Úvod Jídlo Zapomeňte na drahé a přeslazené müsli z obchodu! Upečte si banánovo-kakaovou granolu téměř bez práce

Zapomeňte na drahé a přeslazené müsli z obchodu! Upečte si banánovo-kakaovou granolu téměř bez práce

Sladké, křupavé hrudky z ovesných vloček a oříšků se na první pohled tváří jako ta nejzdravější snídaně. Zapékané müsli z obchodu je ale většinou jen maskovaná laskomina plná přidaného cukru, a navíc za cenu, která zdaleka neodpovídá kvalitě vstupních surovin. Upéct si granolu doma je přitom úplná hračka. Pokud máte vločky, přebytečný banán a trochu ořechů, rovnou se na to vrhněte.

Budete potřebovat:

  • 120 g ovesných vloček (u mě kombinace jemných a jumbo)
  • 100–120 g libovolných ořechů a semínek
  • špetku soli
  • 1 (klidně i hodně) zralý banán
  • 35 g pomerančové šťávy nebo džusu
  • 20 g arašídového másla nebo 10 g tuku (kokosový olej, přepuštěné máslo)
  • 20–30 g čekankového nebo jiného sirupu
  • vrchovatou lžičku kvalitního kakaa
  • špetku skořice
  • (volitelně po upečení) sušené nebo lyofilizované ovoce
Na granolu potřebujete jen pár základních surovin. Pak už můžete experimentovat podle toho, co máte doma. Foto: Adéla Svobodová/Rungo
Na granolu potřebujete jen pár základních surovin. Pak už můžete experimentovat podle toho, co máte doma. Foto: Adéla Svobodová/Rungo

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 160 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte vločky s ořechy a semínky (já jsem tentokrát použila pekanové ořechy, mandle, dýňová semínka a kokosové plátky) a také se špetkou soli.
  3. Zbytek surovin si v jiné nádobě rozmixujte dohladka.
  4. Obě směsi důkladně promíchejte. Nenechte se odradit tím, že vaše granola v téhle fázi vypadá, jako by ji už někdo jedl, a rovnoměrně ji rozprostřete na pečicí papír.
  5. Plech vložte do trouby a důvěřujte procesu. Zhruba každou čtvrthodinu granolu zkontrolujte a promíchejte (ze začátku budete muset vařečkou oddělit jednotlivé kousky, ale pak už je stačí na plechu jen prohodit). Hotovo budete mít za 45–60 minut – záleží, jak moc chcete mít granolu křupavou. Při chladnutí každopádně ještě trochu „dojde“.
  6. Po vytažení z trouby můžete přidat sušené ovoce. Doporučuju lyofilizovanou (mrazem sušenou) lesní směs.
  7. Vychladlou granolu přesypte do uzavíratelné a dobře těsnící nádoby a za dva dny litujte, že jste si rovnou neudělali dvojnásobnou dávku.

Recept je hodně variabilní a můžete si ho snadno upravit podle vašich chuťových preferencí. Granola je skvělá i bez kakaa nebo s ovocným pyré místo banánu. Osvědčila se mi taky kombinace pistácií a brusinek, někdy přidávám nasekanou čokoládu a jindy experimentuju s kořením – třeba s perníkovým ve vánočním období.

Dobrou chuť!

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

0 FacebookEmail