Úvod TréninkBěžecký trénink „Scrollování“ zabíjí váš trénink: jak sociální sítě ovlivňují váš sportovní výkon

„Scrollování“ zabíjí váš trénink: jak sociální sítě ovlivňují váš sportovní výkon

Kdo by to byl řekl, že nekonečné scrollování na mobilu může sabotovat váš trénink? Studie ukázala, že předtréninkové prohlížení sociálních sítí vás může udělat mentálně unavenější a připravit vás o cenná opakování. A co teprve koukání do mobilu v pauze mezi cviky, že. Pojďte se s námi podívat, proč byste měli mobil raději nechat v šatně a soustředit se na svůj workout!

Znáte to. Jdete na trénink, chystáte se běhat, ale ještě máte čas. Projedete sociální sítě, chvilku scrollujete, najednou je z toho půl hodinka. Zvednete se a jdete něco dělat. Ale připadáte si takoví bez chutě, demotivovaní. Trochu zkrátíte trénink, uběhnete o něco méně, zahnete o ulici dřív. Proč to tak je? Je to únava z práce, školy…?

Ne! Vědci nově zkoumali vliv sociálních sítí na trénink a došli k závěru, že nás scrollování dělá slabšími. Přesněji vzato za tím stojí mentální únava spojená přehlcením.

To máte špatné zprávy ze světa, několik videí zvířátek, kamarády na dovolené, pak rychlý přechod k výběru oblečení a myšlenkám na hubnutí. Mozek nestačí zpracovávat ani přijaté informace, ani rychlou změnu mezi nimi. Vyčerpá se a najednou by radši šel odpočívat, než trénovat. Sledování sociálních sítí je také určitým druhem drogové závislosti. Drogou je tady dopamin, který se vyplavuje při koukání na zajímavé veselé obrázky. A my se ho nechceme vzdát, natož jít dělat něco, co nás bude bolet. 

Vědci říkají: sledujete sociálních sítě před tréninkem? Uděláte méně sérií!

Zmiňovaná studie má dlouhý, ale jasný název: Mentální únava z používání smartphonu snižuje objem zatížení při silovém tréninku. Co to v praxi znamená? 

Vědci zkoumali, jak ovlivňuje používání aplikací sociálních sítí na mobilu před tréninkem výkon při silovém cvičení. Šestnáct dospělých provedlo tři série dřepů, jednou po 30 minutách používání sociálních sítí a podruhé po sledování dokumentu. Fyzická námaha se však mezi těmito dvěma situacemi nelišila. Studie zjistila, že delší používání smartphonů (asi 30 minut) vedlo k většímu vnímání mentální únavy a snížilo počet opakování při silovém cvičení o přibližně 15 % ve srovnání se sledováním dokumentu. 

Řeknete si, 15 %, to je nic. Ale je to třeba 8,5 kilometru místo vaší pravidelné desítky. 85 opakování místo 100. 51 minut cvičení nebo běhu místo 60. A tak dále. V dlouhodobém horizontu jste najednou uběhli a odcvičili mnohem méně. Zároveň riskujete zranění, protože unavený mozek znamená menší pozornost, což je cesta k pádu, vyvrknutému kotníku nebo čince spadnuté na nohu. Reálně sice nejste unaveni fyzicky, ale mozek nedokáže tělo správně řídit. 

Používání smartphonů podle studie před silovým tréninkem by mělo být omezeno, pokud je cílem zvýšit nebo udržet svalovou sílu, a nejen se “nějak hýbat”. A teď si představte, co se děje, když scrollujete i během tréninku. Schválně se rozhlédněte ve fitku. Ten sedí na lavičce a kouká na mobilu. Ta chodí na páse a odpovídá na zprávy. Dalšího uvidíte ležet na podložce a usmívat se do obrazovky. Jasně, mezi sériemi je potřeba pauza. A při ní se člověk nudí. Jenže koukání do mobilu celou situaci spíše zhorší. Mozek právě koordinoval váš dřep s osou, abyste nikam nespadli, nepřevážili se, aby svaly dělaly to, co mají. Místo chvilky odpočinku teď dostane nálož veselých videí a sexy obrázků a pak půjde hlídat tělo znovu. Není divu, že se vám nebude chtít dělat víc opakování. Budete se těšit zpátky na své místo, k mobilu. A tak to trochu ošulíte a činku položíte dřív. 

A kdyby jen počet opakování na tréninku. Tzv. doomscrolling, tedy tupé posouvání obrazovky mobilu a hledění do displeje má mnohem více vedlejších efektů. Může zhoršit existující duševní onemocnění, jako je úzkost nebo deprese, a zvýšit paniku a obavy. Také může vést k podrážděnosti, snížené produktivitě, špatné koncentraci a mentální únavě, což může dále negativně ovlivnit celkový pocit pohody.Studie zjistily, že čím více času trávíme doomscrollingem, tím pravděpodobnější je, že budeme trpět poruchami spánku, fyzickými symptomy souvisejícími se stresem a nižším sebevědomím.

Co s tím? Řešení je ze začátku nepříjemné, ale jednoduché. 

Bohužel jedinou variantou je telefon úplně odložit. Stejně jako u alkoholiků neexistuje varianta “jen tak trochu”. U většiny lidí se projeví slabá vůle a stejně zapomenou na čas. Najednou zjistíte, že do mobilu koukáte už 15 minut, i když jste chtěli jen zkontrolovat zprávy. 

Jak na to?

  • Vyrážíte běhat? Před tréninkem odložte telefon, raději si dejte pár běžeckých cviků, promasírujte nebo naválečkujte nohy, nebo se chvíli projděte. Pusťte si k tomu třeba motivační hudbu. 
  • Míříte do fitka? Uložte mobil do batohu, projděte se a nevytahujte ho. Nechte si to až na konec tréninku, vůbec ho neberte s sebou do prostoru cvičení. Chcete selfie nebo video? Udělejte to na konci tréninku. Zajděte do šatny pro mobil a pak teprve foťte nebo natáčejte. 
  • Potřebujete telefon s sebou? Přepněte ho do letového režimu, nebo vypněte alespoň oznámení. Některé mobily také umějí nastavit časovač na určité aplikace a po určitou dobu je zamknout.
  • Vemte s sebou parťáka. Nebudete se nudit, mít potřebu nahrazovat povídání scrollováním a nestrávíte před tréninkem spoustu času v šatně ve snaze se odlepit od displeje. Nemáte parťáka? Udělejte si ve fitku nové kamarády! Hezky postaru. 
  • Nahraďte mobil offline nástrojem. Jestli máte před sportem dlouhou cestu nebo chvíli, vemte knížku, poslouchejte hudbu, podcast… 

Co z toho plyne? Elektronická zařízení jsou takové naše malé prokletí moderní doby. A sociální sítě zvlášť. Indiáni říkali, že fotky lidem kradou duše, a o sítích to platí dvojnásob. Tak je zkuste vyměnit za něco jiného, protože nejen váš mozek, ale i tělo vám poděkují. 

Zdroje
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34000894
https://www.caldwellmemorial.org/wellness/wellbeing-with-caldwell/doom-scrolling-and-its-effect-on-your-mental-health

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.