Chytré hodinky: Poradíme, jak si vybrat ty správné

Chytré hodinky umí zhodnotit trénink, navigovat, přehrávat hudbu a mnoho dalšího. Foto: Jan Kužník

Ještě před tím, než snad uděláte tu chybu, že si v e-shopu seřadíte chytré hodinky od nejlevnějších po nejdražší a vyberete podle ceny nebo aktuálně nejprodávanějšího modelu, zkuste si přečíst následující článek. Možná pak už půjdete na jisto a vaše „běhací“ hodinky vám budou ke spokojenosti sloužit po celou dobu jejich životnosti.

Nejprve si odpovězte na otázku, zda budete chtít své nové chytré hodinky nosit každý den nebo jen při tréninku. Tím definujete nejen jejich vzhled, ale i základní funkčnost. Při sportu pravděpodobně nebudete potřebovat notifikace z ostatních aplikací nainstalovaných v telefonu, ani si rychle nebudete chtít přes hodinky objednat UBER, zahrát si na miniaturním displeji nějakou hru, nebo hodinkami ovládat televizi. Při každodenním nošení se však takové funkce hodit mohou. 

Proto je potřeba udělat základní rozhodnutí: pořídím si sportovní náramek (může klidně vypadat jako opravdové hodinky) nebo koupím skutečně chytré hodinky, které v sobě mají jeden ze specializovaných operačních systémů pro instalování aplikací třetích stran a plnohodnotnou komunikaci s mobilním telefonem? U hodinek existují prakticky dvě možnosti. Chytré hodinky s operačním systémem (OS) Android Wear od Googlu, které perfektně spolupracující s mobilními telefony s Androidem nebo hodinky od Applu, které běží na watchOS a fungují pouze s telefony iPhone. 

Pouze pokud zvolíte chytré hodinky s jedním ze zmíněných OS, budete si do nich moci instalovat další aplikace a funkce (podobně jak jste zvyklí z telefonu) z obchodů Google Play nebo App store. Vyberete-li si sportovní náramek, s žádným rozšířením funkčnosti počítat nemůžete. Ten umí jen to, co ho naučil výrobce. Nabízí základní notifikace po propojení s mobilem a vlastní předinstalované funkce.  Žádné nové aplikace nebo funkce do něj nedostanete.

Nemusí tedy ani spolupracovat s vaší oblíbenou běhací aplikací, což je potřeba si už při výběru ohlídat v technické specifikaci. Na druhou stranu, náramek může (ale nemusí) mít výrazně vyšší výdrž na jedno nabití než chytré hodinky. To je výhoda jeho jednoúčelovosti.

Čím dražší, tím lepší?

Nyní přichází na řadu cena. I když se rozhodnete pro pochopitelně dražší hodinky a nikoliv náramek, není nutné brát si hned úvěr. Ani zde totiž neplatí, že nejdražší musí být pro vás to nejlepší. Na druhou stranu, počítejte s tím, že při aktuálních cenách se u kvalitního sportovního náramku pod hranici 3 990 korun příliš nedostanete. U chytrých hodinek je to pochopitelně ještě o něco víc. Neznamená to, že by na trhu nebyly levnější alternativy, ale ze zkušenosti vás můžeme ujistit, že dříve či později se objeví faktor, kvůli kterému takového nákupu zalitujete. Ať už to bude extrémně krátká výdrž akumulátoru při zátěži nebo nespolehlivá či pomalá odezva displeje a tlačítek. Pro zajímavost dodejme, že to platí i u dětských chytrých hodinek, které se nyní dostávají do módy a za cenu kolem 500 korun slibují nesmyslné zázraky.

Obecně cenu hodinek ovlivňuje dílenské provedení a nejviditelněji pak kvalita displeje. Zatímco ty nejdražší modely mají jemný a přesný dotykový AMOLED displej, na těch levnějších s efektní grafikou nebo dotykovým ovládáním nepočítejte. Ne vždy je to také důležité. Cenu vašeho běhacího souputníka by totiž měl určit především typ a počet požadovaných funkcí. 

Opět jsme tedy u otázky, co skutečně budete při sportování potřebovat. My za zcela základní považujeme pro běhání (ale i lyžování, bruslení a další outdoorové aktivity) následující funkce.

Co všechno hodinky musí umět

Bez senzoru GPS, pro určování přesné polohy, ale například i nadmořské výšky, si hodinky nepořizujte. Stejně tak nesmí chybět měřič tepové frekvence (ať už využijete přímo ten v hodinkách nebo připojíte přesnější hrudní pás). Existují sice ultralevné náramky, které vám naběhanou vzdálenost změří podle otřesového čidla na počítání kroků, ale přesnost a hlavně další využitelnost takovýchto výsledků je s otazníkem. 

Díky GPS budete mít vždy přehled nejen o tom, kolik naběháte, ale i kde a v jakém terénu. Software hodinek navíc z toho, kolik jste nastoupali výškových metrů, z tepové frekvence a dalších parametrů vypočítá hodnoty, které vám napoví, jak si skutečně stojíte ve srovnání s ostatními sportovci (kamarády, kolegy, atd.). Z naměřených údajů dokáže také dopočítat a navrhnout dobu potřebnou pro správný odpočinek po výkonu, směřování dalšího tréninku, atd.

Měřič tepu vám v reálném čase říká, v jaké fázi běžíte (aerobní, anaerobní, atd.) a zda tedy například spalujete tuky nebo jen štěpíte rychlé cukry. Dobré hodinky vás také nechají si nastavit a akusticky i vibracemi hlídat vybrané rozpětí tepů tak, abyste z něj při běhu nevypadli.

Kvalitní hodinky nebo sportovní náramek umí díky zabudovaným senzorům například spočítat hodnotu VO2 Max (maximální využití kyslíku) což je jeden z nejlepších ukazatelů vaší (aerobní) vytrvalosti. Hodnota je absolutní a tu vaši si tedy můžete porovnat s ostatními a motivovat se ke zlepšení. Dalším takovým parametrem může být EPOC – Excess post-exercise oxygen, který udává, jak velký kyslíkový deficit jste během cvičení vytvořili. Jednoduše řečeno, tato hodnota vám ukáže, jak těžký pro vás trénink byl a co musíte udělat pro to, aby se vaše tělo vrátilo do normálního stavu a ještě došlo díky tréninku ke zlepšení. 

Na základě těchto a dalších hodnot umí hodinky i předpovědět vaše budoucí výkony například při maratonu a dalších bězích. V rámci zhodnocení výsledků dokážou zobrazit takzvaný tréninkový efekt, který vám dá představu o tom, jak se vaše kondice v závislosti na tréninku a správné regeneraci vyvíjí. Dozvíte se vaši aerobní kondici, která je základním ukazatelem vaší celkové kondice i anaerobní kondici, která popisuje jak jste schopni podávat výkon s maximální intenzitou. Okamžitě také vidíte, zda zvolená tréninková zátěž byla optimální, příliš vysoká nebo naopak nízká. 

Při výběru hodinek se také určitě podívejte na hodnocení mobilní aplikace dané značky, se kterou budou hodinky propojeny a kam si budete nejčastěji chodit pro výsledky a případně i pro rady, jak dál. Právě zde si totiž můžete například vybrat tréninkový program (například Garmin Coach), který se nahraje do vašich hodinek a nejlépe odpovídá vašim potřebám.  

Zcela zásadním parametrem při volbě tohoto sportovního doplňku je výdrž akumulátoru. Na jedno nabití by měl podle technické specifikace vydržet alespoň dva dny. To je běžný standard u kvalitních hodinek. U levnějších náramků bývá tato hodnota násobně větší (osm dní není žádný problém). Opět jde o to, zda takovou funkci potřebujete nebo zda stejně každý večer skončí hodinky v nabíječce. 

Co je také dobré a co mít možná nemusíte

Některé hodinky a náramky určují nadmořskou výšku pouze z údajů GPS, jiné mají zabudovaný výškoměr a barometr. To je samozřejmě výhodou, pokud se chystáte běhat především ve složitějším terénu a je pro vás důležitá přesnost těchto údajů. Pro někoho budou velkým plusem integrované přesné offline mapy s vrstevnicemi a podrobným zobrazením cest a stezek. S nimi se můžete vydat i do míst bez pokrytí mobilním signálem a nezabloudíte.

Většina náramků i hodinek umí rozeznat více sportů a podle nich i přistupovat ke sledování aktivity. Pokud patříte mezi ty, kteří rádi střídají různá náčiní, zkontrolujte si, zda zrovna vaše aktivita v nabídce je. Není to úplně klíčové (hodinky vám změří tep tak jako tak), ale pro běh na pásu, plavání v bazénu a další specifické aktivity bývají hodinky uzpůsobeny i konstrukčně (například dokáží snímat přesně tep i pod vodou, atd.), dají se propojit s dalšími přístroji, atd. Obecně lze říci, že pokud je provážete v rámci chytré domácnosti i s dalšími IoT prvky (jako je například váha nebo domácí EKG) pak vám umožní podívat se na vaše zdraví ještě více komplexně. 

Prověřte si, zda hodinky umí sporty, při kterých byste je rádi používali.

Je vhodné, aby hodinky nebo náramek byly vodotěsné (obvykle označení 5 ATM) nebo ještě lépe disponovaly přímo krytím IP68 (takové jsou prachotěsné a lze je trvale ponořit). Tato norma tedy mimo jiné říká, že s nimi můžete bez problémů plavat nebo šnorchlovat. Obecně nejnáchylnější na rozbití je pochopitelně sklíčko a proto v parametrech hledejte výrazy jako gorilla glass, ten totiž zaručuje poměrně slušnou (ale nikoliv absolutní) ochranu. 

Pokud stále váháte, zda si vybrat náramek či plnohodnotné chytré hodinky, podívejte se, s jakými sportovními aplikacemi spolupracují a zda je mezi nimi i ta, do které své výsledky dosud zapisujete a kde je případně sledují i vaši soupeři. Zatímco do hodinek ji jednoduše doinstalujete, do náramku nikoliv. To samé můžete (pokud je to pro vás důležité) provést s hudebními aplikacemi. Některé náramky si s populárními službami jako je Spotify nebo Deezer poradí, jiné nikoliv. Některé umí přehrát hudbu uloženou na integrované paměti, jiné ne. Když si doma zapomenete hotovost nebo platební kartu, bude se hodit funkce Google Pay, Apple Pay nebo Garmin Pay. 

Existuje celá řada aplikací a funkcí, které můžete na hodinkách mít a výrobce se bude ve vás pokoušet vzbudit dojem, že je nutně potřebujete. Nenechte se zmást.

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa