Jak začít běhat? Nedělat z toho vědu. Pár zásad to ale usnadní

Abyste doběhli daleko, musíte na začátku přibrzdit. Foto: Erik Ondráš

Možná jste to už párkrát zkusili a cítili se tak vyřízeně, že jste na běh zanevřeli. Prozradím vám, jak začít a nepřestat. Kromě dobře utažených tkaniček mám pro vás ještě několik dobrých rad.

Boty jako motivace

Ačkoliv kvalitní běžecká obuv v budoucnu prohloubí váš vztah k běhání a ještě vám tělo poděkuje, není pro začátek nutné do ní hned investovat. Nejde totiž o levnou záležitost. Sen o pravých běžeckých botách vám ale může být skvělou motivací. Stanovte si cíl, při jehož dosažení si vysněné botky koupíte. Takto jsem to udělala já a mým cílem bylo naběhat celkem 100 kilometrů, kdy už budu vědět, že mi tento sport vydržel a nejsou to vyhozené peníze.

Nejdůležitější je odhodlání a současně umět přibrzdit

Převléct se na běhání je základ, vykopat se z domu je pak totiž jednodušší. Obujte si sportovní „běžecké“ tenisky, které většina z vás v botníku má. Pořídili jste si je „na ven“ , „na procházky“, „na kolo“. Dobře je zavažte. Pokud nemáte funkční oblečení, nevadí, v hezkém počasí a na krátké tratě dobře poslouží i kraťase a bavlněné tričko. Příliš se nenavlékejte, při pohybu se zahřejete. Pokud si nejste jistí, zavažte si kolem pasu druhou vrstvu – pro jistotu.

Najděte si trasu blízko domu, která je rovinatá. Vyrazte, ale pomalu! Zapomeňte na sprint ze základky. Rozeběhněte se rychlostí maximálně o kousek vyšší, než byste šli. Už běžíte? Pozor, teď přichází důležitý bod: přejděte zpět do chůze dříve, než začnete popadat dech! Chůzí pokračujte vpřed a hned jak budete trochu zrelaxovaní, přejděte opět do pomalého běhu. Takto to střídejte po dobu deseti minut a poté se obraťte zase směrem domů. Ano, právě jste uběhli 20 minut indiánem.

Trénink je stejně důležitý jako odpočinek

Vyberte si tři dny v týdnu, kdy takto budete svou trasu běhat a mezi tréninky dodržujte alespoň den volna. Za týden, za dva už sami uvidíte výsledky. Běžecké pasáže v tréninku se začnou prodlužovat na úkor chůze, až jednou uběhnete celých 20 minut v kuse. A nebude to tak dlouho trvat, uvidíte!

Ke svému běhání nepotřebujete sporttester s GPS, ale pokud si do telefonu nainstalujete trekovací aplikaci, můžete začít sbírat data o tom, jakou vzdálenost jste urazili nebo se dokonce začít porovnávat s ostatními běžci v naší soutěži v aplikaci Endomondo. Nemějte obavy, vždycky tam bývají i takoví začátečníci, jako vy. Je to velmi motivující.

Za svých 20 minut urazíte pravděpodobně něco kolem dvou kilometrů. Až trochu toho svého indiána rozběháte, tak i tři a postupně začnete vzdálenost i čas strávený během natahovat. Pokud budete běhat třikrát týdně, získáte vaše vysněné botky klidně za dva a půl měsíce. Teď už těch 100 kilometrů není tak vzdálených, jako na začátku článku, viďte?

Tak vzhůru do toho. A když byste se chtěli s námi podělit o svůj běžecký začátek, můžete pod článkem na Facebooku nebo Instagramu.

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl druhý: co je doma, to se počítá! Zítra to rozcvičíme, drahoušku!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Deník robotické cyklistky. Za březen skoro 5000 kilometrů. Ale byl to boj s kropicími vozy nebo „svátečními“ cyklisty