Snídejte zdravě a chutně s vůní Vánoc. Tahle porce proteinů vám jenom prospěje

Před Vánocemi se to hemží recepty na to nejlepší cukroví – zdravé, tradiční, moderní… A také na vaječňáky, štědrovečerní hostiny nebo vánočky. Ale co zakousnout během dne? Pokud jste milovníky zimních chutí a hledáte pár nápadů na snídaně nebo svačiny, s těmihle rozhodně nešlápnete vedle!

Jen si to představte: za oknem sněží nebo mrholí, vy sedíte u krbu, koukáte na pohádky a ujídáte zdravou snídani nebo odpolední dezert, po kterém vám tělo poděkuje! No dobře, vrátíme se do reality – sedíte za pracovním stolem, před vámi hromada práce, která se sama neudělá, ale vy aspoň potěšíte chuťové pohárky voňavou porcí! 

Tyhle dva recepty jsou plné proteinů a hodí se klidně jako potréninková odměna. Jednoduše si je vytuníte přidáním ingrediencí, které máte rádi. Nebojte se experimentovat!

Perníčkové overnight oats

Znáte overnight oats? Jsou to vlastně vločky namočené přes noc do směsi tekutiny a ochucovadla. V našem případě je to mléko, jogurt a perníčkové koření. Ráno jen vyndáte z ledničky a zaboříte lžičku! Samotný jogurt či tvaroh obsahuje porci proteinů, vy ho navíc ještě dodáte proteinovým práškem. 

Ingredience (na 2 porce)

3 plné odměrky ovesných vloček (odměrka velikosti proteinové, případně 8 polévkových lžic)

1 řecký jogurt 

2 odměrky proteinu

1 lžička perníkového koření

2 lžíce sladidla (třeba javorový sirup)

2 odměrky mléka

Všechny ingredience smíchejte v misce dohromady. Směs by měla být řidší, neměla by téct. Vločky se přes noc nasáknou, tak počítejte s tím, že vše zhoustne a zpevní se. Směs nandejte lžící do misek a zarovnejte. Na vrch poklaďte ovocnou vrstvou, případně polijte trochou ořechového másla. Gurmáni mohou na dozdobení přidat i perníček nebo ho nastrouhat na vršek směsi. To doporučuji dělat až těsně před servírováním, aby se perníček nerozmočil. 

Ve veganské verzi použijte rostlinné mléko a jogurt, pro bezlepkovou variantu pohankové vločky či speciální bezlepkové. Protein je nejlepší ochucený, který se hodí k receptu – já jsem použila karamelový, skvělý bude i vanilkový. Koření je na začátek lepší použít méně, směs ochutnat a případně přidat. Ubírat na intenzitě je totiž vždy horší a většinou to znamená přidávat další suroviny. 

Na dochucení:

Do vloček ráda přidávám ovoce, v téhle verzi jsem zvolila jablíčkovou směs. Na pánvi na lžíci másla osmahněte na kostky nakrájené jablko. Přidejte trochu skořice, špetku soli (ideálně mořské) a lžíci javorového sirupu nebo lžičku cukru a nechte mírně zkaramelizovat. Navršte na směs vloček v misce a nechte vychladnout. Na fotce jsou jablíčka ještě zalita lžící ořechového másla. Získáte tak komplexní jídlo, obsahující bílkoviny, zdravé tuky i sacharidy a navíc ovoce. 

Palačinky z quinoi

Jsou rychlé, potřebujete jen dvě základní ingredience a navíc jsou vhodné i pro bezlepkáře! Quinoa neboli merlík čilský je superpotravina se specifickou chutí, která přirozeně obsahuje spoustu bílkovin. Chuť je lehce oříšková, ale velmi neutrální, takže palačinky zvládnete naslano i nasladko. 

Ingredience (na cca 5 palačinek)

125 g quinoi 

250 ml mléka (rostlinného nebo klasického)

špetka soli a cukru

Quinou propláchněte v jemném sítku a namočte do vody (hladina by měla být min. 3 cm nad okrajem zrníček) minimálně na 5 hodin, ideálně přes noc. Poté slijte vodu a quinou znovu propláchněte. Přemístěte do mixéru, zalijte mlékem, přidejte špetku soli a cukru a rozmixujte do hladka. Teď už je postup stejný jako u klasických palačinek. Rozehřejte pánev, přidejte trochu omastku a vlijte naběračku směsi. Postupujte opatrně, tyhle palačinky mají větší tendenci se trhat – přeci jen v nich není lepek, který by směs držel pohromadě, ani vajíčka. Naplňte směsí podle chuti a podávejte. 

Varianty náplně:

  • Vánoční jablíčková. Postupujte stejně jako v receptu na overnight oats. Osmažte jablka na pánvi a naplňte jimi palačinky. Po zarolování můžete palačinku pokapat ořechovým máslem a ozdobit třeba jako na fotce ovocem. 
  • Tvarohová. Smíchejte tvaroh s libovolným sladidlem nebo marmeládou a naplňte palačinky. Přimíchat můžete třeba kousky perníčku nebo ovoce. 
  • Slaná špenátová. Na pánvi promíchejte špenát s ricottou, osolte, opepřete, případně přidejte česnek. Naplňte palačinky a pokud chcete ještě další chuťový rozměr, posypte sýrem a pár minut zapečte v trouhě. 
  • Čokoládová. Tuhle milují hlavně děti! Naplňte Nutellou nebo rozpuštěnou čokoládou, zarolujte a podávejte se šlehačkou nebo zmrzlinou. 

Heiße Liebe. Devadesátková klasika, ale jak chutná! Rozehřejte maliny (klidně letní z mrazáku), přidat můžete i trochu kvalitního alkoholu nebo sladidlo. Namažte palačinky, přidejte vanilkovou zmrzlinu nebo puding a srolujte. 

Podobné příspěvky

Pneumatika z Vánoc letos prostě nebude! Tipy, jak přežít svátky bez kil navíc

Lepší než horká čokoláda? Tenhle nápoj vás po tréninku postaví na nohy a zahřeje

Bleee, rybí tuk? Už ne! Jak doplnit omega 3 a být zdravý od srdce až po pokožku