Úvod VybaveníBěhání Jak vybrat běžecké boty pro začátečníky? Těmhle přešlapům se vyhněte

Jak vybrat běžecké boty pro začátečníky? Těmhle přešlapům se vyhněte

Pokud s běháním teprve začínáte, bohatě si vystačíte s obyčejným sportovním oblečením. Běžecké boty se ale vyplatí vybírat pečlivě – a možná do nich i investovat nějaké ty peníze navíc. Výrazně totiž ovlivňují výkon a pohodlí, a tím pádem i to, jak moc vás bude běhání bavit. Než sáhnete po prvních teniskách, které se vám připletou do cesty, přečtěte si, jak při nákupu běžeckých bot nešlápnout vedle.

Naklusejte na prodejnu

První běžecké boty určitě neobjednávejte naslepo z e-shopu. Abyste získali jasnější představu o tom, jaký model by vám mohl vyhovovat, nejprve si jich několik vyzkoušejte naživo.

V ideálním případě navštivte specializovanou prodejnu, kde vám udělají diagnostiku došlapu a na základě výsledků vám nabídnou vhodný typ obuvi. Nadstandardní péče ve speciálkách se ale samozřejmě promítne na výsledné částce, kterou zaplatíte u pokladny.

Pokud zatím nevíte, jak dlouho vám počáteční nadšení vydrží, a nechcete za boty utratit majlant, zamiřte do běžných obchodních řetězců se sportovním zbožím, kde často natrefíte na různé slevové akce. Nejprve se však vyzbrojte zbývajícími radami, které vám výběr správného běžeckého obutí usnadní.

A kolik vlastně takové boty stojí? Ucházející obuv na první výběhy seženete od tisícovky. Pokud však míříte alespoň do střední třídy, připravte si zhruba tři tisíce. Ne vždy ale platí, že nejdražší rovná se nejlepší.

Při výběru velikosti mějte velké oči

Správná velikost běžeckých bot je alfou a omegou. Zapomeňte na to, že běžně nosíte třicetdevítku, a rovnou hupsněte do tenisek o jedno až dvě číslo větších. V oblasti palce byste měli mít asi centimetrovou rezervu a na nedostatek místa by si neměly stěžovat ani ostatní prsty. Při běhu se totiž chodidlo mírně rozplácne a nateče, a tak si v těsných botách koledujete o zbytečné odřeniny, puchýře nebo zčernalé nehty.

TIP: Mrkněte se, jak si správně zavázat tkaničky, aby vám noha v běžecké botě perfektně držela

Zohledněte terén

Pokud se chystáte běhat především po asfaltu, zvolte lehké silniční boty. Mívají hladkou podrážku a dobré odpružení, které mírní nárazy při došlapu na tvrdý povrch.

Že vás to táhne spíš do lesů a hor? Pak sáhněte po robustnější trailové obuvi, která nohu ochrání před kameny, kořeny a dalšími přírodními nástrahami. Trailovky jsou také vybavené odolnou podrážkou s hrubším vzorkem, aby vás nerozhodila každá nerovnost.

Pokud terén plánujete střídat, a chcete mít jen jedny boty, raději si vyberte ty silniční. Tlumení na asfaltu je v tomto případě prioritou. Dobré silničky navíc občasný výběh do divočiny bez problémů vydrží. Někteří výrobci ale nabízí i obojživelné citycrossové boty, které se díky střednímu vzorku hodí na silnici i do lesa.

Aby klouby netrpěly

Máte-li vyšší hmotnost, problémy s klouby nebo křečové žíly, porozhlédněte se po botách s vyšším stupněm odpružení. Dostatečné tlumení je prioritou i v případě, že máte tendenci běhat přes paty, což je u začátečníků velmi častý nešvar.

TIP: Jestli fandíte tzv. bosé obuvi neboli barefoot, možná se vám do klasických běžeckých bot nebude chtít. V barefootových prodejnách vám pomohou vybrat kompromis, který v sobě snoubí to nejlepší z barefootů a klasických běhacích bot. Na běhání v barefootech si ale zvykejte postupně a pusťte se do něj jen v případě, že máte dokonale vyladěnou techniku došlapu a běháte spíše po měkčích površích. Většině začátečníků však nelze běhání v barefootech plošně doporučit.

A co na to kotníky?

Pokud přece jen absolvujete diagnostiku došlapu, dozvíte se, jestli nohu pokládáte neutrálně (ideální stav), nebo zda vám kotníky padají dovnitř (pronace), či naopak ven (supinace). Boty uzpůsobené těmto odchylkám vám pak pomohou došlap dorovnávat, a předcházet tak bolestem a dalším problémům, jako jsou deformace, ploché nohy nebo třeba zánět Achillovky.

Tím se však nevyřeší příčina. Raději proto navštivte ortopedii či fyzioterapii, kde vám poradí, jaké cviky zařadit, případně vám doporučí vhodné ortopedické vložky.

Objemovky jsou pro začátek ideální volba

Běžecké boty se dále dělí na objemové, tempové nebo závodní. Pro začátečníky je nejlepší volbou právě objemová bota, která je uzpůsobená dlouhodobé zátěži a bývá velkoryse tlumená, aby absorbovala nárazy a snižovala únavu nohou během dlouhých tréninků. Pokud se časem rozhodnete zamakat na rychlejším tempu nebo se pravidelně účastnit závodů, možná vám přijdou vhod i další dva zmiňované typy, které mívají slabší tlumení, ale zase umožňují lepší odraz a dynamičtější pohyb.

Co bych si ještě přála vědět před nákupem prvních běžeckých bot?

• Světlé boty sice vypadají cool, ale snadno je ušpiníte i na asfaltu.

• Běžecké boty nevydrží „na furt“. Klasické silničky je potřeba obměnit po 600–1000 kilometrech, kdy už tlumící pěna ztrácí svou funkci a celá bota nese známky opotřebení.

• Pokud to s během myslíte vážně, rovnou si začněte šetřit na druhé boty. Běžci, kteří střídají alespoň dva páry obuvi, mají podle studie z roku 2013 o 39 % nižší riziko zranění než skupina běžců, kteří běhají jen v jednom páru bot.

TIP: Nepodceňujte ani výběr správných sportovních ponožek. Zvolte takové, které prsty nestahují (vyhněte se proto i přemíře elastanu) a nejsou příliš těsné u kotníků, aby mohla krev volně proudit do chodidel. Zároveň dejte přednost přírodním a prodyšným materiálům.

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.