Úvod VybaveníBěháníSporttestery Recenze: Garmin HRM Fit hrudní pás, který ví, po čem ženy touží!

Recenze: Garmin HRM Fit hrudní pás, který ví, po čem ženy touží!

“Kéž by existovalo víc sportovních doplňků reflektujících ženské potřeby!” Tak tohle přání si v Garminu vzali k srdci. Jejich novinka v hrudních pásech je designovaná speciálně pro dámské sportovkyně (schválně neříkám jen běžkyně). Už žádné stopy od hruďáku vytlačené do kůže pod lemem podprsenky. Tahle specialita mě moc bavila a vzala jsem díky ní hruďák znovu na milost!

Aby totiž bylo jasno – hrudní pás používám dlouhodobě, ale mám období, kdy ho schovám do skříně a nevytahuju. Bývá to hlavně v létě, kdy se člověk dost potí, nebo když mám v zimě víc vrstev. Proto jsem tuhle garminovskou vychytávku chtěla už dlouho vyzkoušet. Jak to dopadlo? Stručně a jednoduše – stojí to za to!



Garmin HRM Fit: trochu dražší hračka, ale na míru ženám

Nejdříve je třeba zdůraznit, že nejde o technologickou novinku. Prim tady hraje design, který se zásadně liší od všech předchozích modelů hrudních pásů nejen Garmin, ale i jiných značek. Klasický hrudní pás zapnete okolo hrudníku a dotáhnete podle potřeby. U žen často končí pod lemem podprsenky. Po přidání dalších vrstev HRM Fit už jen “montujete” dopředu. Má tři jednoduché klipy: hlavní – cvaknete doprostřed podprsenky, zbývající dva do boku. Odpadá tak nepříjemné škrcení, neustálé posouvání nahoru a dolů a utiskování pod lemem. Nemusíte se bát, že z lemu sklouzne dolů. Pevnost na místě zajišťují výstupky, do kterých zapadne malý zobáček klipu, a látku tak zafixuje uvnitř. Ani samotné klipy netlačí, protože se jich většina nachází z vnější strany. 

Sám Garmin uvádí, že hrudní pás je vhodný pro podprsenky se střední a silnou oporou, ideálně na lem. Ten nesmí být ani příliš široký, ani tenký. V praxi to znamená, že jej dáte na většinu sportovních podprsenek. Problém nastane u sportovní topů, které sahají blíže k pupíku. Hrudní pás vždy musí být zhruba pod prsy, aby mohl přesně měřit. 

Využijete ho při běhu, cyklistice, tréninku ve fitku, plavání a dalších aktivitách. Dokáže sledovat kroky, spálené kalorie, celodenní tepovou frekvenci i vytvořit běžeckou analýzu (vertikální oscilaci, vyvážení doby kontaktu se zemí, délku kroku, vertikální poměr atd.). Dokonce ani nemusíte mít hodinky na ruce – pás dokáže údaje zaznamenat a následně přenést. To se bude hodit při plavání nebo boxu, prostě kdykoliv, když nemůžete nebo nechcete mít hodinky na ruce. Všechny funkce jsou stejné jako u klasického modelu HRM PRO. Baterie pásu by měla vydržet až rok, poté ji snadno vyměníte.

Testování: zacvaknout, obléci, vyběhnout!

Poprvé jsem pás oblékla při běhu. Vybrala jsem nejvhodnější podprsenku, přicvakla klipy a oblékla tričko. Nikde neškrtil, držel na místě a okamžitě se spároval i s hodinkami. Trochu jsem se bála, jestli při rozběhnutí nebude hlavní klip nadskakovat, přeci jen nemám podprsenku kvůli dýchání tak staženou. A ono ne! Všechno drželo na svém místě, ani jsem o něm nevěděla. Po doběhu jsem jen odcvakla, omyla a dala uschnout. Propojila jsem s Connectem a mrkla na statistiky. Vše sedělo stejně jako u běhu, kdy jsem měla klasický hrudní pás od Garminu. Pocit byl ale mnohem příjemnější! 

Hlavně v létě jsem totiž trpěla na odřeniny, pás jsem pořád posouvala, neseděl mi. Skončil tak ve skříni. Kromě běhů, které jsem s ním tedy „přetrpěla”, kdy jsem ale chtěla mít  opravdu přehled. O to víc mě tento hruďák mile překvapil!

Další na řadě v testování byl silový trénink ve fitku. To už byla větší výzva. Při běhu jsem byla totiž narovnaná, zatímco teď mě čekalo mnohem víc výměn pozic, předklánění apod. I trénink ve fitku prošel bez ztráty kytičky! Hruďák držel, ničemu nevadil, pečlivě měřil. Při cvičení s kettlebellem jsem sundala hodinky ze zápěstí, abych mohla závaží o ruku opřít. Ve výsledném grafu žádná změna, pás vše zaznamenal a přenesl do hodinek. 

Hlavní výzvou bylo třetí testování – překážkový trénink, tedy OCR! Asi největší zkouška – vis hlavou dolů, naskakování na kulatinu (tedy opora o hrudník), přelézání překážek, zdí… Opět jsem měla menší obavy, abych téhle drahé hračce na hrudi neublížila. ALE! Nestalo se vůbec nic, dokonce jsem si ho ani nevytlačila do kůže. Prostě a jednoduše se vždy nějak přizpůsobil. 

Po tomto konkrétním testování jsem v dalších trénincích a naběhala spoustu kilometrů a odcvičila hromadu hodin. Výsledek? Pouze jediný problém, a to právě při obléknutí podprsenky s nejširším lemem. Tam už byl pás příliš nízko a v měření byly vidět chyby. Na to ale upozorňuje i sám výrobce. Navíc, tomuto problému se dá snadno předejít, a to právě výběrem správného kusu prádla. 

Malým vykřičníkem je životnost klipů na zacvaknutí. Ani po několika měsících testování a různých aktivit stále nejeví žádné známky opotřebení. Panty jsou dostatečné pevné. Jestli tomu tak bude i za rok či dva nebo v případě nějakého většího nárazu, toť otázka.

Některé recenze také uvádějí jako možný problém vystouplé tělo klipů, které se po přichycení na podprsenku nachází na vnější straně. Pod tenkým tričkem nebo tílkem budou vidět vystouplé hrbolky na podprsence. Zcela upřímně – je to estetický detail, který mi asi nijak jinak nevadí. 

Pro koho se hodí

  • Nosíte klasické sportovní podprsenky se střední až silnou oporou.
  • Klasický hrudní pás vám způsobuje otlačeniny, hůře dýcháte nebo vás škrtí. 
  • Chcete mít možnost trénovat i bez hodinek a mít přesné údaje. 
  • Nechcete řešit správné umístění klasického hruďáku, ani jeho posun během aktivity.

Kdy se mu raději vyhnout

  • Používáte jen podprsenky s mírnou oporou, volné jógové topy, podprsenky se zipem vpředu, delší braletky se širokým lemem.
  • Běháte bez podprsenky. 
  • Nechcete investovat a hrudní pás používáte jen občas pro kontrolu tepu. 
  • Jste muž :)

Suma sumárum: Využijete ho? Jděte do toho!

Ptáte se, jestli bych si tento pás koupila, kdybych neměla možnost ho otestovat?

Ano! Jestli opravdu chcete vědět, jak na tom jste s tepem a dalšími metrikami, jděte do toho. Pro začínající běžce nebo obecně sportovce je to možná zbytečná investice. Ale při potřebě sledovat svůj trénink a progres je to naopak skvělý pomocník zejména pro ženy. Ke klasickému hrudnímu pásu už bych se vrátila jen v případě nutnosti.

Není to jen o tepové frekvenci, ale také o přesnější analýze, kterou samotné hodinky nezvládnou. Konkrétně pro běžce jde o zmiňovanou vertikální oscilaci, vyvážení doby kontaktu se zemí, délku kroku nebo vertikální poměr. Díky tomu zjistíte, jak moc u běhu “skáčete”, jestli děláte moc krátký nebo dlouhý krok, zda spíše létáte nebo šouráte nohy apod. V samotném Connectu ke všem metrikám najdete vysvětlivky. 

I samotné měření tepu je ošemetné. Spousta hodinek má integrovaný optický senzor tepu, ten ale není moc spolehlivý. Buď jsou hodinky moc volné, utažené, nebo zrovna snímač nemá dobrý den. Hrudní pás je vždy spolehlivější varianta. Tento konkrétně navíc zaručeně potěší celé ženské pokolení:).

Garmin HRM Fit

Konektivita: Bluetooth, ANT+
Funkce: Měření tepové frekvence, Analýza běhu, Počítání kalorií, Krokoměr
Kompatibilita: Android, iOS
Hmotnost: 53 g
Rozměry: délka 33,5 cm, šířka 3,3 cm
Doporučená cena: 3 890 Kč

Pozitiva

  • všestranné použití
  • žádné otlaky
  • jednoduché nasazení
  • sedí na většinu podprsenek
  • snadná omyvatelnost a údržba

Negativa

  • vyšší cena
  • nevhodné pro některé typy podprsenek
0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.