Vyzkoušeno za vás! Funguje zázračná metoda, která vyřeší chutě na sladké, nedostatek energie i nadváhu?

Cukr je obecně velkým tématem, co se lidského zdraví týče. Výzkumy ukazují, že práce s příjmem cukru mají vliv na lidi potýkající se s cukrovkou, rakovinou, ekzémy, chronickým zdravotními potížemi. Foto: Tycson1/iStock

Co kdyby vám někdo řekl, že existuje zázračná metoda, která jako mávnutím kouzelného proutku vyřeší vaše chutě na sladké, poklesy energie i nálady, a pomůže i s hubnutím? A to vše, aniž byste se vzdali svých oblíbených jídel a museli počítat kalorie. Tak přesně takhle zní upoutávka na bestseller francouzské biochemičky Jessie Inchauspé. Neslibuje magické pilulky, ani lékařské zákroky. Vše je založeno na několika snadných krocích, které zakomponujete do svého jídelníčku. Zní to krásně, že? Ale funguje to? Vyzkoušeli jsme za vás!

Poprvé jsem o téhle francouzské vědkyni slyšela z úst Radovana Vávry v jednom podcastu. Chlubil se, jak zhubl, cítí se podstatně lépe a plný energie, přitom nemusel svůj život změnit úplně od základů, nebo najet na drastické diety. Odkazoval se tehdy na Jessie Inchauspé, na sociálních sítích známou jako the Glucose Goddess, tedy Bohyni cukru. Tahle drobná Francouzka má na Instagramu přes 5 milionů sledujících, její kniha Pravda o cukru (v originále The Glucose Goddess Method: The 4-Week Guide to Cutting Cravings, Getting Your Energy Back, and Feeling Amazing) se prodává po celém světě. Jessie se stala ikonou osvěty o cukru. A tak ve chvíli, kdy jsem na Pravdu o cukru narazila mezi novými audioknihami, neváhala jsem si ji poslechnout. A následně i vyzkoušet sama na sobě. 

Ačkoliv to na první pohled vypadá jako další převratná metoda, která nikdy nemůže fungovat, opak je pravdou. Tahle kniha je totiž antireklama na klasickou mantru všech zlých jazyků, tvrdících, že “nežer a hýbej se” stačí. Anotace knihy samozřejmě vyzdvihuje fakt, že díky postupům z knihy vyřešíte spoustu problémů spojených se stravováním, v samotné knize Jessie tvrzení uvádí na pravou míru. 

V první části začíná výkladem o fungování trávení sacharidů v těle, o samotném cukru, dělení na různé typy a také upřesnění pojmů. Oproti podobným návodům, psaných amerických rozvláčným stylem, je publikace o něco stručnější, jasnější a neopakuje tolik pojmy dokola. Pravda, mohlo by to být stručné pdf, ale k pochopení celého konceptu je dobré to vzít i poněkud zeširoka. Na úvod přiznávám, že celé hnutí se trochu zvrhlo a dnes Jessie vydělává na prodeji knih, kurzů, vlastních potravinových doplňků i účasti na různých akcích. To ale nic nemění na podstatě metody. 

Jádro pudla aneb na čem Pravda o cukru stojí

V první části knihy Jessie objasňuje, jak je to s glukózou, co dělá cukr v našem tělu, jak se chová po snězení určitých typů jídla a jak se metabolizuje. Vysvětluje problematiku glukózové špičky a jak ji naše strava ovlivňuje. Pro úplnost dodává i rozdělení složek jídla a reakci těla na jejich požití. Pojednání o rozdílu sacharidy – bílkoviny – tuky a další složky potravy by vydalo na samostatný článek. Ve zkratce tedy jen o cukrech. Podle Jessie je největším nepřítelem přesně ten cukr, před kterým varují lékaři, nutriční terapeuté, diabetologici i všichni, kteří řeší lidské zdraví. Nejhorší je samozřejmě ten, který přijímáme naprázdno – limonády, sladkosti, sladké pečivo, bonbony… V knize ovšem není zakázán, jen je poukázáno na jeho dávkování a správný postup příjmu.

Po požití sacharidů totiž tělo reaguje zvýšením glykemické hladiny. Možná jste někdy slyšeli o glykemickém indexu potravin. Pokud si nalačno dáte třeba dortík, hladina krevního cukru prudce vyletí nahoru. Vám bude lépe, ucítíte více energie a potěšení, ale efekt brzy pomine a vy postupně zvadnete jako kytka ve váze. Naopak, když si dáte salát s kuřecím masem, glykemická křivka se zvýší jen velmi mírně a bude po delší dobu vyrovnaná. A tím se dostáváme k podstatě celé knihy.

Metoda Jessie Inchauspé spočívá v práci s touto křivkou a jejím ovlivňování potravinami. Ovlivňuje mnohem více věcí, než si možná myslíte. Od vyplavení inzulinu až po hladinu energie, pocit sytosti, trávení. Cílem celého konceptu je zploštit glykemickou křivku, tedy pracovat na její vyrovnané hladině bez větších výkyvů.

Metoda má tři hlavní přísady: správné pořadí potravin, ocet a správný návyk. Zní to zvláštně, že? Ale ve svém podstatě je to velmi jednoduché.

Jak tedy na to?

  1. Jezte jednotlivé složky jídla (potraviny) ve správném pořadí
    Pro ideální působení na glykemickou křivku jezte jídlo v tomto pořadí: nejdříve vláknina, potom bílkoviny a nakonec sacharidy. V zásadě to znamená, že pokud máte na talíři jídlo, které má jednotlivé suroviny oddělené, jezte je v daném pořadí. Nejdříve snězte zeleninu, potom bílkoviny (třeba maso, tofu…) a nakonec sacharidy (rýži, těstoviny…). Pokud to není možné a chystáte se sníst něco, co je promíchané, dejte si před samotným jídlem nejdříve zeleninový salát, ideálně s octovou zálivkou. Až poté se vrhněte na jídlo. Máte chuť na dezert? Dejte si ho hned po jídle, protože tak využijete efekt správného pořadí a cukr vám po dortíku nevystřelí zběsile nahoru.
  2. Dejte si před jídlem jablečný ocet
    Nemáte možnost sníst jídlo v ideálním pořadí, nebo si dát salát? Jste na oslavě a chcete si dát narozeninový dort jen tak? Vypijte sklenici vody se lžící jablečného octa (pozor, citron takto nefunguje), nebo si dejte jablečný ocet v tabletách. Až poté si dejte sladkost. Křivku tak opět zploštíte.
  3. Hýbejte se po jídle
    Dojedli jste? Jděte na procházku, nebo udělejte pár dřepů. Pohyb pomůže lépe trávit i srovnat glykemickou křivku.
  4. Neřešte kalorie a typ cukru
    Přestaňte počítat, kolik jste toho snědli a jestli používáte javorový sirup, med, bílý cukr nebo třtinový. Soustřeďte se hlavně na správné pořadí potravin a jeho načasování. Nejezte sladkosti na svačinu, ale dejte si je hned po hlavním jídle. Na svačinu si pak dejte třeba ovoce, ale k němu přikusujte oříšky a sýr. Tahle kombinace opět křivku zploští a cukr z ovoce vám hladinu krevního cukru neovlivní. 

Vyzkoušeno za vás! Funguje metoda?

Nezní to tak hrozně, že? A tak jsem se rozhodla pro test na vlastní kůži. Obecně nejsem typ člověka, který by se ládoval dortíčky nebo fastfoodem či českou klasikou – svíčkovou se šesti. Místo pro zlepšení se nicméně i tak našlo. 

Na snídaních jsem nic neměnila, jen jsem přidala jablečný ocet před jejím snězením. Před obědem i večeří jsem vždy začala zeleninou, když to nebylo možné (jídlo bylo smíchané), dala jsem si opět jablečný ocet. 

Pití octa není nic příjemného, ale následovala jsem Jessiny rady – sklenice vody, lžíce octa, brčko a rychle vypít. Pak se to celkem dá. Pořídila jsem si i ocet v tabletách na cesty, ale samotný ocet ve vodě se mi zdál účinnější. 

V kombinování ovoce + sýra a oříšků jsem jen pokračovala, tenhle trik praktikuji už dlouho.

Cukr je obecně velkým tématem, co se lidského zdraví týče. Výzkumy ukazují, že práce s příjmem cukru mají vliv na lidi potýkající se s cukrovkou, rakovinou, ekzémy, chronickým zdravotními potížemi. Foto: Veronika Dvořáková

Změnilo se něco? Překvapivě to fungovalo. O hubnutí se mluvit nedá a ani jsem ho neočekávala, ale zasycení jídlem mi vydrželo déle. Po obědě nepřišel propad energie a neměla jsem pocit, že bych si měla jít lehnout. Zvládla jsem i celé odpoledne bez svačiny až do večeře, což tak většinou nebývá. Energie byla stabilnější po celý den, neměla jsem vlčí hlad. Naopak na kvalitu spánku to příliš vliv nemělo. 

Abych měla srovnání, zkusila jsem zpět i striktní opak – bez octa a neřešit pořadí v jídle. Znát to bylo – větší únava i větší hlad se dostavil celkem brzy. 

Jediné, v čem s autorkou nesouhlasím, je poučení o nepočítání kalorií a typu cukru. I když se do metody vrhnete, alespoň částečné počítání kalorií je určitě dobré, zvláště pokud hubnete. Přeci jen hubnutí je nejen o zploštění křivky, ale o určitém kalorickém deficitu, i když Jessie tvrdí opak. A tak pokud si po octu a salátu dáte kachnu s 10 knedlíky a následně půlku dortu, hubnout pravděpodobně nebudete. Zároveň na typu cukru záleží. Dietní cola není zdravější než ta s čistým cukrem, chemicky bělený cukr není to samé jako přírodní cukr nebo med. Navíc v knize zmiňované ovesné vločky také nejsou tak velkým strašákem.

Vyplatí se metodu vyzkoušet?

Cukr je obecně velkým tématem, co se lidského zdraví týče. Výzkumy ukazují, že práce s příjmem cukru mají vliv na lidi potýkající se s cukrovkou, rakovinou, ekzémy, chronickým zdravotními potížemi. Není to samospásné a rozhodně to není jediný faktor, který vás zachrání. Ale minimálně vám může pomoci. A to i pokud nic závažného neřešíte.

Tahle metoda není složitá, nezabere vám mnoho času a dá se velmi dobře přizpůsobit. Pokud vás téma zajímá, doporučuji nejdříve přečíst tuto knihu, která je poměrně stručná a jasná. V případě, že máte nějaké zdravotní potíže, určitě je ale dobré nejdříve vše konzultovat s lékařem. 

Za sebe mohu otestování metody jen doporučit, ale je třeba brát ji s nadhledem a nehroutit se, pokud nezvládnete dodržet vše. Základy je určitě dobré si vštěpit a přemýšlet nad nimi pokaždé, když se chystáte na jídlo. Třeba poučka o salátu před jídlem není žádný převratný vynález, ale trik, který se používá dlouhá staletí napříč jižními národy.  

Zdroje
Pravda o cukru – Jessie Inchauspe
https://www.mentalhealthdietitians.com/a-dietitians-review-of-the-glucose-goddess-methodzdroje fotek a grafik:  /https://www.glucosegoddess.com/

Podobné příspěvky

Vyhlašte válku virózám. Zkuste fermentované superpotraviny!

Dejte sbohem kávě a vyzkoušejte alternativy! Proč je yerba tak oblíbená? 

Jak při dietě hřešit, a přesto mít výsledky? Vyzkoušejte pravidlo 80:20