždice rozdělené do dvou sloupečků a opticky je design o něco jednodušší a čistší než u mobilu. 

Já si nakonec beta verzi po váhavém začátku celkem oblíbila. Graficky je příjemná, modernější a přehledná. Oceňuji možnost soustředit se na konkrétní cíle a vybrat si do přehledu čísla, která opravdu sledovat chci. Vítám i novinku v podobě událostí. Mimochodem, věděli jste, že existuje odznáček za přidání nové události? 

Co mě naopak ale nepotěšilo je nové zobrazení dnešních aktivit. Systém s barevnými dlaždicemi pod sebou mi vyhovoval mnohem více než přepínání v karuselu ze strany na stranu. 

U výzev mě mrzí, že není možnost si zobrazit nejdůležitější výzvy podle sebe – takhle se mi ukazují ve výběru ty, které pro mě nejsou až tak důležité a mám je připojené pro strýčka Příhodu. Tedy co kdybych náhodou zrovna zvýšila svoji cyklo kilometráž (nebo ji spíš po zimě vůbec nastartovala). 

Zatímco ve starší verzi se dlaždice s nulovou aktivitou neukazovaly vůbec, teď zde zůstává prázdné pole, které trochu kazí dojem. Problematickou se může zdát tato novinka pro ty, kteří milují kompletní data přehledně na jedné obrazovce. To už bohužel nenajdete, nad rámec počtu volitelných dlaždic musíte rozklikat více sekcí a kýžená data celkem pracně hledat. 

Posledním vykřičníkem v nové verzi je samotný desktop verze, která by dle mého zasloužila ještě vyladit k lepšímu. Uvidíme, jak se Garmin popere s připomínkam uživatelů a jestli konečná verze bude odlišná od té testovací.

Beta verze pro vybrané

Celá novinka byla nejdříve určená v testovacím režimu jen pro vybranou skupinu uživatelů. Následně se v beta verzi otevřela i veřejnosti, ale znovu jen vyvolené části. Z beta verze se dá zatím kdykoliv utéct zpět do původního rozložení. Kdy bude aplikace dostupná úplně  pro všechny? To zatím není jasné, ale vše naznačuje tomu, že by to mohlo být již brzy. 

Máte už novou verzi? A jak se s ní kamarádíte? Dejte nám vědět!

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky